Uusimmat

Asus ROG MARS II

03.10.2011 21:57 Muropaketin toimitus

Asuksen näytönohjainvalikoimasta on parin viime vuoden ajan löytynyt MARS- ja ARES-ökymallit, joita molempia on valmistettu myyntiin rajoitettu 1000 kappaleen erikoiserä. Kyseiset näytönohjaimet ovat edustaneet Asuksen insinöörien näkemystä kahden grafiikkapiirin NVIDIAn GeForce GTX 295- ja ATI Radeon HD 5970 -näytönohjaimista, joissa suorituskykyä on lähdetty hakemaan uuden piirilevysuunnittelun, järeämmän virransyötön ja jäähdytysratkaisun sekä korkeampien kellotaajuuksien kautta.

MARS- ja ARES-näytönohjaimien hintataso on liikkunut 1000-1250 eurossa, joten aivan jokaisen tietokoneharrastajan budjettiin kyseiset mallit eivät sovi, mutta Asuksen mukaan 1000 kappaleen erät molemmista näytönohjaimista on myyty loppuun. Testasimme Muropaketissa Asus ARES -näytönohjaimen viime vuoden elokuussa.

Asus esitteli kesäkuun alussa Computex 2011 -tapahtumassa Taiwanissa uutta ROG MARS II -näytönohjainta, jossa on käytännössä yhdistetty kaksi GeForce GTX 580 -näytönohjainta samalle piirilevylle, virransyöttö on suunniteltu äärimmäisen järeäksi ja massiivisiin lämpöputkiin perustuva kolme korttipaikkaa ahmiva jäähdytysratkaisu on varustettu kahdella 120 mm:n tuulettimella.

NVIDIAn ja AMD:n uusiin 28 nanometrin viivanleveydellä valmistettaviin Kepler- ja Southern Islands -grafiikkapiireihin perustuvia näytönohjaimia ei ole luvassa vielä hetkeen, joten tutustumme välipalana tässä artikkelissa Asuksen ROG MARS II -näytönohjaimeen. Katsastamme näytönohjaimen ominaisuudet, vertaamme suorituskykyä 5760×1080-resoluutiolla, tehonkulutusta, lämmöntuottoa ja melutasoa NVIDIAn GeForce GTX 590- ja AMD:n Radeon HD 6990 -näytönohjaimiin sekä lopuksi kokeilemme ylikellottamista Asuksen GPU Tweak -ohjelmalla.

 

Näytönohjaimen esittely

Asus ROG MARS II (virallinen mallinimi MARS II/2DIS/3GD5) toimitetaan punaisessa ROG-sarjan emolevyistä tutussa myyntipakkauksessa. Pakkauksesta löytyy näytönohjaimen lisäksi pika-asennusopas, ajuri-DVD-levy, erikoispitkä SLI-silta, kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -virta-adapteria, DVI-VGA-adapteri ja ROG-kotelotarra.

Jokaisen ROG MARS II -näytönohjaimen mukana toimitetaan alumiininen yksilöllinen numeroitu sertifikaatti tuotteen aitoudesta. Muropaketin testikappale oli 521/999 valmistetusta ROG MARS II -näytönohjaimesta.

Kolmen korttipaikan korkuinen ROG MARS II on valtava ja painaa yli 2,5 kilogrammaa. Kuvat eivät pysty kertomaan totuutta näytönohjaimen massiivisesta koosta, vaan se on nähtävä itse. Etupuoli on mustapunaisen keraamisesti päällystetyn alumiinikehikon ja kahden 120 millimetrin tuulettimen peitossa. Näytönohjaimen saatavuus on erittäin rajoitettua ja esimerkiksi Jimm’s ja Verkkokauppa.com ovat listanneet sen sivuillaan 1475 euron hinnalla, mutta yhtään näytönohjainta ei ole vielä toimitettu ja saatavuutta vahvistettu.

Takapuoli on peitetty mustalla alumiinisella jäähdytyslevyllä, johon on jätetty aukot grafiikkapiirien takapuolelle sijoitetuille NEC Tokinin valmistamille Proadlizer-kondensaattoreille (Prompt Broadband Stabilizer), joiden avulla saadaan minimoitua väreily ja kohina käyttöjännitteessä. Kuvassa piirilevyn oikeasta ylänurkasta löytyy yksi SLI-liitin, jonka avulla kaksi ROG MARS II -näytönohjainta saadaan kytkettyä neljän grafiikkapiirin Quad SLI -konfiguraatioon.

Näyttöliittimien joukossa on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä, jotka kykenevät siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluutiosta kuvaa. Mukana on myös DisplayPort- ja HDMI-liittimet ja kolmen näytön Surround-konfiguraatio on mahdollista toteuttaa kahdella DVI-liittimellä ja HDMI-liittimellä. 1,5 korttipaikkaa on rei’itetty lämpimän ilman ulostulolle. Pienenä miinuksena 1500 euron hintaisen näytönohjaimen mukana ei toimiteta DVI-HDMI-adapteria.

Näytönohjain on varustettu kolmella kahdeksanpinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, jotka takaavat ettei teho lopu kesken ja näytönohjain ei ole läheskään PCI Express -standardin mukainen. Liittimien vierestä löytyy molemmat tuulettimet 100 % kierrosnopeudelle asettava punainen nappi.

120 mm:n tuulettimet ovat kiinni alumiinikehikossa, joka irtoaa muutamalla ruuvilla grafiikkapiirien päälle sijoitettujen lämpöputkilla varustettujen siilien päältä. Siilit ovat kontaktissa ainoastaan GF110-grafiikkapiireihin ja GDDR5-muistipiirejä jäähdytetään ilmavirralla.

Asus ROG Mars II:n räjäytyskuva

Asus ROG Mars II:n piirilevy on varustettu kahdella täysiverisellä GF110-grafiikkapiirillä, jotka toimivat 782 MHz:n kellotaajuudella ja käytössä ovat kaikki 512 stream-prosessoria. Grafiikkapiirit kommunikoivat keskenään NF200-siltapiirin välityksellä. Molemmilla grafiikkapiireillä on käytössä 384-bittisen muistiväylän jatkeena 1536 megatavua GDDR5-muistia, joka toimii 1002 MHz:n kellotaajuudella.

NVIDIA kohtasi katastrofaalisia ongelmia GeForce GTX 590:n julkaisun yhteydessä, kun varhaisissa ajureissa ylivirtasuojaus ei toiminut ja netissä raportoitiin useista tapauksista, joissa näytönohjaimen virransyöttö oli palanut ylikellotustesteissä. NVIDIA julkaisi välittömästi päivitetyt ajurit, joissa oli toimiva ylivirtasuoja ja se esti näytönohjaimen kärähtämisen tavallisen ylikellottamisen yhteydessä.

Asuksen insinöörit ovat kiinnittäneet suunnitteluvaiheessa erityistä huomioita näytönohjaimen virransyöttöön ja ROG Mars II on varustettu yhteensä 21-vaiheisella virransyötöllä, kun NVIDIAn GeForce GTX 590 referenssisuunnittelussa virransyötössä on yhdeksän vaihetta. ROG Mars II:n 21 vaiheesta 16 on pyhitetty grafiikkapiireille (8+8), neljä GDDR5-muisteille (2+2) ja yksi NF200-siltapiirille. Asus kutsuu järeää virransyöttöä Super Alloy Power -teknologiaksi ja lupaa sen mahdollistavan suunnittelun, joka on 15 % suorituskykyisempi, elinikä on 2,5-kertainen ja toimintalämpötila 35 astetta alhaisempi kuin referenssisuunnittelussa.

Piirilevyn takapuolelta löytyy Zone MOD -alue, johon on kerätty kätevästi yhteen paikkaan extreme-ylikellottajille suunnatut modifikaatiot. Thermal kytkee ylikuumenemissuojan pois käytöstä, joka saattaa aktivoitua, kun näytönohjainta jäähdytetään pakkaselle esimerkiksi nestemäisellä typellä. OCP kytkee ylivirtasuojan pois käytöstä ja PEXVDD- ja FBVDDQ-modit korottavat PLL- ja muistijännitteitä.

GPU-Z-ohjelman 0.5.5-versio tunnisti ROG Mars II:n kahtena GeForce GTX 580 -näytönohjaimena SLI-konfiguraatiossa.

Sisältö

  1. Asus ROG MARS II
  2. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila ja melumittaukset
  3. Ylikellotustestit ja loppuyhteenveto