Uusimmat

Transformer Book T100:n esittely

18.02.2014 00:06 Muropaketin toimitus

Pienikokoisessa pahvilaatikossa saapunut Transformer Book T100TA sisältää peruskoneen lisäksi Microsoft Office Home & Student 2013 -lisenssin. Suomessa laitteesta on myynnissä DK003P- ja DK003H-mallit, joista ensimmäiseksi mainittu on noin 100 euroa edullisempi ja varustettu tavallisella Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä ja jälkimmäinen käyttöjärjestelmän Pro-versiolla.

Muovirunkoinen T100TA ei yllä laatuvaikutelmaltaan ja jäykkyydeltään hintaluokkaansa korkeammalle. Miellyttävästi pyöristetty näyttöosan takakansi on valmistettu kiiltäväpintaisesta muovista, jonka pinnan läpi näkyy kevyesti pyöreäkuvioinen tekstuuri. Pinta tuntuu sormiin lähinnä elmukelmun ja kovan muovin risteytykseltä, joten ote on hikisin sormin pitävä, ellei jopa tahmea. Kuivakätisille pinta voi olla liukkaan tuntuinen.

Sisuksista löytyy neliytiminen Atom Z3740 -järjestelmäpiiri, joka toimii 1,33 GHz:n peruskellotaajuudella ja rasituksessa maksimissaan 1,86 GHz:n Burst-kellotaajuudella. Keskusmuistia on mallista riippumatta kaksi gigatavua ja eMMC-massamuisti tarjoaa sisäistä tallennustilaa 64 gigatavun verran. Laitteesta on mahdollista tilata ulkomailta myös 32 gigatavun tai 64 + 500 gigatavun mallit. 500 gigatavun HGST Travelstar Z5K500 SATA-levy on sijoitettu näppäimistö-osaan.

Langattomiin yhteyksiin kuuluu Broadcomin valmistama 802.11b/g/n -WiFi-ohjain, jonka kuuluvuus oli pikatestin perusteella normaalitasoa. Lisäksi mukaan on saatu Bluetooth 4.0 -tuki, mutta ei 3G- tai 4G-yhteyksiä.

Transformer Bookin erityisin ominaisuus on 2-in-1-laitteena tietysti irrotettava näppäimistö. Näyttöosan strategiset mitat ovat 263 x 171 x 10,5 millimetriä ja näppäimistö-osan 263 x 171 x 13,1 millimetriä. Kiintolevyllä varustettu näppäimistö on vajaan millin korkeampi. Laite painaa näppäimistön kanssa muutaman gramman yli kilon ja näppäimistö irrotettuna vain 550 grammaa.

Näytön kiinnitys saranaan hoituu painamalla se kevyesti paikoilleen. Reunoilla olevien ohjainpalkkien sisästä työntyvät kiilat lukitsevat näytön vankasti. Saranan kolo on vuorattu sisäpuolelta jonkinlaisella mikrokuitukankaalla, jonka ansiosta näyttö ei nitise paikoillaan ollessaan eikä jätä jälkiä näytön reunoille. Saranamekanismi on varsin jämäkkä ja helppokäyttöinen.

Näyttö-osan alareunan Windows-logo ei ole kosketusnäppäin. Näytön yläpuolella on 1,2 megapikselin kamera ja se on tarkoitettu lähinnä kuvapuheluita varten. Kuvanlaatu on varsinkin heikossa valaistuksessa vain välttävä. Kosketusnäyttö on toteutettu IPS-paneelilla, jonka katselukulmat ovat erinomaiset. Värintoisto ei ole täsmällinen suoraan paketista, vaan jo silmämääräisesti tarkasteltuna korostunut. Tummat ja vaaleat sävyt sen sijaan toistuvat lähes moitteetta. Näytön kirkkaus on täysin riittävä sisäkäytössä, mutta jättää toivomisen varaa ulkokäytössä. Ulkokäyttöä ajatellen kosketusnäytölle lähes pakollinen kiiltävä pinta on kuitenkin heijastuvuutensa ansiosta suurempi paha ja herkkä sormenjäljille. Pintamateriaali on mitä luultavimmin toinen tai kolmas versio suositusta lähes naarmuuntumattomasta Gorilla Glass -tuoteperheestä.

Kokonaisuutena T100TA:n 1366×768-resoluution näyttö onnistuu olemaan enemmän vakuuttava, kuin pettymys. Resoluutio on sopiva Windows-työpöydälle 10 tuuman koossa ja katseltavuus lähes kaikissa käytännön tilanteissa onnistunut.

Näppäimistön päällinen on harjatun alumiinin näköistä muovia, jonka päällä kelpaa leputtaa kämmeniä ja sormenjäljetkään eivät tunnu näkyvän ihmeemmin. Näppäimistön tuntuma ja näppäinväli ovat erinomaiset 10-tuuman kokoluokassa ja ohilyöntejä ei tule kuin nimeksi. Painallussyvyys on lähes kaksi millimetriä ja näppäimet ovat sopivan jäykät. Jopa näppäinääni on kohtuullisen miellyttävä, mutta taustavalo valitettavasti puuttuu.

Touchpadin suhteen tilanne on aivan päinvastainen erinomaiseen näppäimistöön verrattuna. Pienikokoinen touchpad ontuu paitsi tarkkuudessa, niin myös sormieleiden tunnistuksessa. Aivan turhan usein esimerkiksi sivun vieritys kahdella sormella alaspäin ei onnistu ensimmäiseltä eikä toiseltakaan yrityksellä. Alareunan mekaaniset näppäimet aiheuttavat nekin päänvaivaa, sillä tarvittavan painalluksen voimakkuus on aivan liian suuri ja siitä syntyvä ääni kestämättömän kova. Kokonaisuutena halvan tuntuinen ja vuosia jäljessä oleva touchpad on kokemuksena epämiellyttävä, jonka tosin paikkaa hienosti toimiva kosketusnäyttö. Tällä yhdistelmällä paatuneinkin touchpadin käyttäjä huomaa pian klikkailevansa mieluummin Windowsin kuvakkeita auki näytöltä ja availevansa linkkejä sormella tökkimällä. Useista selaimista onkin tullut jo paremmin kosketusnäyttökäyttöön soveltuvat versiot, joiden ominaisuudet kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Näppäimistö-osan takapuoli on kumimaisella aineella pinnoitettua muovia, jonka ansiosta T100TA pysyy sylissä melko tukevasti. Varjopuolena laatuvaikutelma jää valjuksi kolmen täysin erilaisen pintamateriaalin käytön takia: aivan kuin jokaisen irrotettavan palan olisi suunnittelut aivan eri osasto tai T100TA olisi kasattu sieltä täältä löydetyistä sopivan mallisista osista.

Liitettävyys T100TA:ssa on kohtuullisella tasolla taulutietokonekäytössä, mutta ontuu hieman näppäimistön osalta. Ylemmässä kuvassa näytön oikean reunan liitinrivistö pitää sisällään vasemmasta reunasta luetellen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, micro-HDMI-liitännän, micro-USB-liitännän ja micro-SD-kortinlukijan. Micro-SD-muistikortteja Transformer tukee aina 64 gigatavuun asti. (Alemmassa kuvassa näkyy näppäimistöliitin).

Näytön vasemmasta yläkulmasta löytyvät tunnustelemalla virtanäppäin, joka palauttaa koneen virransäästöstä hetkessä, mutta vaatii muutaman sekunnin painalluksen jos kone on ollut kokonaan sammutettuna. Vieressä näkyy myös miellyttävän himmeä led, joka ilmoittaa latauksen tasosta, kun laturi on kytketty. Reunan kupeessa oleva pitkä näppäin säätää äänenvoimakkuutta ja sen alapuolella oleva pieni näppäin toimii Windows-näppäimenä. Kaikkien nappien käyttötuntuma on epämääräinen ja painallus vaatii voimaa huomattavan paljon. Lähikuvassa näkyy myös näytön takakannen tekstuuri.

T100TA ladataan micro-USB-liittimen kautta kuten nykyään useimmat älypuhelimet. Laturi antaa virtaa kaksi ampeeria viidellä voltilla. Kokonaislatausteho jää näin ollen noin kymmeneen wattiin, jolloin 31 wattitunnin litium-akku latautuu noin neljässä tunnissa. Tilanne muuttuu epäedulliseksi, kun akkua yritetään ladata koneen ollessa käynnissä. Raskaassa käytössä akku kuluu nopeammin kuin sitä ehditään ladata ja kevyessä surfailukäytössäkin akun latausjakso voi pidentyä koko päivän mittaiseksi. Asuksen www-sivujen mukaan joissain malleissa on vakiona 3 ampeerin laturi.

Tehokkaasta micro-USB-laturista on iloa muita micro-USB:n kautta ladattavia laitteita käytettäessä. Nopean testauksen perusteella useimmat älypuhelimet pystyivät ottamaan virtaa vastaan laturin täydellä teholla ja akku täyttyi hetkessä.

Näppäimistön puolelle on saatu mahdutettua vain yksi täysikokoinen USB 3.0 -liitin, joka nykymittapuulla on harmittavan vähän.

Äänenlaatu on aina kompromissi pienikokoisissa laitteissa, eikä Transformer Book T100TA yllätä sen enempää positiivisesti kuin negatiivisesti tällä alueella. Äänen saa kuulumaan varsin kovaa, mutta ilman matalia taajuuksia. Lisäksi kaiutinritilät osuvat taulutietokonekäytössä juuri sormien kohdalle, joka muuttaa äänivaikutelmaa. Löyhästi kasattu muovikuori kuitenkin päästää ääntä niin hyvin läpi myös reunoilta, että varsinaista ongelmaa kaiutinritilöiden peittämisestä ei synny.

Näyttö-osa ei ole helposti avattavissa, joten esimerkiksi akun vaihtaminen tai uudelleenkennottaminen vaatinee jonkinlaista väkivaltaa. Vaihdettavia oheislaitteita näytön sisältä ei luultavasti löydy, sillä myös massamuistit on juotettu suoraan piirilevylle. Huoltotoimenpiteitä ei vaadi myöskään tuuletin, sillä sitä ei ole laisinkaan, vaan prosessori on kokonaan passiivisesti jäähdytetty. Käytössä laite lämpeni ympäristön lämpötilaa korkeammaksi ainoastaan latauksen aikaan aivan latauspisteen vierestä.

 

Ohjelmisto

Esiasennettu Windows 8.1 on ensimmäisissä uusiin Atom Z3700 -sarjan järjestelmäpiireihin perustuvissa laitteissa 32-bittinen. 32-bittiseen Windowsiin on päädytty virransäästöön liittyvien ohjelmisto-ongelmien vuoksi, sillä rautapuolelta Atom Z3740 tukee myös 64-bittistä käskykantaa. Intelin odotetaan korjaavan ohjelmisto-ongelmat 2014 alkupuolella. Kevyesti rampautetun Windows-asennuksen lisäksi koneeseen on esiasennettu Microsoft Office Home & Student 2013 ja joukko Asuksen omia ohjelmia kuten Webstorage ja Reading mode. Webstorage tarjoaa tallennustilaa vuodeksi yhden teratavun verran ja Reading mode muuttaa näytön valkotasapainoa PDF-tiedostoja selatessa. Valkotasapainon muuttaminen sinisävyisestä silmille miellyttävämpään kellertävään suuntaan tuntuu erityisesti raskaita tekstitiedostoja selatessa varsin toimivalta ratkaisulta.

Office-paketin hinta on suomessa tällä hetkellä noin 130 euroa ja 64-bittisen Windows-asennuksen noin 120 euroa. Reilun 400 euron kannettavan hinnasta voi laskea yli puolet ohjelmistolle, joka ainakin allekirjoittaneen mielessä nostaa T100TA:n osakkeita mehevästi.

Sisältö

  1. Asus Transformer Book T100 (Bay Trail-T)
  2. Intel Bay Trail pähkinänkuoressa
  3. Transformer Book T100:n esittely
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset & akkukesto ja latausajat
  6. Loppuyhteenveto