Uusimmat

AMD:n referenssinäytönohjaimen esittely

27.09.2009 00:21 Muropaketin toimitus

AMD:n toimittama testikappale perustuu referenssisuunnitteluun. Etupuoli on kokonaan mustan muovisen ilmanohjaimena toimivan kuoren peitossa ja päälle päin näkyvissä on vain takaosassa sijaitseva punainen radiaalituuletin. Näytönohjaimen kokonaispituus on 28 cm, joten kyseessä on yksi pisimmistä työpöytäkäyttöön tarkoitetuista näytönohjaimista. Eri valmistajien ATI Radeon HD 5870 -näytönohjaimia (Asus, HIS, Sapphire ja XFX) ilmestyi heti julkaisupäivänä suomalaisten jälleenmyyjien verkkokauppoihin, mutta saatavuus on toistaiseksi täysin olematonta ja saldot ovat reilusti miinuksella. Hintataso on asettunut Suomessa julkaisun yhteydessä 360 – 370 euron välimaastoon ja näytönohjain tulee oikeasti saataville todennäköisesti vasta lokakuun alkupuolella.

Näytönohjaimen takapuoli on peitetty mustalla muovilevyllä ja näkyvissä on ainoastaan jäähdytysratkaisun kiinnityskehikko ja joukko pintaliitoskomponentteja piirilevyllä grafiikkapiirin takapuolella.

Uudistetusta liitinvalikoimasta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä sekä yksi HDMI- ja DisplayPort-liitin. Molemmat DVI-I-liittimet ja DisplayPort-liittimet kykenevät siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluution kuvaa ja HDMI-liitin puolestaan maksimissaan 1920×1200-resoluution kuvaa. Liitinvalikoimasta on poistettu perinteinen seitsemänpinninen liitin, joka on toiminut S-Video-ulostulona ja erillisellä adapterilla komposiittivideo- ja komponenttiulostulona (YPrPb). Lämpimän ilman ulostuloaukko on kutistunut puolen kortin levyiseksi ja vaikuttaa hieman ahtaalta.

HDMI-liitin on varustettu asianmukaisella HDCP-tuella HD DVD- ja Blu-ray-elokuvien katselua varten 1080p-resoluutiolla. HDMI-liittimen kautta on mahdollista siirtää myös 7.1-kanavaista ääntä grafiikkapiiriin integroidun ääniohjaimen ansiosta. Tuettuna ovat AC-3-, AAC-, Dolby TrueHD- ja DTS Master Audio -ääniformaatit.

Näytönohjaimen takaosasta päälipuolelta löytyy kaksi kuusipinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä. Virtaliittimet on sijoitettu piirilevyn suuntaisesti siten, että niihin liitettävät johdot eivät vaadi kotelosta lisää tilaa leveyssuunnassa. Näytönohjaimen takaosassa olevat punaiset reiät toimivat ulostuloaukkoina radiaalituulettimen imemälle ilmalle.

Näytönohjaimen etuosassa on kaksi liitintä, joiden avulla ATI Radeon HD 5800 -sarjan näytönohjaimia voidaan kytkeä rinnakkain 2 – 4 grafiikkapiirin CrossFireX-konfiguraatioihin.

Tiiviisti kiinnitetty jäähdytysratkaisu lähtee irti irrottamalla grafiikkapiirin takaa kiinnityskehikko sekä kahdeksan ruuvia muovisesta takalevystä. Grafiikkapiirillä on ohut kerros lämpöä johtavaa tahnaa ja muisteilla sekä virransyötön komponenteilla on lämpöä johtavat pehmusteet. Mustaruskean piirilevyn etupuolelta paljastuu Cypress-grafiikkapiiri, joka on sijoitettu orgaaniseen kotelointiin 45 asteen kulmaan. Kahdeksan GDDR5-muistipiiriä on sijoiteltu grafiikkapiirin yläpuolelle ja oikealle.

Piirilevyn takapuolelta ei löydy kuin pintaliitoskomponentteja ja kaikki muistipiirit löytyvät etupuolelta.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Cypress-grafiikkapiirin päältä voi tulkita, että piisiru on valmistettu tämän vuoden 32. viikolla.

ATI Radeon HD 5870 on varustettu gigatavun GDDR5-muistimäärällä, joka on asetettu toimimaan 1200 MHz:n kellotaajuudella. GDDR5-muistitekniikan ansiosta tehollinen kellotaajuus nousee 4800 MHz:iin. Samsungin valmistamat K4G10325FE-HC04-muistipiirit ovat 128 megatavun kokoisia ja ne on speksattu valmistajan toimesta 0,4 nanosekunnin nopeudelle eli 1250 MHz:n kellotaajuudelle (5,0 Gb/s). 256-bittisen muistiväylän ja 1200 MHz:n kellotaajuudella toimivien GDDR5-muistien ansiosta ATI Radeon HD 5870:n muistiväylän kaistanleveys on 153,6 gigatavua sekunnissa.

ATI Radeon HD 5870:n nelivaiheinen digitaalinen virransyöttö on toteutettu Cypress-grafiikkapiirin osalta Volterran VT1157SF-piireillä. Yksi Volterran VT1157SF-piirillä toteutettu digitaalinen vaihe ohjaa integroitua GDDR5-muistiohjainta ja GDDR5-muistien VDD- ja VDDQ-jännitteistä on vastuussa Volterran VT242WF-piireillä toteutetut kaksi vaihetta.

Grafiikkapiirin ja GDDR5-muistiohjaimen käyttöjännitteitä ohjataan kahdella Volterran VT1165MF-ohjainpiirillä, joita on mahdollista ohjata ohjelmallisesti. Ylikellottajien kannalta tämä on hyvä uutinen sillä grafiikkapiirin jännitteitä on mahdollista korottaa esimerkiksi Rivatuner- ja GPU Tool -ohjelmien avulla.

AMD toimitti testikappaleen mukana GPU-Z-ohjelmasta beetaversion, joka tunnisti ATI Radeon HD 5870 -näytönohjaimen tiedot oikein.

GPU-Z:n Sensors-välilehdeltä löytyy tarkkailtavat parametrit, kuten kellotaajuudet, lämpötilat, tuulettimen kierrosnopeus ja grafiikkapiirin käyttöaste. Cypress-grafiikkapiiri laskee lepotilassa kellotaajuuden 157 MHz:iin ja GDDR5-muistien kellotaajuus laskee 300 MHz:iin.

Sisältö

  1. ATI Radeon HD 5870 (Cypress)
  2. Cypress-arkkitehtuuri (TeraScale 2)
  3. AMD:n referenssinäytönohjaimen esittely
  4. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  5. Tehonkulutus- & lämpötilamittaukset, ylikellotustestit ja loppuyhteenveto