Uusimmat

DDR3-teknologia & hinta ja markkinatilanne

13.03.2009 09:15 Muropaketin toimitus

DDR3-SDRAM (Double Data Rate Three Synchronous Dynamic Random Access Memory) on kolmannen sukupolven DDR-SDRAM-muistiteknologia, joka on pääpiirteissään parannus aiemmasta DDR2-SDRAM-teknologiasta. DDR2:een verrattuna DDR3:ssa on kasvatettu kellotaajuutta ja sen myötä kaistanleveys on noussut, laskettu tehonkulutusta sekä esihakupuskurin koko on tuplattu kahdeksanbittiseksi. Tehonkulutuksen mainostetaan laskeneen useammalla kymmenellä prosentilla, mikä on saavutettu muistipiirien kehittyneemmällä valmistusprosessilla. Lisäksi siihen on johtanut JEDECin (Joint Electronic Device Engineering Council) määrittelemä alhaisempi käyttöjännite, sillä DDR2:ssa JEDECin määrittelemä jännite on 1,8 volttia ja DDR3:ssa 1,5 volttia. Virtavuotoja on puolestaan pyritti minimoimaan kaksiporttisilla transistoreilla.

DDR3-muistikammoissa on 120 liitäntäpintaa piirilevyn molemmilla puolilla eli yhteensä 240 liitäntäpintaa. Pintoja on yhtä paljon kuin aiemman sukupolven DDR2-muistikammoissa, mutta liitäntäpintojen välissä oleva lovi on eri kohdassa. Näin ollen DDR2-muistikampoja ei voi vahingossa asentaa DDR3-muistiliittimeen, eikä toisinpäin. Jokainen ei-ECC-tyyppinen DDR3-muistikampa tarjoaa 64-bittisen dataväylän, joten esimerkiksi kaksikanavaisella muistiohjaimella väylä levenee 128-bittiseksi ja kolmikanavaisella muistiohjaimella 192-bittiseksi.

DDR3:n spesifikaatioista vastuussa oleva JEDEC on määritellyt DDR3:lle neljä eri nopeusluokkaa, jotka ovat DDR3-800, 1066, 1333 ja 1600. Kyseisten luokkien kellotaajuudet ovat 400, 533, 667 ja 800 MHz, ja niiden efektiiviset kellotaajuudet ovat puolestaan 800, 1066, 1333 ja 1600 MHz. Edellä luetellussa järjestyksessä teoreettiset maksimit siirtonopeudet ovat 6400, 8500, 10600 ja 12800 megatavua sekunnissa. JEDEC on määritellyt nopeusluokille myös latenssiasetukset ja esimerkiksi yleisesti käytössä olevan DDR3-1066:n osalta asetukset ovat 7-7-7-20 ja DDR3-1333:n osalta 7-7-7-24.

DDR:ssä esihakupuskurin koko on kaksi bittiä, DDR2:ssa se tuplattiin neljään bittiin ja DDR3:ssa edelleen kahdeksaan bittiin. DDR3:ssa muistipiirin sisäinen kellotaajuus on kahdeksasosa dataväylän datansiirtonopeudesta. Muistipiiri lukee jokaisella sisäisellä kellojaksolla kahdeksan bittiä dataa, jotta se voi antaa ne ulkoiselle väylälle ulos yhdessä kellojaksossaa. Kuvan esimerkkitapauksessa 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuudellisella DDR3-muistipiirillä sen kellotaajuus on 100 MHz, I/O-välimuistin 400 MHz ja efektiivinen kellotaajuus on 800 MHz.

DDR2-teknologian T-Branch-arkkitehtuurista poiketen DDR3 turvautuu niin kutsuttuun Fly-by-arkkitehtuuriin, joka on aiempaa huomattavasti yksinkertaisempi ratkaisu. Fly-byn myötä DRAM-muistipiirit on ketjutettu sarjaan ja ketjun päässä (kuvassa muistikamman oikeassa reunassa) on maadoitettu liitoskohta, joka vaimentaa signaalin ja estää sen heijastumasta takaisinpäin. Fly-by otettiin käyttöön, jotta vältyttäisiin T-Branchin rajoituksilta suurilla nopeuksilla. T-Branchin rajoitukset tulivat vastaan varsinkin osoitinkomennoilla, jotka tulee saattaa DRAMille yhdessä kellojaksossa ja nopeuden kasvaessa signaalien saaminen DRAMiin vaikeutuu.

Hinta ja markkinatilanne

DDR3-muisteja solvattiin niiden alkutaipaleella hinnan puolesta, mikä oli täysin perusteltua, mutta tilanne on puolentoista vuoden aikana kohentunut täysin erilaiseksi. Nykypäivänä kahden gigatavun DDR3-muistikampa irtoaa kaupasta halvimmillaan muutamalla kymmenellä eurolla, joten DDR3-kokoonpanon esteeksi ei voi perustella ainakaan muistien korkeaa hintatasoa. Luonnollisesti halvimmat muistikammat ovat perustason ratkaisuja ja ylikellotukseen suunnatuista muistikammoista joutuu entiseen tapaan maksamaan huomattavasti enemmän.

DDR3-muistikampojen valikoima Suomessa on yltäkylläinen ja kauppojen hyllyt sekä internetsivuilla listatut tuotevalikoimat notkuvat muun muassa Kingstonin, Corsairin ja OCZ:n erilaisista ratkaisuista. Halvimmillaan yhden gigatavun DDR3-muistikamman saa omakseen alle 20 eurolla, kahden gigatavun muistikampasetistä (2x 1 Gt) joutuu pulittamaan noin 40 euroa ja neljän gigatavun setti (2 x 2 Gt) irtoaa noin 60 eurolla. Core i7 -prosessoreihin on integroitu kolmikanavainen muistiohjain, joten kolmen muistikamman käyttö on vähintäänkin suositeltavaa. Kyseisenlaisia valmiiksi testattuja settejä löytyy niin ikään runsaasti ja halvimmillaan kolmen gigatavun setin (3 x 1 Gt) saa omakseen noin 50 eurolla.

Ylikellottajia varten suomalaisista erikoisliikkeistä löytyy jos jonkinlaista vaihtoehtoa A-Datan, Corsairin, G.Skillin, Mushkinin, OCZ:n, Kingstonin ja muun muassa Patriotin tarjoamana. Perustason muisteihin verrattuna kellotaajuudet ja latenssit ovat eri tasolla, mutta niin ovat myös hinnat ja huipputason kuuden gigatavun muistikampasetistä voi joutua maksamaan jopa 400 euroa.

Kuvan lähde: Micron Technologies

DDR-muistit ovat käytännössä katsoen poistuneet markkinoilta ja niiden osuus on enää joitain prosentteja. Sen sijaan DDR2 pitää vahvasti pintansa, mutta Micron Technologiesin arvion mukaan DDR3 kiilaa sen ohi ensi vuoden aikana. Tänä vuonna DDR2 pitää hallussaan noin 2/3 ja DDR3 1/3 DRAM-markkinoista. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan nopeasti, sillä jo heti vuonna 2010 tilanteen uskotaan kääntyvän toisinpäin. JEDECin uskotaan julkistavan DDR4-teknologian vuonna 2012, jolloin DDR3 hallitsevat DRAM-markkinoita suvereenisti.

Sisältö

  1. DDR3-teknologia- ja muistikatsaus
  2. DDR3-teknologia & hinta ja markkinatilanne
  3. Corsair Dominator TR3X3G1866C9DF, Corsair Dominator TR3X6G1600C8D & OCZ DDR3 PC3-12800 Intel i7 Triple Channel
  4. Testikokoonpano & suorituskyky
  5. Loppuyhteenveto