UUSIMMAT

Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset

17.05.2016 13:30 | Juha Kokkonen | 29

Testikokoonpano ja -metodit

kokoonpano

Koska ID-Coolingin mukana ei toimiteta kiinnitystarvikkeita LGA 1366 -suoritinkannalle, emme voineet käyttää tässä artikkelissa Intel Core i7-950 -prosessoriin pohjautuvaa luotettavaa sotaratsuamme. Sen tilalle kasasimme viime joulukuisesta nestecoolerivertailusta tutun Asuksen Z97-A -emolevyyn ja Intelin Core i7-4790 -prosessoriin pohjautuvan testikokoonpanon. Suoritin ylikellotettiin toimimaan kaikkien ytimien osalta maltillisella 3,8 GHz kellotaajuudella (38 x 100 MHz) ja 1,20 voltin käyttöjännitteellä. Lisäksi kokoonpanossa oli asennettuna kaksi Kingstonin kahden gigatavun DDR3-muistikampaa sekä GeForce GTX 580 -näytönohjain, joka puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos kotelosta korttipaikkojen kautta.

hafx

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään.

HAF X:ssä jäähdytysilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Corsairin HX1000i 1000W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä. Testicoolerit asennettiin niin, että ne liikuttivat ilmaa vaakatasossa kotelon pituussuuntaisesti.

verrokki

Verrokiksi testicoolereille valittiin Phanteks PH-TC14PE, joka on ollut viimeiset vuodet Muropaketin testien mukaan markkinoiden tehokkain ilmajäähdytysratkaisu ja samalla myös sopiva verrokki monissa coolerivertailuissa.

Vaikka PH-TC14PE ei kilpailekaan samassa joukossa tämän vertailun coolereiden kanssa, se sopii hyvin vertailukohdaksi aiempiin Muropaketissa testattuihin coolereihin nähden. Phanteksin ulkomitat ovat 159 x 140 x 171 mm ja paino 1250 grammaa. Coolerin kahden 140 mm tuulettimen speksit ovat 1300 RPM, 88,6 CFM ja 19,6 dBA. PH-TC14PE maksaa Suomessa edullisimmillaan noin 60 euroa, joten se on yksi markkinoiden edullisimmista high-end-coolereista.

Lämpötahnana käytettiin Noctua NT-H1:tä. Coolereita ajettiin PWM-ohjattuna tuulettimien maksimi- ja miniminopeuksilla, tai lähimmillä mahdollisilla asetuksilla. Tuulettimien nopeussäätö toteutettiin ohjelmallisesti PWM-ominaisuutta hyödyntäen SpeedFan-sovelluksen avulla.

 • Intel Core i7-4790, kaikki ytimet 3,8 GHz (38 x 100 MHz) 1,20 V
 • Asus Z97-A (Intel Z97 -piirisarja)
 • 2 x Kingston HyperX KHX1600C8D3K3/6GX 2 Gt
 • Samsung 840 EVO 750 Gt SSD
 • Corsair HX1000i -virtalähde
 • NVIDIA GeForce GTX 580
 • Cooler Master HAF X -kotelo
 • Cooler Master Hyper T4, ID-Cooling SE-214X, SilentiumPC Fera 3, Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A, Phanteks PH-TC14PE (verrokki)

 

 • Windows 7 Professional
 • Prime95 28.9 (Small FFTs, 8 worker threads)
 • CPUID HWMonitor 1.28
 • Intel Extreme Tuning Utility 6.0.2.8
 • SpeedFan 4.51

 

mittarit

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen) ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor- sekä Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmilla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Prosessoria lähimmän muistikamman pinnan sekä emolevyn virransyötön jäähdytysprofiilin lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Lämpötilat on pyöristetty lähimpään puoleen asteeseen. Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 23 asteessa. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 30 cm päästä hiljaisessa tilassa.

 

Tuulettimien kierrosnopeusalue

kuvaaja-rpm

Ennen melu- ja lämpötilamittausten aloittamista mittasimme coolerien mukana toimitettavien tuulettimien todelliset kierrosnopeudet eri PWM-asetuksilla. Ohjasimme tuulettimia SpeedFan-sovelluksen avulla säätämällä PWM-ohjausarvoa 10 prosenttiyksikön portain.

Mittaamamme kierrosnopeudet noudattelivat pääpiirteissään valmistajien ilmoittamia lukemia, mutta seasta löytyi myös muutama mielenkiintoinen huomio. Kaikkia neljää cooleria yhdisti se, ettei kierrosnopeus laskenut enää 20-30 % PWM-asetuksen alapuolella. Coolereista ID-Coolingin mitattu kierrosalue noudatti täysin valmistajan ilmoittamia lukemia. Cooler Masterissa alin saavutettu nopeus oli noin 100 RPM ilmoitettua korkeampi, kun taasen yläpää osui hyvin ilmoitettuun arvoon.

SilentiumPC:n tuuletin rajautui alapäästä ilmoitettuun 500 RPM arvoon, mutta pyöri maksimikierroksilla hieman ilmoitettua kovempaa. Thermalrightin tuuletin oli puolestaan sekä säätöasteikon ala- että yläpäässä hieman ilmoitettua nopeampi.

ID-Coolingin tuuletin oli testijoukon ainoa, jonka säätöalue osoittautui varsin kapeaksi ja epäkäytännölliseksi. Käytännössä koko 800 – 1800 RPM kierrosalue oli käyty läpi PWM-asetusten 40 – 80 % välillä, eli säätöalueen molemmissa päissä oli huomattavasti nopeuteen vaikuttamatonta aluetta ja kierrosnopeuden muutokset tapahtuivat varsin jyrkästi kapealla säätöalueella.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 30 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivijäähdytteistä NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Kierrosnopeutta säädettiin Zalmanin ZM-MFC3-tuuletinsäätimen PWM-ohjauksen avulla koko tarjolla olevalla säätöalueella ja melutaso mitattiin tuulettimen maksimi- ja miniminopeudella. Taustamelun tasoksi mitattiin 34 desibeliä.

kuvaaja-melu

Cooler Master Hyper T4:n tuulettimen kierrosalueeksi ilmoitetaan laaja 600-1800 RPM, mutta emme päässeet käytännössä aivan yhtä alas. Noin 700 RPM:n miniminopeudella tuuletin on erittäin hiljainen ja siitä on havaittavissa aivan läheltä kuunneltaessa lähinä vaimeaa rahinaa ja pientä ilman väreilyä. 1800 RPM maksiminopeudella tuulettimen ääni nousee erittäin voimakkaaksi ja se pitää kovaa huminaa, repivää ääntä sekä hieman vaimeampana taustalla kuuluvaa hurinaa. Positiivisena seikkana ääni on kautta kierrosalueen laadultaan varsin tasaista.

ID-Coolingin tuuletin toimii 800 – 1800 RPM kierrosalueella ja sen alapäässä se on hiljainen, pitäen lähinnä lähietäisyydeltä havaittavissa olevaa pientä rahinaa sekä pientä ilmavirran väreilyä. 1800 RPM maksiminopeudella tuulettimelta mitattiin testiryhmän toiseksi suurin melutaso (44,5 dBA). Tuuletin pitääkin voimakasta huminaa sekä pientä taustahurinaa, joka on kuitenkin laadultaan melutasoon nähden miellyttävän tasaista.

SilentiumPC:n Sigma Pro -tuulettimen valmistajan ilmoittama nopeusalue on 500 – 1600 RPM, mutta emme päässeet sillä melumittauksissa aivan ilmoitettuun miniminopeuteen asti. Mittasimme melutason 700 RPM miniminopeudella, jolla silläkin cooleri oli lähes äänetön. Havaittavissa oli lähinnä hyvin läheltä kuunneltaessa pientä rahinaa ja väreilyä. Noin 1650 RPM:n maksiminopeudella tuuletin pitää sen sijaan selvästi kuultavaa repivää surinaa sekä taustalla kuuluvaa pientä huminaa. Yleisesti ottaen alle 1000 RPM:n SilentiumPC:n tuulettimen melutaso muuttuu varsin miellyttäväksi.

Thermalrightin tuulettimen valmistajan ilmoittama kierrosalue (600 – 1300 RPM) on joukon kapein ja maksimikierrokset matalimmat. Tuuletin ei säätynyt aivan valmistajan ilmoittamiin minimikierroksiin, mutta 700 RPM nopeudella se on joka tapauksessa hiljainen ja kuultavissa on lähinnä läheltä havaittavaa pientä rahinaa sekä ilmavirran väreilyä. 1380 RPM maksiminopeudella melutaso on mittarin mukaan joukon matalin, eikä ihme, sillä myös maksimikierrosnopeus on selvästi alhaisin. Tuuletin pitää tällöin miellyttävän tasaista selvästi kuultavaa huminaa sekä pientä hurinaa ja lapojen ilmaa repivää ääntä.

Tiivistelmänä kaikkien neljän coolerin tuulettimet ovat säädettävissä PWM:n avulla melko laajalla nopeusalueella. Nopeusalueen alapäässä kaikki coolerit ovat hiljaisia, mutta myös tuulettimien ilmavirta (ja sitä kautta jäähdytysteho) jää pieneksi. Maksiminopeudella kaikki coolerit pitävät selvästi havaittavaa ääntä, joista erityisesti Thermalright muita siedettävämmällä tasolla. Ne ovat myös kokonaisuutena melultaan joukon miellyttävimmät tuulettimet. Positiivisena seikkana yhdenkään coolerin tuulettimista ei havaittu pahoja sivuääniä, joka ei ole itsestäänselvyys tämän hintaluokan tuotteissa.

 

Lämpötilamittausten tulokset

 

kuvaaja-temp-cpu-vakio

Ensimmäiseksi testasimme coolereiden suorituskykyä niiden mukana toimitettujen tuulettimien kanssa. Tuulettimet testattiin säätöalueen maksimi- ja minimikierroksilla. Minimikierrokset asetimme käytännössä coolerista riippuen 700-800 RPM haarukkaan. SpeedFan-sovelluksen ilmoittamat kierrosnopeudet ovat merkittynä kuvaajaan. Mittasimme prosessorin lämpötilat Muropaketin vakiintuneen testaustavan mukaisesti ainoastaan rasituksessa.

Kokonaiskuvassa kaikkien neljän testicoolerin tulokset noudattelivat samaa kaavaa melko pienillä eroavaisuuksilla. Eniten massasta edukseen erottui lopulta Thermalright, joka kykeni maksiminopeudella kilpailijoitaan 300-450 RPM matalammalla tuuletinnopeudella 2-3 astetta alhaisempaan lämpötilalukemaan. Muu kolmikko mahtui maksiminopeudella yhden celsiusasteen sisään noin 90 asteen tuntumaan.

Pienellä tuuletinnopeudella erot muodostuivat hieman suuremmiksi – ja jälleen erityisesti Thermalrightin eduksi. Se oli selvästi paras viiden asteen erolla kakkosena tulleeseen SilentiumPC:hen. Testicoolereista Cooler Master aiheutti prosessorin throttlaamista 720 RPM:n kierrosnopeudella, kun lämpötila rikkoi 100 asteen rajan. Nostamalla kierrosnopeutta noin 1000 RPM:ään lämmöt tippuivat viitisen astetta ja throttlaaminen saatiin vältettyä.

Verrokkina käytetty Phanteksin tornicooleri osoittautui odotusten mukaisesti huomattavasti vertailukolmikkoa suorituskykyisemmäksi. Phanteks oli miniminopeudella viitisen astetta tehokkaampi, kuin testiryhmän tehokkain (Thermalright) maksiminopeudella. Tuplasti kalliimpi high-end-cooleri pystyy siis tarjoamaan vähemmän yllättäen selvästi enemmän jäähdytystehoa.

kuvaaja-temp-kokoonpano

Mittasimme edellä nähtyjen testitulosten aikana myös prosessorikantaa lähimpänä sijainneen muistikamman sekä prosessorikannan vastakkaisella puolella sijaitsevan virransyötön jäähdytyssiilin lämpötilaa. Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, mikä on tyypillistä.

Muistien lämpötiloissa testicoolereiden välillä ei havaittu merkittäviä eroja, sillä ne kaikki osuivat noin 2-3 asteen haarukkaan tuuletinnopeudesta riippumatta. Virransyötön lämpötilan suhteen erot olivat sen sijaan hieman suurempia. Viileimpänä virransyöttö pysyi SilentiumPC:llä ja Thermalrightilla, kun taasen takajoukon muodostivat Cooler Master ja ID-Cooling. Mitattuja coolereiden välisiä eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä.

 

kuvaaja-temp-cpu-2fan

Testasimme kaikki coolerit Thermalrightia lukuun ottamatta myös tehostetulla kahden tuulettimen jäähdytyksellä. Thermalrightissa se ei onnistunut, sillä coolerin mukana ei toimiteta kiinnitystarvikkeita toiselle tuulettimelle. Käytimme testeissä lisätuulettimena ”puolueetonta” -mallia, joka pyörii maksiminopeudella 1500 RPM ja tuottaa 93,4 m3/h ilmavirran sekä 22,4 dBA melutason. Ajoimme lisätuuletinta täydellä nopeudellaan. SilentiumPC toimitti coolerinsa mukana myös toisen Sigma Pro -vakiotuulettimen, joten ajoimme testit myös sen kanssa.

Rivaston toiselle puolelle kiinnitetyllä lisätuulettimella saavutettiin testitulosten mukaan maksiminopeudella vain 1-2 asteen lasku prosessorin lämpötilaan. SilentiumPC:n tapauksessa ei lisätuulettimen merkillä tuntunut olevan vaikutusta, sillä lämpötila oli sekä Noctuan että yrityksen omalla tuulettimella täysin sama.

Yhteenvetona nelikon tehokkaimmaksi cooleriksi osoittautui Thermalright. Erityisesti alhaisemmilla tuuletinnopeuksilla ero kilpailijoihin on selvä. Syytä eroon voisi hakea ainakin coolerin pohjaratkaisusta, joka nelikon ainoana ei perustu suorakontaktitekniikkaan. Jäljelle jäävästä kolmikosta parasta jälkeä tekee SilentiumPC, joka pärjää joka osa-alueella Cooler Masteria ja ID-Coolingia paremmin. Cooler Master oli ryhmän ainoa cooleri, joka päästi prosessorin lämpötilan nousemaan throttlausrajan yli.

Yleisesti ottaen testien myötä selvisi, että edullisen hintaluokan tornicoolerit eivät sovellu erityisen hyvin ylikellotetun tehosuorittimen hiljaiseen jäähdyttämiseen, sillä high-end-cooleriin verrattuna lämpötilat nousevat jopa 15-20 astetta korkeammaksi ja ero vain korostuu lämpökuorman kasvaessa.

Sisältö

 1. Esittely
 2. Cooler Master Hyper T4
 3. ID-Cooling SE-214X
 4. SilentiumPC Fera 3 (HE1224)
 5. Thermalright True Spirit 120M BW Rev.A
 6. Testikokoonpano ja -metodit, Tuulettimien kierrosnopeusalue, Melumittaukset & Lämpötilamittaukset
 7. Yhteenveto
Keskustelu

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Jälleen voitto Thermalrightille, paras jäähdytysteho ja pienin melutaso. Ei mikään ihme kun melkein kaikki halpisjäähyt nuukailevat kuparin määrässä ja käyttävät muutaman lämpöputken directheatpipe-räpellyksiä.

Eikö Noctuan kiinnittäminen Thermalrightin kylkeen tosiaan ollut toteutettavissa? Olisi ollut kiva nähdä sekin tuossa vertailussa.

Ikävän korkeita kyllä näissä nuo min-RPM:t kaikissa. :think:

PatuFin

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Ei valitettavasti löytynyt toimistolta mitään nykyaikaista vakiorimpulaa – kaikki prossut tulevat meille melkeinpä bulkkiversioina ilman cooleria. Jotain vanhoja on, mutta nuo ovat muuttuneet matkan varrella niin monta kertaa ja eri prosessorimallienkin mukana on taitanut tulla eri kokoisia versioita.

Toisekseen boxed-coolerilla testaaminen olisi ollut siltäkin osin turhaa, että tuloksen voin sanoa tästä ihan testaamattakin: se olisi piikannut nopeasti 100 asteeseen, jonka jälkeen prossu olisi alkanut throttlaamaan rajusti.

Inehmo|

Eikö Noctuan kiinnittäminen Thermalrightin kylkeen tosiaan ollut toteutettavissa? Olisi ollut kiva nähdä sekin tuossa vertailussa.

Ikävän korkeita kyllä näissä nuo min-RPM:t kaikissa. :think:

Kai se jollain teippivirityksellä olisi voinut onnistua, mutta kun kerran eivät toimita kiinnikkeitä coolerinsa mukana, niin olkoot. Lämpötilaero olisi todennäköisesti ollut tuota 1-3 asteen luokkaa kuten muillakin.

Nykyisilläkin minimikierroksilla osassa tuuletimista jäähdytyksellinen hyöty lähenteli nollaa ilmavirran ollessa olematon ja noin 10 cm päästä kuunneltuna esimerkiksi SilentiumPC:n melutaso ei noussut juuri ollenkaan vaikka kierroksia nostettiin 500–>700 RPM, joten tuolta pohjalta pitäisin itse täysin riittävänä noita kierrosalueita.

Voisiko testeihin lisätä vielä Intelin vakiojäähyn? Asiasta tietämättömille coolereiden ero ei varmastikaan ole selvillä.

Miksi testiin ei otettu mukaan Raijintekin Themis jäähyä, joka todennäköisesti olisi voittanut?

Nik0-91

Voisiko testeihin lisätä vielä Intelin vakiojäähyn? Asiasta tietämättömille coolereiden ero ei varmastikaan ole selvillä.

Lue viestiäsi edeltänyt vastaukseni.

tyyta

Miksi testiin ei otettu mukaan Raijintekin Themis jäähyä, joka todennäköisesti olisi voittanut?

Kaikkia tarjokkaita nyt vaan voitu ottaa mukaan. Themis karsiutui pois valintavaiheessa. Alunperin hintahaarukka oli rajattu alle 30 euroon, mutta Thermalright otettiin lopulta mukaan, koska se on eräänlainen vertailukohta tässä hintaluokassa. En näe testaamatta kuvien ja speksien perusteella mitään syytä, miksi Themis olisi ollut merkittävästi muita parempi?

Juha Kokkonen

Lue viestiäsi edeltänyt vastaukseni.

Kaikkia tarjokkaita nyt vaan voitu ottaa mukaan. Themis karsiutui pois valintavaiheessa. Alunperin hintahaarukka oli rajattu alle 30 euroon, mutta Thermalright otettiin lopulta mukaan, koska se on eräänlainen vertailukohta tässä hintaluokassa. En näe testaamatta kuvien ja speksien perusteella mitään syytä, miksi Themis olisi ollut merkittävästi muita parempi?

Olisiko tässä syytä tarkistaa mielipidettä https://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Themis/6.html

tyyta

Olisiko tässä syytä tarkistaa mielipidettä https://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Themis/6.html

Ei minulla ole mitään erityistä mielipidettä kyseisestä coolerista. Kuten sanoin, kaikkia markkinoilta löytyviä vaihtoehtoja ei voida testata ja lisäksi Themis ei mahtunut alkuperäiseen hintarajaan.

Techpowerupin testissä en nähnyt mitään muuta yhteistä cooleria tämän testin kanssa kuin Phanteksin, ja niiden välisen eron perusteella ei voi päätellä kovinkaan paljoa suorituskyvystä verrattuna tämän vertailun malleihin. Toki on täysin mahdollista, että Themis olisi pärjännyt hyvin tässä vertailussa.

Muad’dib

Jälleen voitto Thermalrightille, paras jäähdytysteho ja pienin melutaso. Ei mikään ihme kun melkein kaikki halpisjäähyt nuukailevat kuparin määrässä ja käyttävät muutaman lämpöputken directheatpipe-räpellyksiä.

Muistaakseni kun nuo directheatpipet tulivat, niin niitä mainostettiin paremmiksi kuin perinteistä ratkaisua. Nyt ne sitten ovatkin jotain sekundaa, jolla karsitaan kustannuksia.

Muuten sellainen tuli mieleen, että voiko jäähy menettää tehojaan ajan kuluessa? Karkaako nesteet lämpöputkesta?
Luulisi että jos ne karkaa, niin siihen kyllä loppuu jäähdytys aika totaalisesti ja lämmöt nousevat huomattavasti.

Tuo copy-paste artikkelista toiseen alkaa olla hieman häiritsevää, varsinkin kun sieltä tulee tälläistä sisältöä: "Tämän vertailun coolereiden pitäisi olla eteviä juuri emolevyllä sijaitsevien komponenttien jäähdytyksessä, sillä niiden tuuletin puhaltaa suoraan emolevyä kohti." Ylipäätänsä tuo koko kappale on informaatioarvoltaan hyvin vähäinen ja lähes täysin suoraa toistoa artikkelin aiemmasta osiosta.

Jos sisällön voi kopioida suoraan toisesta artikkelista, tai jos koko osion lopputulema on esimerkiksi nimenomainen "Mitattuja eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä." kannattanee oikeasti miettiä, onko sitä ylipäätänsä hyödyllistä sisällyttää artikkeliin.

lallijuoppo

Muuten sellainen tuli mieleen, että voiko jäähy menettää tehojaan ajan kuluessa? Karkaako nesteet lämpöputkesta?
Luulisi että jos ne karkaa, niin siihen kyllä loppuu jäähdytys aika totaalisesti ja lämmöt nousevat huomattavasti.

Onhan se mahdollista, jos putkessa on valmistusvirhe tai se saa osakseen väkivaltaa. Putken sisällä on alipaine ja pieni määrä nestettä (monesti vettä, alkoholia tai ammoniakkia), joten jos se pääsee vuotamaan, sisäinen lämmönsiirtokyky häviää.

Anatoli

Tuo copy-paste artikkelista toiseen alkaa olla hieman häiritsevää, varsinkin kun sieltä tulee tälläistä sisältöä: "Tämän vertailun coolereiden pitäisi olla eteviä juuri emolevyllä sijaitsevien komponenttien jäähdytyksessä, sillä niiden tuuletin puhaltaa suoraan emolevyä kohti." Ylipäätänsä tuo koko kappale on informaatioarvoltaan hyvin vähäinen ja lähes täysin suoraa toistoa artikkelin aiemmasta osiosta.

Jos sisällön voi kopioida suoraan toisesta artikkelista, tai jos koko osion lopputulema on esimerkiksi nimenomainen "Mitattuja eroja ei voi kuitenkaan pitää koneen toiminnan kannalta erityisen merkittävinä." kannattanee oikeasti miettiä, onko sitä ylipäätänsä hyödyllistä sisällyttää artikkeliin.

Mainitsemasi vanhasta artikkelipohjasta jäänyt kohta on nyt korjattu. Muokatessa oli käynyt inhimillinen lapsus.

Itse näen asian niin, että kun testit suoritetaan jokaisessa cooleriartikkelissa ainakin pääpiirteittäin yhteneväisellä tavalla, ei ole mitään järkeä kirjoittaa samaa tekstiä jokaiseen juttuun uudestaan hieman eri tavalla. Tekstin sisältö pysyy kuitenkin täysin samana, joten kyseinen työ olisi käytännössä täyttä ajanhukkaa. Vaikka kaikki eivät niitä välttämättä edes lue, kyseiset tiedot ovat kuitenkin siltä osin tärkeitä, että lukijan on voitava tietää miten testit on suoritettu, ilman että täytyy alkaa kaivelemaan jotain vanhoja juttuja arkistoista.

Jälkimmäiseen lainaukseesi viitaten testien tuloksia ei voi tietää etukäteen ja vaikka erot osoittautuisivatkin melko pieniksi, kiinnostavat saadut tulokset varmasti monia lukijoita. Joissain coolerivertailuissa esimerkiksi virransyötön lämpötilat ja niiden erot ovat nousseet paljon korkeammiksi, jolloin asialla alkaa olla jo merkitystä, ja se on aina mittaamisen arvoinen seikka.

Miten nämä vertautuu AMD-puolella, kun verrataan Wraithiin?

Miten yhteenvedossa ID-Coolingin jäähyssä ensin kiitellään tuulettimen laajaa säätöaluetta ja sitten moititaan tuulettimen kapeaa säätöaluetta? Lisäksi "Emolevyä oikein päin käännettäessä taustalevyn paikallaan pitäminen vaatii hieman taiteilua, sillä se ei pysy itsellään paikallaan.", taustalevyssä on kyllä valmiina kaksipuoliset teipinpalaset juuri tuota varten.

RaivokasMagma

Miten nämä vertautuu AMD-puolella, kun verrataan Wraithiin?

En osaa sanoa. AMD-testikokoonpanoa ei ollut käytettävissä.

Etherstream

Miten yhteenvedossa ID-Coolingin jäähyssä ensin kiitellään tuulettimen laajaa säätöaluetta ja sitten moititaan tuulettimen kapeaa säätöaluetta? Lisäksi "Emolevyä oikein päin käännettäessä taustalevyn paikallaan pitäminen vaatii hieman taiteilua, sillä se ei pysy itsellään paikallaan.", taustalevyssä on kyllä valmiina kaksipuoliset teipinpalaset juuri tuota varten.

Ihan hyviä huomioita. ID-Coolingin plussissa ja miinuksissa olen ilmaissut tuon asian vähän epäselvästi. Korjasin sen nyt parempaan muotoon. Miinusta tulee siis siitä, että tuulettimen koko kierrosalueen (800-1800 RPM) säätö tapahtuu PWM-asetuksilla 40-80%. Skaalasta 60 % on siis käyttämättä.

ID-Coolingin taustalevyn suhteen olet oikeassa – toiselta puolelta löytyy kaksipuoleiset teipit. Ne ovat kuitenkin hieman epäkäytännöllinen ratkaisu, jos cooleria on tarve irrottaa sen elinkaaren aikana. Itsekin asentelin cooleria useampaan otteeseen, jolloin teipit olivat hyödyttömät. Korjasin tuota kohtaa niin, että siinä on nyt maininta teipeistä.

"Prosessorin lämpötila rasituksessa" -kuvassa virheellinen prosessorimerkintä, Core i7-4570.

perato

"Prosessorin lämpötila rasituksessa" -kuvassa virheellinen prosessorimerkintä, Core i7-4570.

Ei ole enää ;)

Siinä pohjaratkaisussahan se Thermalrightin etumatka suurimmalti osin selittyy kuten vissiin itse artikkelissa taidettiin mainita.
Parempi kupera kuin täysin suora.
Vaikka muista löytyy yhtä paljon tai enemmän lamelleja ja suurempi ripaväli niin silti TR pitää terveellisen etumatkan.
Toki itse tuuletin saattaa olla hieman parempi tai lämpöputket laadukkaampia.

Koskas seuraava jumbo jäähy artikkeli? Le Grand Macho RT kiinnostaisi nähdä teidän testaamana.

Kaikissa rimpuloissa sen verran negatiivista että Noctualla mennään jatkossakin.

cutoff

Kaikissa rimpuloissa sen verran negatiivista että Noctualla mennään jatkossakin.

Öö… Noksultahan saa tähän hintaan noin ~1,5 tuuletinta tai vaihtoehtoisesti ei yhtään itse jäähdytyssiiltä :confused: Tuplahinnalla saa tosin jo niitä onnettomia 92mm flekteillä varustettuja rimpuloita.

Näytä kaikki kommentit
Smanci

Öö… Noksultahan saa tähän hintaan noin ~1,5 tuuletinta tai vaihtoehtoisesti ei yhtään itse jäähdytyssiiltä :confused: Tuplahinnalla saa tosin jo niitä onnettomia 92mm flekteillä varustettuja rimpuloita.

Totta, olis pitänyt tarkentaa eli valintana mielummin jostain muusta pois + odottelua, jos sillä tavalla pääsee rauhoittavaan noctuaan käsiksi. Noi ei tiivistelmän perusteella houkuttele kokonaisuuksina vaikka edullisempia.

Kiitos hyvästä arvostelusta.
Ja jos joku haluaa verrata intelin vakio jäähyn vasten niin nämä kaikki mallit ovat parempia vaihtoehtoja jäähdytyksen suhteen.
Äänitasosta en pysty sanomaan mutta ulkomaisten sivujen perustella ainakin Thermalright on hiljaisempi.
Noctua ja phanteks huippumalleja vasten nämä mallit eivät ole tehty kilpailemaan vaan jollekin mitä haluaa halvan vaihtoehdon mutta kuitenkin kohtalaisen tehokasta.
Vielä kun saisi samanlaisen arvostelun vaakatasoisista malleista kun niitä käytetään usein pienissä koteloissa mitä monet nykyään suosii.

Marti77

Vielä kun saisi samanlaisen arvostelun vaakatasoisista malleista kun niitä käytetään usein pienissä koteloissa mitä monet nykyään suosii.

Viime elokuulta on viimeisin: http://muropaketti.com/artikkelit/jaahdytys/matalaprofiiliset-140-mm-prosessoricoolerit-vertailussa
Tämän vuoden aikana ei varmasti ainakaan ole tulossa heti uutta matalaprofiilisten coolerien testiä, kun muitakin coolerityyppejä on ollut testaamatta jo pidemmän aikaa.

Hyvä artikkeli! Itsekin olisin aikaisempien kommentien tavoin tuota Intelin vakio sirkkeliä kaivannut verrokiksi, mutta ymmärrän kyllä jos ei noita löydy nurkista pyörimästä niin sitten ei löydy.

Kappaleessa 6: "Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä."

Oikea relatiivipronomiini tuossa kohtaa lienee mikä, ei joka.

mAzq_

Kappaleessa 6: "Kaikissa mittaustilanteissa virransyötön lämpötila osoittautui muisteja korkeammaksi, joka on tyypillistä."

Oikea relatiivipronomiini tuossa kohtaa lienee mikä, ei joka.

Kiitos palautteesta ja virheen bongaamisesta. Tuo "joka-mikä" on kyllä tiedossa, mutta jotenkin sen virheellinen käyttö on iskostunut niin syvälle, että se edelleen lipsahtaa vähän väliä tekstin sekaan ;) Nyt on korjattu.

Hei!

On tullut aika hankkia uusi kone vanhan tilalle. Suunnitelmissa hankkia asuksen Z-170a emo ja siihen core i5 6600k – prosessori. En ole aivan varma kellottamisesta, en ole kuitenkaan aiemmin sitä tehnyt.

Nyt olenkin kahden vaiheilla, eli hankinko prossun kaveriksi thermalrightin True Spirit 120M Rev.A:n vai Macho rev B:n. Kumpaa suosittelisitte? True spirit olisi myös hivenen halvempi.

Voiko Macho aiheuttaa rasitusta emolevyyn suuremman painon vuoksi tai jotain muuta vastaavaa?

Aziimov

Hei!

On tullut aika hankkia uusi kone vanhan tilalle. Suunnitelmissa hankkia asuksen Z-170a emo ja siihen core i5 6600k – prosessori. En ole aivan varma kellottamisesta, en ole kuitenkaan aiemmin sitä tehnyt.

Nyt olenkin kahden vaiheilla, eli hankinko prossun kaveriksi thermalrightin True Spirit 120M Rev.A:n vai Macho rev B:n. Kumpaa suosittelisitte? True spirit olisi myös hivenen halvempi.

Voiko Macho aiheuttaa rasitusta emolevyyn suuremman painon vuoksi tai jotain muuta vastaavaa?

Tähän voisi löytyä paremmin tietoa ja vastauksia tuolta foorumin jäähdytyspuolelta: https://murobbs.muropaketti.com/forums/jaeaehdytys.105/

Itse valitsisin noista kahdesta ehdottomasti Machon, jos rahasta ei ole kiinni. Tehokkaampi ja sitä myöten tarvittaessa myös hiljaisempi. En näe painon suhteen mitään ongelmaa, jos konetta käsittelee asiallisesti. Ja äkkiäkös sen coolerin irrottaa paikaltaan, jos konetta tulee kuljetettua niin että se saattaa kokea rajua käsittelyä matkalla.

Juha Kokkonen

Tähän voisi löytyä paremmin tietoa ja vastauksia tuolta foorumin jäähdytyspuolelta: https://murobbs.muropaketti.com/forums/jaeaehdytys.105/

Itse valitsisin noista kahdesta ehdottomasti Machon, jos rahasta ei ole kiinni. Tehokkaampi ja sitä myöten tarvittaessa myös hiljaisempi. En näe painon suhteen mitään ongelmaa, jos konetta käsittelee asiallisesti. Ja äkkiäkös sen coolerin irrottaa paikaltaan, jos konetta tulee kuljetettua niin että se saattaa kokea rajua käsittelyä matkalla.

Aasia tällä selvä. Kiitoksia vastauksesta. Eipä noilla taida olla kuin kympin ero, että ilmeisesti macholla mennään!

PatuFin

Muuten hyvä artikkeli mutta jäin kaipaamaan intellin vakio rimpulaa verrokiksi. Näitten halpojen jäähyjen tarkotus kuiten leensä korvata se kauhea vakio rimpula.

Kopmpaan

Muropaketin uusimmat