UUSIMMAT

Intel Core i7-6700K & Core i5-6600K (Skylake)

05.08.2015 21:24 |

Intelillä on meneillään mielenkiintoinen vaihe työpöytäprosessoreiden kehityksessä. Yritys esitteli kesäkuun alussa Broadwell-koodinimelliset Core i7- ja i5-5000-sarjan prosessorit, jotka valmistetaan 14 nanometrin viivanleveydellä. Kyseessä on perinteisessä tick-tock-strategiassa tick-vaihe eli siirtyminen Haswellista ja 22 nanometristä pienempään valmistusprosessiin. Valitettavasti kauppojen hyllyillä Broadwell-työpöytäprosessoreita ei toistaiseksi ole näkynyt. Nyt vain pari kuukautta myöhemmin esittelyvuorossa on jo tock-vaihe eli uuteen arkkitehtuurin perustuvat 14 nanometrin Skylake-koodinimelliset Core i7-6700K-ja Core i7-6600K -prosessorit.

Aiemmin heinäkuussa Intel vahvisti, että se luopuu ainakin toistaiseksi tick-tock-julkaisustrategiasta. Skylaken seuraaja on Kaby Lake, joka valmistetaan edelleen 14 nanometrin viivanleveydellä. Käytössä on sama perusarkkitehtuuri kuin Skylakessa, mutta se tulee sisältämään Intelin mukaan merkittäviäkin suorituskykyparannuksia. Kaby Lake tullaan julkaisemaan vuoden 2016 jälkimmäisellä puoliskolla. Siirtyminen 10 nanometrin viivanleveyteen on odotettua haastavampaa ja Cannonlake-koodinimellisten prosessoreiden julkaisu on siirretty vuoden 2017 jälkimmäiselle puoliskolle.

Saimme kesken kesäloman heinäkuun lopulla käsiimme Core i5-6600K -prosessorin ja Asuksen Z170-Deluxe -emolevyn. Core i7-6700K -testikappale saapui eilen. Testeille ja artikkelin kirjoittamiselle ei siis jäänyt turhan paljon aikaa, mutta katsastamme tässä pikatestissä prosessoreiden perusominaisuudet ja suorituskyvyn verrattuna edellisen sukupolven Haswell-arkkitehtuuriin. Mukana on myös alustavat tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä pintapuolinen Core i7-6700K:n ylikellotustesti.

Skylaken julkaisuaikataulu on hieman erikoinen. Saksassa järjestettävän Gamescon-tapahtuman yhteydessä eli 5. elokuuta päättyy salassapitovelvollisuus ylikellottamiseen soveltuvien kerroinlukottomien K-sarjan prosessoreiden suorituskyvyn sekä Z170-emolevyjen osalta. Vasta 18. elokuuta Intel aikoo kertoa tarkemmat yksityiskohdat Skylake-arkkitehtuurista San Franciscossa järjestettävässä Intel Developer Forum -tapahtumassa. Loput Skylake-perusprosessorit julkaistaan markkinoille syyskuussa.

Sisältö

  1. Intel Core i7-6700K & Core i5-6600K (Skylake)
  2. Prosessoreiden esittely
  3. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto