Kokeilussa Netgear Orbi RBK20 AC2200 -mesh-verkkopaketti – Langaton verkko isoonkin kotiin

02.12.2018 10:00 Osku Kannisto

Langattomien laitteiden määrä kasvaa ja vaatii nopeampaa verkkoa koko kotiin. Mesh-verkolla isonkin kodin laitteet pääsevät nettiin ongelmitta.

Netin videopalvelut ja langattomien laitteiden lisääntyminen kodeissa vaatii kodin langattomalta verkolta entistä enemmän. Verkon nopeuden ohella merkittävintä on kattava peitto, jotta laitteet toimivat niin keittiössä kuin pelihuoneessakin.

Viiden gigahertsin 802.11ac-verkot pystyvät siirtonopeuksissa lähes lankaverkon tasolle. Korkeamman taajuuden kantama varsinkaan kerrostaloissa ei kuitenkaan pärjää vanhalle ja hitaammalle 2,4 gigahertsin verkolle. Ongelman voi ratkaista laajentamalla langatonta verkkoa usealla viiden gigahertsin taajuusalueen tukiasemalla.

Langattoman Mesh-verkon ideana on laajentaa samaa SSID-tunnusta usealle tukiasemalle, jotka toimivat kokonaisuutena. Kun päätelaitteet kotona liikkuvat, osaavat tukiasemat siirtää ne nopeimman linkin taakse itsestään käyttäjälle huomaamattomasti. Tukiasemat kommunikoivat keskenään langattomasti.

Muropaketin testiin otettu Netgear Orbi RBK20 AC2200 koostuu langattomasta reitittimestä ja yhdestä satelliittitukiasemasta, jotka yhdessä pystyvät kattamaan teoriassa jopa 250 neliömetrin alan. AC2200 tarkoittaa yhteenlaskettua maksimaalista siirtonopeutta, joka jakautuu tarkemmin yhteen 400 Mbps (2,4Ghz) ja kahteen 866 Mbps (5GHz) verkkoihin, joita voidaan käyttää yhtä aikaa. MU-MIMO:n (Multi-user Multiple-input Multiple-output) ansiosta yhteydet useampaan laitteeseen toimii nopeuden tippumatta.

Paketista löytyy reititin ja satelliitti. Laitteet ovat mega-antennireitittimeen verrattuva varsin hillitysti muotoillut ja istuvat hyvin esimerkiksi kodin vaaleille seinustoille. Pienenä kauneusvirheenä molemmissa on ulkoinen, varsin kookas virtalähde, joka vie tilaa pistorasiassa ja syvyyssuunnassa.

Orbin asennus onnistuu joko suoraan selaimella tai mobiilisovelluksella. Sovelluksella asennusprosessi osoittautui ristiriitaiseksi kokemukseksi. Ohjeistus vaati rekisteröitymään Netgearin palveluun ennen asennusta, mikä on turhauttavaa.

Mobiiliasennuksessa käytetään laitteiden pohjaan piilotettuja QR-koodeja. Ongelma oli, että koodit ovat niin pienenä, ettei puhelimen kamera pystynyt niihin helposti tarkentamaan. Lisäksi luotuun WiFi-verkkoon piti kuitenkin manuaalisesti kirjautua laitteen pohjasta niin ikään pienellä printillä luoduilla tunnuksilla ennen kuin itse asetuksiin pääsi käsiksi.

Ihmetystä herätti, ettei asennusprosessi missään vaiheessa ehdottanut satelliitin liittämistä verkkoon. Se piti ottaa käyttöön itse erikseen asetusten kautta. Satelliitti ilmaisee valollaan linkin vahvuuden asennuksen jälkeen. Värin avulla voi etsiä parempaa paikkaa ongelmatapauksissa. Satelliitteja voi lisätä enemmän kuin yhden.

Käyttöönoton jälkeen toiminta oli sulavaa. Hallinta onnistui ongelmitta sekä puhelimen sovelluksella että selaimella. Selaimen käyttöliittymä oli käytettävissä myös suomeksi varsin asiallisesti käännettynä. Perusominaisuudet löytää helposti ja osaavissa käsissä voi halutessaan rajoittaa kodin laitteiden nettiliikennettä hyvinkin tarkasti. Valitettavasti pelikäyttöön sopivia nopeusparannuksia asetuksista ei löytynyt.

Hallinnasta voi luoda laitekohtaisia rajoituksia sekä yleisiä rajoituksia. Rajoitukset voivat liittyä nettiosoitteisiin tai aikoihin, jolloin laitteet päästetään nettiin. Molempiin laitteisiin kytkettyjen laitteiden lista on nähtävissä helposti, mistä on hyötyä ongelmia etsiessä ja satelliitin optimaalista paikkaa etsiessä. Laiteohjelmiston päivitys onnistui helposti suoraan puhelimella.

Testissä kahden tukiaseman ratkaisu osoittautui toimivaksi. Kokeilupaikkana toimi sadan neliön kerrostalohuoneisto kivitalossa, jossa signaalien kantavuus kaikkiin huoneisiin on osoittautunut mahdottomaksi yhdellä tukiasemalla. Laajakaistayhteytenä oli gigatavun kaapelimodeemi, joka oli asetettu siltaavaan tilaan jättäen reitityksen täysin Orbin harteille.

Ongelmapaikkojen tiedonsiirtonopeus ja signaalin voimakkuus paranivat selkeästi. Mobiililaitteet pääsivät WiFiin myös paikoissa, joissa se ei pelkällä reitittimellä onnistunut. Kannettavan parempien antennien ansiosta ongelmapaikoissakin tiedonsiirto toimi pelkällä reitittimellä.

Siirtonopeus parani noin 50 prosentilla ongelmapaikoissa kannettavalla, mikä vaikuttaa erittäin positiivisesti esimerkiksi pelien latausaikoihin netistä. Maksimissaan langattomasti mitatut latausnopeudet olivat noin 500 megabittiä sekunnissa.

Itse pelaamista ajatellen yllättävintä oli havaita pingin käytös. Pelkällä reitittimellä ongelmahuoneessa mitattu ping oli 19 millisekuntia. Satelliittiaseman kanssa se putosi 13 millisekuntiin. Vertailun vuoksi reitittimen huoneesta mitattu ping-arvo oli 11 millisekuntia.

Netgear Orbi RBK20 AC2200 on varteenotettava vaihtoehto isoon, tai muuten ongelmallisen muotoiseen kotiin, jossa perinteiset yhden langattoman reitittimen vaihtoehdot eivät riitä kattamaan koko asuntoa. Yhtenäinen, koko kodin kattava SSID on selkeämpi ratkaisu kuin erilliset verkot eri huoneissa. Toisaalta mesh on nopeampi ja monipuolisempi vaihtoehto kuin pelkät laajentimet.

Orbi osoittautui sekavan käyttöönoton jälkeen mukavaksi kokonaisuudeksi langattoman verkon osalta. Täysipainoista älykotia ajatellen sen heikkous on langalliset verkkoliitännät, joita on aivan liian vähän eli yksi reitittimessä ja kaksi satelliitissa. Nopeudeltaan LAN-liitännät ovat kuitenkin gigabittiset, joten niitä ottaisi mielellään muutaman enemmänkin.

Nopeus ei pärjää täysin huippuunsa viritetyille reitittimille, eikä mitään erikoissäätöjä löydy pelikäyttöä ajatellen. Orbi on oiva päivitys normaaliin perhekäyttöön, jossa on tähän asti sinnitelty esimerkiksi laajakaistamodeemin omalla langattomalla reitittimellä. Tarvittaessa kokonaisuutta voi laajentaa vielä lisätukiasemilla, joita löytyy myös ulkokäyttöön sopivina.

Hyvää

 • Kantama laajenee
 • Ping pienenee
 • Selkeä hallittavuus

Huonoa

 • LAN-liitäntöjen vähyys
 • Sekava käyttöönotto
 • Säätömahdollisuudet tehokäytössä

Perustiedot Netgear Orbi RBK20 AC2200

 • Hinta: 260 € (reititin ja satelliittitukiasema)
 • Siirtonopeus: 400 Mbps 2,4GHz, 866+866 Mbps 5GHz
 • Yhteensopivuus: 802.11a/b/g/n/ac
 • Kattavuus: jopa 250 neliömetriä
 • Portit: WAN + 1 Gb LAN (reititin), 2 x 1 Gb LAN (tukiasema)