Uusimmat

MSI X38 Diamond HydroGen

23.01.2008 00:03 Muropaketin toimitus

X38 Diamond HydroGen on pakattu pakkaukseen, josta käy välittömästi ilmi, mikä on homman nimi. Kyseessä on X38-piirisarjaan perustuva emolevy, joka on tarkoitettu vesijäähdytyskäyttöön ja varustettu kolmella blokilla. Emolevy ei poikkea X38 Diamond -perusmallista kuin blokeilla, mikä on havaittavissa myös pakkauksesta, jonka kuoren alta paljastuu X38 Diamondin myyntipakkaus.

Emolevyn oheisvarustelutaso on kiitettävä ja mukana toimitetaan ohjekirja, pika-asennusopas, ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyt Windows Vistalle ja XP:lle, FireWire-lisäliitinpaneeli, PATA-kaapeli, diskettiasemakaapeli, seitsemän SATA-kaapelia, kolme SATA-virta-adapterikaapelia, I/O-liitinsuoja, kaksi CrossFire-siltaa, kotelon virta-, reset-, jne. -kaapeleiden kiinnityksessä apuna olet kannat sekä äänikortti, sen ohjekirja ja ajuri-CD-levy.

Äänikortti on Creativen valmistama, malliltaan X-Fi Xtreme Audio ja sen saa asennettua PCI Express x1 -liittimeen. Kortti on varustettu viidellä 3,5 millimetrin liittimellä analogista äänensiirtoa varten ja yhdellä optisella ulosliittimellä. Perustasoa edustava X-Fi Extreme Audio kustantaa erikseen ostettuna reilut 30 euroa.

Edellisellä sivulla käsiteltyyn X48 Platinumiin verrattuna X38 Diamond HydroGen eroaa piirejä jäähdyttävien blokkien ohella vain northbridgen osalta, joka on X48:n sijaan X38. Emolevyn ominaisuudet ovat identtiset ja niihin voidaan lukea muun muassa neljä PCI Express x16 -liitintä, joista kahta ohjaa northbridge ja kahta erillinen southbridgen lähelle sijoitettu PCI Express -siltapiiri. Serial ATA -liittimiä on kuusi kappaletta, muistiliittimiä neljä kappaletta, USB 2.0 -liittimiä kahdeksan kappaletta ja kaikki kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia.

Blokeilla varustettuja emolevyjä on nähty markkinoilla ennenkin, mutta suurempaan suosioon nämä eivät ole ikinä yltäneet korkean hintatason takia. MSI:n tuotos ei tee tähän jatkumoon poikkeusta, sillä emolevy on myynnissä muutamilla suomalaisilla jälleenmyyjillä ja hinnat alkavat reilusta 330 eurosta.

Vesijäähdytysjärjestelmä rakentuu kolmesta blokista ja kahdesta näitä yhdistävästä kupariputkesta. Kuvassa oikeanpuoleinen blokki jäähdyttää virransyötön komponentteja, keskimmäinen northbridgeä ja vasemmanpuoleinen southbridgeä sekä kahdesta PCI Express x16 -liittimestä vastuussa olevaa piiriä.

Kuvassa päätyblokeissa näkyvät reiät, muttei letkun kiinnittämiseen vaadittavia karoja. Tämä onkin yksi suurista miinuksista, sillä letkukaroja ei toimiteta emolevyn mukana ja nämä joutuu ostamaan erikseen.

Emolevyä käytettiin ensiksi ilman, että blokkien läpi kierrätettiin vettä. Tämä osoittautui kuitenkin erittäin huonoksi ratkaisuksi, sillä blokkien lämpötila nousi sormiapolttavan kuumaksi ja niiden päälle jouduttiin asettamaan tuulettimet. Valitettavasti lämpötilat eivät laskeneet suunnitellusti ja varsinkin northbridgen blokin lämpötila oli todella korkea. Blokkien heikkous on niiden tasainen pinta, mistä syystä niillä ei ole tarpeeksi jäähdytyspinta-alaa ilmajäähdytystä varten. Parempi ratkaisu olisi, jos MSI olisi päätynyt muotoilemaan siilien pääliosaan ripoja.

Blokeista näkee selvästi, että niiden suunnittelussa olisi voitu tehdä monia asioita paremmin. Esimerkiksi southbridgeä ja kahta PCI Express x16 -liittimestä vastuussa olevaa piiriä jäähdyttävässä blokissa on vain yksi reikä ja vesi virtaa suoraan northbridgestä tulevasta kupariputkesta letkukaraan. Vesi ei kierrä blokin sisällä, joten lämmönsiirtyminen blokkiin ei ole toteutettu todellakaan parhaimmalla mahdollisella tavalla. Arveluttamaan jäi myös kupariputken kiinnitys blokkiin, sillä niitä ei ole juotettu toisiinsa, vaan ulkopuolisen tutkinnan perusteella putki on ainoastaan työnnetty blokkiin.

Muropaketin kätköistä löytyi juuri sopivan kokoiset ja oikealla kierteellä olevat letkukarat, jotka kiinnitettiin blokkeihin. Kuvan asennuksesta ei ole suotavaa ottaa esimerkkiä, sillä pidempä
ä käyttöä varten letku on syytä kiertää pohjaan asti ja kiinnitys varmistaa puristimilla.

Piirien jäähdyttäminen vedellä vaatii luonnollisesti letkujen ohella myös muuta roipetta seurakseen. Esimerkkitapauksessa käytimme Black Ice Extreme -jäähdytintä, jota jäähdytettiin 120 millimetrin tuulettimella, ja Jimm’s PC-Storen iäkästä XCC-SWC-vesitankkia, jonka sisältä löytyi Eheim Compact 600 -pumppu. Vesijäähdytystä jo aiemmin käyttäneet voivat ketjuttaa emolevyn näppärästi vaikkapa prosessorin jälkeen.

 

Mitä vaaditaan, että X38 toimii 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuudella?

Intelin X38- ja X48-piirisarjojen välillä ei ole kuluttajan kannalta muuta eroa kuin se seikka, että X48 tukee virallisesti 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuutta, kun X38 tukee vain 333 MHz:ä (1333 MHz QDR). Lisäksi ensimmäisenä mainittu tukee 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudellisia muisteja, kun jälkimmäisellä virallinen tuki jää 666 MHz:iin (1333 MHz DDR).

400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuuden saavuttaminen MSI X38 Diamond HydroGenillä ei vaatinut muuta, kuin väylätaajuuden nostamisen BIOS:sta 400 MHz:iin. Northbridgen jännitteeseen ei jouduttu koskemaan lainkaan. Muistien osalta emolevyltä löytyy kerroin, jolla 400 MHz:n väylätaajuudella muistit toimivat 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella. Se, että joutuuko muistijännitettä nostamaan, on kiinni käytettävistä muisteista.

Sisältö

  1. MSI X48 Platinum & X38 Diamond HydroGen
  2. MSI X48 Platinum
  3. MSI X38 Diamond HydroGen
  4. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  5. Loppuyhteenveto