Uusimmat

Loppuyhteenveto

23.01.2008 00:03 Muropaketin toimitus

Intelin X48-piirisarja on kaikin puolin varsin onneton tuotejulkaisu, koska se ei tuo käytännössä mitään uutta. X48 tukee virallisesti 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuudellisia prosessoreita ja 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudellisia DDR3-muisteja, mutta X38-piirisarjallisilla emolevyillä näiden kellotaajuuksien saavuttaminen ei tuota ongelmia. Tässä artikkelissa testattu MSI X38 Diamond HydroGen saatiin toimimaan 400 MHz:n väylätaajuudella yksinkertaisesti nostamalla väylätaajuus kyseiseen arvoon. Jännitteisiin tai muihin säätöihin ei jouduttu koskemaan. Sanomattakin on siis selvää, ettei X38-piirisarjallisen emolevyn omistajan ole mitään syytä päivittää emolevyään X48-piirisarjalliseen malliin.

Emolevyjen osalta X48 Platinum on varusteltu kohtuullisen hyvillä oheismateriaaleilla ja ominaisuuksilla, joihin voidaan lukea muun muassa neljä PCI Express x16 -liitintä, kuusi Serial ATA -liitintä, RAID-tuki, passiivinen jäähdytys, edistynyt diagnostiikkanäyttö ja reset- sekä virtanäppäimet. Emolevy on speksien pohjalta kaikin puolin mukiinmenevä tuote, mutta valitettavasti käytäntö osoitti hieman toista. MSI:n emolevyillä on aiemmissa Muropaketin artikkeleissa havaittu jos jonkinlaisia ongelmia, ja tällä kertaa ne kohdistuvat jälleen kerran BIOS:iin. Osasyy on varmasti emolevyjen MSI:n lähettämät esituotantoversiot ja lähes beta-asteella olevat BIOS:t. Suurimpana ongelmana muisteja ei saatu ajettua 666 MHz:n (1333 MHz DDR) ja 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuuksilla kuin SPD-asetuksilla. Jos BIOS:sta yritti asettaa asetuksia, kokoonpano ei lähtenyt käyntiin, eikä siihen auttanut edes BIOS:n nollaaminen. Ainoa vaihtoehto oli odottaa 15-30 minuuttia, minkä jälkeen kokoonpano saattoi lähteä jälleen käyntiin. Lisäksi emolevyllä havaittiin epävakautta, jos muisteille syötettiin ”liian” paljon jännitettä. Liian paljon tarkoittaa tässä tapauksessa jännitettä, joka ei ole tuottanut ongelmia muilla emolevyillä.

X38 Diamond HydroGen on 330 euron hintaansa nähden onneton tekele, sillä vaikka se speksien osalta vastaa X48 Platinumia ja on tältä osin suositeltava, emolevy tuotti vielä enemmän päänvaivaa. Emolevyä vaivasi täysin samat ongelmat muistien kanssa ja itse asiassa perussuorituskykymittausten jälkeen emolevy sanoi työsopimuksensa irti ja lopetti toimintansa. Tästä syystä emolevyllä ei saatu ajettua lämpötilamittauksia, eikä otettua kuvia BIOS:sta. Tosin mainittakoon, että myös BIOS on täysin identtinen X48 Platinumin BIOS:iin. Sitten päädytään HydroGenin ylpeyteen, eli vesijäähdytykseen. Vesijäähdytys emolevyllä on kieltämättä plussaa, mutta valitettavasti MSI on toteuttanut sen tökerösti. Ensinnäkään emolevyä ei voi käyttää ilman vesijäähdytystä, koska blokkien lämpötila nousee järjettömän korkeaksi. Toiseksi mukana ei tule lainkaan letkukaroja, joten nämä j
outuu ostamaan erikseen.

Tämän artikkelin päätarkoitus oli ottaa selville, onko X48:n ja X38:n välillä suurta eroa suorituskyvyssä ja miten X38:n saa viilattua vastaamaan X48:ksi. Suorituskyvyn osalta eroja ei ole käytännössä lainkaan ja X38:n virittäminen kisakuntoon X48:ksi ei vaadi edes kansalaisopiston tietokoneen ajokorttia, sillä BIOS:sta ruuvaamalla väylätaajuus 400 MHz:iin operaatio oli sillä selvä.

 

MSI X48 Platinum

Hyvää

  • Ominaisuudet
  • Saatavuus
  • Suorituskyky
  • Passiivinen jäähdytys

Huonoa

  • Hinta
  • BIOS:n ongelmat

 

MSI X38 Diamond HydroGen

Hyvää

  • Ominaisuudet
  • Saatavuus
  • Suorituskyky
  • Vesijäähdytys

Huonoa

  • Hinta
  • BIOS:n ongelmat
  • Blokit tulikuumat ilman vesijäähdytystä
  • Rikkoutui testien aikana

 

Sisältö

  1. MSI X48 Platinum & X38 Diamond HydroGen
  2. MSI X48 Platinum
  3. MSI X38 Diamond HydroGen
  4. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  5. Loppuyhteenveto