Uusimmat

MSI X48 Platinum

23.01.2008 00:03 Muropaketin toimitus

Ensimmäisenä käsiteltävä X48-piirisarjaan perustuva MSI X48 Platinum on paketoitu valmistajalle tyypilliseen laatikkoon, jonka etuosassa on merkintöjä ja logoja tuetuista ominaisuuksista. Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja, pika-asennusopas, ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyt Windows XP:lle ja Windows Vistalle, PATA-kaapeli, diskettiasemakaapeli, I/O-liitinsuoja, neljä SATA-kaapelia, kaksi SATA-virta-adapterikaapelia, lisäliitinpaneeli, kaksi CrossFire-siltaa sekä kotelon liittimien asennusta helpottavat kannat. Lisäliitinpaneelissa on yksi FireWire- ja kaksi USB 2.0 -liitintä.

X48 Platinumissa on hyvin samankaltainen jäähdytysviritelmä, kuin Muropaketin aiemmin arvostelemassa P35 Platinumissa. Northbridgen päällä on kookas siili, jonka läpi menevä lämpöputki tekee siilin päällä silmukan. Virransyötön päälle on myös oma siili, josta lähtee kaksi lämpöputkea northbridgeen ja edelleen yksi putki jatkaa matkaa alemmas southbridgeen ja tämän alapuolella olevaan siiliin.

Yleisilmeeltään emolevy on varsin perinteinen ja siinä on kaksi ylintä PCI Express x16 -liitintä värikoodattu sinisiksi ja vastaavasti kaksi alinta keltaisiksi. Muistiliittimet on värikoodattu vaaleanpunaisiksi ja sinisiksi. Virransyöttöä ei ole toteutettu digitaaliseksi, mikä näkyy prosessorikannan ympärillä olevina kondensaattoreina ja keloina.

Vaikka X48-piirisarjaa ei ole vielä virallisesti julkaistu, useat valmistajat ovat jo ehtineet tuupata emolevyjään markkinoille. Suomesta on saatavilla useamman eri valmistajan malleja ja MSI:n X48 Platinum irtoaa noin 240 eurolla, joten kyseessä ei ole todellakaan budjettiluokan tietokoneeseen suunnattu emolevy.

PCI Express x16 -liittimistä kaksi siniseksi värikoodattua toimii täydellä x16-nopeudella ja niitä ohjaa northbridge. Näihin liittimiin voidaan liittää kaksi näytönohjainta ja asentaa toimimaan CrossFire-tilassa. MSI on vienyt asian vielä pidemmälle, sillä alempaa löytyy toiset kaksi PCI Express x16 -liitintä, jotka mahdollistavat CrossFireX-tuen myötä neljän näytönohjaimen asentamisen yhteistoimintaan. Kyseisistä liittimistä on vastuussa southbridgen alapuolelle sijoitettu erillinen PCI Express -siltapiiri ja ne toimivat ainoastaan x4-nopeudella.

Emolevyltä löytyy myös yksi PCI-liitin ja kaksi PCI Express x1 -liitintä, joten useampia PCI-kortteja omistaville MSI:n emolevy ei ole välttämättä paras mahdollinen ratkaisu. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy myös uudenlainen diagnostiikkanäyttö ja alareunassa diskettiasemaliitin. X38- ja X48-emolevyjen identtisyyden puolesta puhuu kahden keltaisen PCI Express x16 -liittimen välissä oleva X48 Platinum -tarra, jonka alta paljastuu teksti X38 Platinum.

Diagnostiikkanäyttö on paljon kehittyneempi kuin vanhanlainen 7-segmenttinäyttö, sillä uusi näyttö kykenee esittämään neljä kirjainta ja/tai numeroa ja myös erilaisia merkkejä. Kukin neljästä näytön osasta rakentuu useammasta kymmenestä pienen pienestä pintaliitosledistä. Testien aikana näytöstä onnistuttiin bongaamaan merkinnät BIOS, POST, MSI :), DDR3, ICH, CLK, VGA ja ATA.

Southbridgen siilin alla on ICH9R, jonka myötä piirilevyn reunalle sijoitetut neljä kolmen gigabitin siirtonopeuteen sekunnissa kykenevää Serial ATA -liitintä tukevat RAID 0-, 1-, 5-, 10-tiloja. ICH9R ei tue PATA-liittimiä, joten emolevyn yksi PATA-liitin on toteutettu käyttämällä Marvellin 88SE6111 -piiriä. Kahdesta muusta Serial ATA -liittimestä on vastuussa Silicon Imagen 5723-piiri, joka tukee kiintolevyjen asettamista RAID 0- ja 1-tiloihin. Emolevyn alakulmassa on myös virta- ja reset-painonäppäimet, jotka ovat tervetullut apu käyttäessä emolevyä kotelon ulkopuolella.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan neljä kahden gigatavun DDR3-muistikampaa. Muistien osalta tuki yltää 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuudella toimivalla prosessorilla 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuuteen. 333 MHz:n (1333 MHz QDR) väylätaajuudellisella prosessorilla BIOS:n muistikertoimet antavat mahdollisuuden ajaa muisteja 666 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella. Muistiliittimien läheisyydestä löytyy myös 24-pinninen ATX-liitin.

Prosessorikanta on tiukasti vartioitu ja sen ympärillä on northbridgen ja virransyötön siilit sekä lämpöputket. Vielä lähempää löytyy kondensaattoreita ja suojattuja keloja. Emolevyn kaikki kondensaattorit ovat solid-mallisia ja alumiinikuorisia. Kaksi tuuletinliitintä on sijoitettu hankalasti northbridgen viereen lämpöputkien alapuolelle, ja kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on löytänyt paikkansa virransyötön läheltä emolevyn reunalta.

I/O-liitinvalikoimassa on PS/2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle, kahdeksan USB 2.0-, FireWire-, kaksi eSATA- ja kaksi verkkoliitintä. Lisäksi rivistö on varustettu kuudella analogisella ääniliittimellä, äänen optisella ulostuloliittimellä sekä BIOS:n nollauspainikkeella.

Virransyötön ja prosessorin ympärillä olevien kriittisten komponenttien virrankulun helpottamiseksi ja piirilevyn lämpiämisen vähentämiseksi MSI on päällystänyt osan pintajohtimista tinalla ja kuparilla.

BIOS on varustettu kohtuullisen hyvillä ylikellotusmahdollisuuksilla, ja valikoista löytyy muun muassa mahdollisuus EIST-tekniikan kytkemiseksi pois päältä, prosessorin väylätaajuuden ja kertoimen vaihtamiseen, muistikertoimen vaihtamiseen sekä PCI Express- ja PCI-väylien kellotaajuuksien säätämiseen.

Myös jännitesäädöistä on pidetty huoli ja prosessorin käyttöjännitteen voi nostaa 2,05; muistijännitteen 2,75; northbridgen jännitteen 1,83 ja southbridgen jännitteen 1,8 volttiin.

BIOS:sta voi tuttuun tapaan säätää muistien asetuksia ja tarjolla on perusasetusten ohella myös tarkempia ja yleisesti vähemmän huomiota saaneita asetuksia. Tässä kohtaa havaittiin ensimmäiset ongelmat emolevyllä, sillä emolevyä ei saatu millään ilmeellä toimimaan käytössä olleiden OCZ:n muistikampojen tukemilla 7-7-7-20-asetuksilla 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella, eikä edes 666 MHz:llä (1333 MHz DDR). Kokoonpano ei lähtenyt kertaakaan käyntiin ja diagnostiikkanäyttöön jämähti ilmoitus DDR3-muisteista. Muistijännitteen säätäminen ei auttanut asiaa, ja loppujen lopuksi testit jouduttiin ajamaan SPD-asetuksilla (8-8-8-24).

BIOS:sta on mahdollista tarkkailla prosessorin ja laitteiston lämpötiloja, kolmen eri tuulettimen kierrosnopeutta sekä viittä eri jännitettä. Valitettavasti listasta ei löydy muistien, saatikka northbridgen ja southbridgen jännitearvoja.

Ylikellotusta harrastavien iloksi BIOS-asetuksia on mahdollista tallentaa muistiin, jolloin BIOS:n nollauksen jälkeen asetukset saa helposti ja nopeasti asetettua kuntoon. BIOS:iin voi tallentaa muistiin kaksi eri profiilia.

Sisältö

  1. MSI X48 Platinum & X38 Diamond HydroGen
  2. MSI X48 Platinum
  3. MSI X38 Diamond HydroGen
  4. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  5. Loppuyhteenveto