Uusimmat

Näkökulma: Perus-PC on sulautumassa osaksi mobiiliekosysteemiä

18.10.2016 12:16 Arttu Silvast

Lenovo

Keskihintaisten PC-laitteiden kehityksessä on tapahtunut lähivuosina hyvin vähän. Tämän hetkisten sovellusten pyörittämiseen ei huipputehoja tarvita, ja laitevalmistajat ovatkin keskittyneet muokkaamaan laitteista mahdollisimman käytettäviä ja kevyitä.  

Positiivisesta tuotekehityksestä huolimatta maailmanlaajuinen PC-myynti on ollut laskussa jo useamman vuoden peräkkäin. Vuoden 2011 myyntihuipun jälkeen PC-markkinoista on sulanut jopa neljännes. Vaikka uudet hybridilaitteet ovat piristäneet PC-myyntiä hieman, on selvää, että pidemmälle katsottuna PC nykymuodossaan on matkalla kohti marginaalia.

Käyttäjän näkökulmasta PC saattaa olla jo nyt liian raskas laite päivittäiseen internetin käyttöön.

Laitevalmistajien näkökulmasta perus-PC:stä on tulossa yksi digitaalisten tuotteiden kauppapaikka lisää.

Diginatiivi ei näppiksellä snäppäile

Jos ensimmäinen kokemus tietoverkosta tapahtui aikoinaan juuri tietokoneella, nykyisin se tapahtuu älypuhelimella tai tabletilla. Tällä hetkellä jopa yksi viidestä amerikkalaisista y-sukupolven edustajasta käyttää nettiä pelkästään tabletilla tai älypuhelimella, kertoo Comscore.

Myöskään kaikilla suomalaisnuorilla ei ole kosketusta tietokoneeseen. Ilmiön jäävuoren huippuun törmättiin syksyllä 2016, kun ylioppilaskirjoitukset muuttuivat sähköiseksi: osalla abiturienteista oli ongelmia tekstinkäsittelyn, osalla näppäimistön kanssa. Kaikille ei kartu kokemusta tietokoneista koulun ulkopuolella. Snapchatin tai Instagramin myötä syitä läppärin avaamiseen on yhä vähemmän.

Sovelluskehityksen mentyä eteenpäin monilla yhteiskunnan alueilla, yhä harvempi tarvitsee läppäriä hoitaakseen esimerkiksi pankkiasioita, varatakseen matkan tai ostaakseen jotain internetistä. Esimerkiksi Osuuspankin verkkopankin asioinnista yli 30 prosenttia tapahtui älypuhelimella jo kaksi vuotta sitten. Maailmalla verkkokauppa Amazonissa tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien välinen rajapyykki meni rikki jo viime vuonna.

Hybridit elvyttävät pohjassa käynyttä PC-markkinaa

Vaikka osa milleniaaleista ei PC-konetta koskaan omaksuisikaan, PC:n ja tabletin ominaisuuksia yhdistelevät hybridit ja erityisesti niin kutsutut kalliimman kategorian ultramobiililaitteet ovat vastanneet ainakin osittain kuluttajien toiveisiin. Tutkimusyhtiö Gartnerin määritelmän mukaan ultramobiileiksi luetaan esimerkiksi Microsoftin Surface Pro, Lenovo Yoga 3 Pro ja Applen Macbook Air.

Niin ikään Gartnerin analyytikko Ranjit Atwalin mukaan PC-markkinat olisivat ultramobiilien myötä palautumassa jopa vuoden 2013 tasolle (noin 300 000 myytyä yksikköä globaalisti) vuoteen 2019 mennessä. Tällöin ultramobiilien osuus olisi jopa kolmannes kaikesta PC-myynnistä.

Pitkään näytti siltä, että tabletit olisivat ohittaneet PC-myynnin viimeistään 2010-luvun puolivälissä, mutta toisin kävi: laitteiden uudet ostajat loppuivat kesken ja tablettimyynti hiipuu edelleen, myös kotimaassa.

Joidenkin kuluttajien siirtyminen hybrideihin kertonee siitä, että tabletit eivät ehkä korvanneet PC:itä kokonaan ja että osalla käyttäjistä on edelleen tarve käyttää esimerkiksi hardwarenäppäimistöä vaativampiin tehtäviin.

Myös teknologiajulkaisu Wired lupailee PC-myyntien pienimuotoista kasvua lähiaikoina, mutta ei ennusta PC-laitteen suurta paluuta. Wiredin mukaan myös taloustilanne useilla markkinoilla tulee vaikuttamaan lähivuosina PC-myynteihin negatiivisesti.  

PC on vain yksi mobiililaite lisää?

PC:n siirtyminen syrjään laite-ekosysteemin keskiöstä on pakottanut laite- ja palveluntarjoajia kehittämään PC-laitteen käyttötarkoitusta eteenpäin. Keskeisessä roolissa on ollut kunkin teknologiajätin oman ekosysteemin ja sovellusajattelun tuominen myös PC-puolelle.  

Erityisesti keskihintaluokan kannettavat ovat lähentymässä tabletteja ja älypuhelimia, koska teknologiabusineksen suurimmat rahat kääritään tällä hetkellä myymällä digitaalisia palveluita kuten ohjelmistolisenssejä, pilvitilaa tai sovelluksia. Tähän tarkoitukseen yhtenäisellä ekosysteemillä varustettu PC on erittäin hyvä – joskin hiipuva – lisäkanava.  

Pelkästään hardwarebusineksen kautta kasvaneille jättiläisille kuten Dellille tai Ciscolle ei arvailla ainakaan Wiredin toimituksessa kovinkaan ruusuista tulevaisuutta.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat