Uusimmat

Nokia Booklet 3G

21.12.2009 19:12 Muropaketin toimitus

Nokia toimittaa Booklet 3G:n mukana ohjekirjan, antistaattisen pyyheliinan, kuulokkeet vaihtotulpilla, latausliitäntäkaapelin, kuvasta uupuvan minikannettavan suojapussukan sekä muuntajan ja virta-kaapelin. Latauskaapeli liitetään USB-liittimeen ja siitä erkanee miniUSB-liitin sekä matkapuhelimelle tarkoitettu kahden millimetrin latausliitin. Muuntaja on suunniteltu poikkeuksellisen onnistuneesti, sillä yleensä muuntajissa joutuu johdon pyörittämään muuntajan ympäri, mutta Nokian tapauksessa muuntajan reunoille on tehty korokkeet ja keskeltä löytyy klipsu, jolla johdon saa lukittua paikoilleen.

Booklet 3G on Nokian ensimmäinen tietokone sen jälkeen, kun se myi MikroMikko-brändinsä vuonna 1991 ja keskittyi matkapuhelinpuoleen. Laitteen suunnittelussa on selviä piirteitä Applen MacBook-kannettavista ja entistä mielenkiintoisemmaksi tilanteen tekee se seikka, että Apple astui Nokian reviirille julkaisemalla iPhonen ja nyt myöhemmin Nokia on laajentamassa tuotevalikoimaansa Applen vahvuuden eli tietokoneiden puolelle. Applelta ei kuitenkaan toistaiseksi ole tarjolla minikannettavaa, vaikka sellaisesta on jo pitkään kiertänyt huhuja.

Nokia julkaisi Booklet 3G:n kuvien kera elokuun lopulla, mutta ei vielä tuolloin paljastanut laitteesta kovinkaan seikkaperäisiä tietoja. Selväksi kuitenkin kävi, että laite painaa 1,25 kilogrammaa, perustuu Intelin Atom-prosessoriin, on varustettu 10,1-tuumaisella lasipintaisella näytöllä, HDMI-liittimellä, A-GPS:llä sekä 3G-, HSPA-, Bluetooth- ja WLAN-ominaisuuksilla. Syyskuun alussa paljastuivat loputkin tiedot ja samalla Nokia ilmoitti laitteen hinnaksi 575 euroa ilman veroja.

Nokia Booklet 3G:tä on saatavilla Suomesta suoraan kauppojen hyllyistä, mutta valitettavasti sen hintataso on muihin minikannettaviin verrattuna suorastaan hävyttömän korkea. Halvimmillaan hinta liikkuu noin 780 eurossa.

Selvää on, että Nokia on pyrkinyt luomaan tyylikkään ja korkeatasoisilla ominaisuuksilla varustetun kannettavan tietokoneen. Tyylikkyys on katsojan silmissä, mutta ainakin allekirjoittaja pitää Nokian lopputulosta perin onnistuneena verrattuna muihin halvempiin minikannettaviin, joista on suuresta osaa jäänyt mielikuvaksi muovinen yleisilme. Booklet 3G perustuu yhtenäiseen alumiiniseen runkoon, jonka värimaailmaa ailahtelee harmaassa ja mustassa. Kuvan vaalean harmaan lisäksi Nokia tarjoaa uutukaistaan myös mustana ja sinisenä. Ensituntuma kohdistui välittömästi rungon alapuolen reunoihin, jotka on jätetty hämmästyttävän teräviksi.

Laitteella on painoa 1,25 kilogrammaa ja kokoa 26,4 x 18,5 senttimetriä (leveys x syvyys) ja korkeutta vaivaiset 2,0 senttimetriä. Mittojen ja painojen puolesta Nokia Booklet 3G kulkee näppärästi mukana esimerkiksi luennoilla tai työlaukun pohjalla.

Lasilla suojattu näyttö on 10,1-tuumainen ja 1280×720-resoluutioinen, joten se kykenee natiiviresoluutiolla toistamaan 720p-resoluution teräväpiirtovideoita. Valitettavasti rungossa jylläävä rauta itsessään ei jaksa toistaa kunnolla 720p-resoluutioisia videoita. Resoluutio on joka tapauksessa selvä etu suurimpaan osaan muihin minikannettaviin, joissa resoluutio on yleisesti 1024×600, sillä tietokoneen käyttö on huomattavan paljon miellyttävämpää Nokian tarjoamalla resoluutiolla. Näytön yläpuolella on 1,3 megapikselin (1280×1024) webbikamera integroidulla mikrofonilla.

Rungon vasemmalta puolelta löytyy 1.2-standardin mukainen HDMI-, kaksi USB 2.0- ja 3,5-millimetrin kuulokeliitin sekä etureunasta kaiutin. Reunasta näkee hyvin Nokian muotoiluun keskittyneet yksityiskohdat, sillä rungon ollessa vaalean harmaa, liittimet peittävä kaistale on musta.

Oikealla puolella on virta- ja USB 2.0 -liitin, virtakytkin, kaiutin sekä keskeltä luukku, jonka takaa paljastuu SD-muistikortinlukija sekä paikka SIM-kortille. SIM-korttipaikka on kätevä paljon liikkuvalle käyttäjälle, jolla ei ole aina käytössä WLAN-yhteyttä (tuettuna 802.11b/g/n).

Booklet 3G:hen on integroitu 3G:tä ja HSPA:ta tukeva piiri, joten kiinteähintaisella mobiililaajakaistayhteydellä kannettavalla on käytössä internetyhteys paikkaan katsomatta. Luonnollisesti yhteyden voi luoda myös Bluetoothin (tukee 2.1 + EDR) välityksellä käyttäen apuna matkapuhelinta. Paikannusta ja esimerkiksi karttaohjelmien käyttöä varten laite on varustettu lisäksi A-GPS-tuella. Booklet 3G:n langattomat ominaisuudet ovat vähintäänkin kiitettävät, mutta valitettavasti laitteesta ei löydy RJ-45-verkkoliitintä, jotta sen voisi liittää kaapelin avulla verkkoon.

Näppäimistö ja touchpad ovat rungon sivujen mukaisesti rajattu mustalla ja väri jatkuu myös näyttöön ja sen saranaan. Näppäimistö on hyvin erilainen, kuin muissa minikannettavissa, sillä napit on valmistettu todella jämäkästä muovista ja ovat selvästi erillään toisistaan. Näppäimistön tuntuma on hyvä ja antaa hyvän vasteen pienehköistä napeista huolimatta. Nokia on päätynyt sijoittamaan fn-napin vasempaan alakulmaan ja sen oikealta puolelta löytyy ctrl-nappi. Henkilökohtaisesti pidän ratkaisusta, jossa edellä mainitut napit ovat toisinpäin, mutta seikka on puhtaasti tottumuskysymys.

Valitettavasti samaa kehua ei voi kohdistaa multitouch-ominaisuudella varustettuun touchpadiin, sillä sen pinta-ala on hyvin pieni ja varsinkin vertikaalisessa suunnassa tila loppuu helposti kesken. Kahden napin tuntuma näppäimistön tavoin hyvä, mutta niiden painaminen tuottaa rasittavan kovan naksahduksen.

F1-F11-funktionapit toimivat yhdessä fn-napin kanssa ja niistä voi multimediaohjelmassa hypätä edelliseen kappaleseen, toistaa/pysäyttää kappaleen, hypätä seuraavaan kappaleeseen, mykistää äänen, laskea äänenvoimakkuutta, nostaa äänenvoimakkuutta, vähentää kirkkautta, nostaa kirkkautta, vaihtaa kuvasignaalin lähtöä, säätää verkkoasetuksia päälle ja pois päältä sekä viimeisenä nappina käynnistää Nokia Social Hub -ohjelman.

Funktionappien yläpuolella on kuusi lediä, jotka ilmaisevat Bluetoothin, WLANin ja 3G-yhteyden tilan, osoittavat, onko tietokone virransäästötilassa sekä ilmaisevat akun ja virtakaapelin tilan. Samaiset ledit löytyvät myös saranan toiselta puolelta, jolloin ne näkyvät myös, kun näyttö on laskettu kiinni.

Pohja on vähintäänkin askeettinen, sillä siitä ei löydy kuin jokaisesta kulmasta mustat kumiset jalat, irrotettava akku sekä akun kaksi lukitusvipua.

Nokia Booklet 3G:ssä on 16-kennoinen 3840 milliampeeritunnin litiumioniakku, jonka kennot on valmistettu Japanissa ja varsinainen akku kasattu Kiinassa.

Suorituskyvystä on vastuussa virtualisointituella varustettu yksiytiminen Intel Atom Z530 -prosessori, joka on varustettu Hyper-Threading-tuella ja kykenee käsittelemään kahta säiettä yhtä aikaa. 45 nanometrin prosessilla valmistettu prosessori toimii 1,6 GHz:n (12 x 133 MHz) kellotaajuudella ja siinä on 512 kilotavua L2-välimuistia. EIST-teknologian avulla kellotaajuus laskee levossa 800 MHz:iin ja käyttöjännite 1,1 voltista 0,75 volttiin. Piirisarjana käytössä on Poulsbo-koodinimellinen US15W, johon on integoiru GMA 500 -grafiikkaohjain.

Prosessoria ja itse asiassa koko Booklet 3G:tä jäähdytetään passiivisesti, mikä tekee siitä käytännössä äänettömän tietokoneen. Ainoa melulähde on 4200 kierroksen minuuttivauhdilla kiekkoja pyörittävä 1,8-tuumainen kiintolevy, joka on varustettu 120 gigatavun tallennuskapasiteetilla ja kahdeksan megatavun välimuistilla. Laitteesta löytyy kiihtyvyystunnistin, joka lukitsee kiintolevyn lukupään kannettavan tippuessa, jolloin kolahdus ei riko lukupäätä/kiekkoa.

CPU-Z 1.52.2 ei tunnista muistitietoja aivan yhtä hyvin, kuin prosessorin tietoja, ja listasta näkyy ainoastaan käytössä oleva 1016 megatavun muistimäärä sekä 5-5-5-muistiasetukset. Muisti on DDR2-tyyppistä, integroitu suoraan emolevylle ja toimii 266 MHz:n kellotaajuudella. Loppu kahdeksan megatavua 1024 megatavun muistikammasta on varattu integroidun grafiikkaohjaimen käyttöön.

Booklet 3G:n mukana toimitetaan ohjelma, jolla voi päivittää kaikki Nokian minikannettavan mukana toimittamat ohjelmat.

Nokian sivuilla mainostetaan, että Booklet 3G on varustettu Windows 7 Starter -käyttöjärjestelmä, mutta jostain syystä Muropaketin testipenkkiin saapuneessa mallissa oli 32-bittinen Windows 7 Home Premium. Lisäksi mukana toimitetaan Office Small Business 60 päivän kokeiluversiolla ja F-Secure Internet Security 2010 30 päivän kokeiluversiolla.

Erikseen ladattava Social Hub on Nokian ohjelma, jolla voi käyttää erilaisia palveluita, kuten kuvassa näkyvää Facebookia, Twitteriä ja Flickriä. Lisäksi ohjelmalla onnistuu tekstiviestien vastaanottaminen, mutta toiminto vaatii, että SIM-kortti on asennettu paikoilleen.

Social Hubin tavoin Nokian Ovi Suite -ohjelmiston joutuu lataamaan erikseen ja se on näkyvä osa Booklet 3G:tä. Ohjelmisto paketoi kaikki puhelimen ja tietokoneen väliset toiminnot yhden sovelluksen hoidettavaksi. Toisin sanoen erillisiä ohjelmia, kuten Nokia PC Suitea, Nokia Ovi Suite 1.0/1.1:tä, Nokia Nseries PC Suitea, Nokia Musicia, Nokia Software Updateria, Nokia Map Loaderia, Nokia PC Suite Enterprise Editionia jne. ei enää tarvita, vaan kaikkien toiminnot on kerätty Ovi Suite -ohjelmistoon. Ovi Suitella onnistuu varmuuskopioiden ottaminen, tietojen synkronoiminen, kuvien ja musiikin siirtäminen, karttojen lataaminen kuin myös esimerkiksi ohjelmistopäivitysten hakeminen.

Sisältö

  1. Nokia Booklet 3G- & Samsung N140 -minikannettavat
  2. Nokia Booklet 3G
  3. Samsung N140
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, akunkesto, tehonkulutus & lämpötila
  5. Loppuyhteenveto