Uusimmat

Samsung N140

21.12.2009 19:12 Muropaketin toimitus

Samsung toimittaa N140:n mukana Nokia Booklet 3G:tä niukemman oheistavaravalikoiman, sillä varsinaisen minikannettavan ohella pakkauksesta ei löydy kuin pehmustettu suojapussi, muuntaja, virtakaapeli sekä viisi erilaista ohjelappusta. Muuntajassa ja virtakaapelissa on tarranauha, jonkn avulla kaapelit saa niputettua pakettiin.

Muropaketin testipenkkiin saapunut N140 on musta, mutta värivaihtoehtoina on myös valkoinen, vaaleanpunainen, viininpunainen/ruskea ja violetti. Aiemmin testaamastamme N120-mallista poiketen N140 ei ole mattapintainen vaan kiiltävä, mistä syystä sen pintaan jää häiritsevän näkyvästi sormenjäljet. Ulkonäköä on koristeltu kromisilla listoilla, mutta valitettavasti ulkonäkö on muovisen ja halvan oloinen, kun sitä vertaa Booklet 3G:hen.

Samsung N140 on löytänyt tiensä lukemattomien suomalaisten jälleenmyyjien tuotevalikoimiin ja sitä on saatavilla suoraan hyllystä halvimmillaan 390 eurolla. Hintaa on näin ollen tasan tarkkaan puolet Nokia Booklet 3G:n 780 euroon verrattuna. Tätä artikkelia lukiessa onkin syytä pitää mielessä se tosiasia, että vaikka molemmat ovat minikannettavia ja suurin piirtein samanlaisella raudalla varustettuja, Nokian minikannettava on hinnoiteltu huomattavan kalliiksi minikannettavien yleiseen hintatasoon nähden.

Kun näyttö nostetaan pystyyn, näkymä on päälipintojen tavoin hyvin mustapainotteinen. Muovisesta olemuksesta huolimatta runko itsessään on vankkaa tekoa, eikä anna juurikaan periksi ristikulmista väännettäessä. N140 on Booklet 3G:hen verrattuna leveys- ja syvyyssuunnissa hyvin lähelle samankokoinen, mutta korkeutta sillä on sentin verran enemmän. Sen fyysiset mitat ovat 26,2 x 18,6 x 2,9 senttimetriä ja painoa on 1,27 kilogrammaa.

Leditaustavalollinen ja mattapintainen näyttö on 10,1-tuumainen ja kykenee 1024×600-resoluutioon, joka on selvä heikkous Booklet 3G:n 1280×720-resoluutioon nähden. 1024×600-resoluutiolla webbiselaaminen kyllä onnistuu, mutta se ei tee siitä missään mielessä miellyttävää. Näytön ohjaamisesta on vastuussa Intel 945GSE -northbridgeen integroitu GMA 950 -grafiikkaohjain.

Langattomien verkko-ominaisuuksien puolesta laitteesta löytyy WLAN-tuki 802.11b/g/n-standardeille sekä Bluetooth 2.1 + EDR -tuki. Lisäksi näytön yläreunassa on 0,3-megapikselinen webbikamera (640×480), jonka resoluutio riittää pikaviestimien ohessa lähetettävään kuvaan, muttei juuri mihinkään muuhun.

Samsung on varustanut N140:n Windows 7 -käyttöjärjestelmän 32-bittisellä Starter-versiolla ja tallennuskapasiteetista on vastuussa 2,5-tuumainen 250 gigatavun kiintolevy, jonka pyörimisnopeus on 5400 kierrosta minuutissa.

N140:n etureunasta löytyy muistikortinlukija sekä virtakytkin, joka toimii liu’uttamalla oikealle. Muistikortinlukija tukee SD-, SDHC- ja MMC-muistikorttityyppejä.

Rungon vasemmalle reunalle on sijoitettu RJ-45-verkko- ja VGA-näyttöliitin. Puolestaan keskellä on ilmanvaihtoritilä ja etuosassa USB 2.0- ja kaksi 3,5 millimetrin ääniliitintä, joista kuvassa vasemmanpuoleiseen voi liittää mikrofonin ja oikeanpuoleiseen kuulokkeet.

Oikealta puolelta löytyy kaksi USB 2.0 -liitintä, Kensington-lukkopaikka sekä virtaliitin.

Pohjassa on reilusti ilmanvaihtoritilöitä sekä kaiuttimien reiät ja Booklet 3G:stä poiketen N140 on varustettu aktiivijäähdytyksellä. N140:n tuuletin pitää tasaisesti pientä hurinaa, joka ei kuitenkaan nouse millään asteella häiritsevän korkeaksi. Pohjassa on myös yksi luukku, jonka alla on SO-DIMM-muistipaikka ja valmiiksi asennettu yhden gigatavun DDR2-muistikampa. Kuvasta näkyy myös kuusikennoinen 5900 milliampeeritunnin akku, joka työntyy reilun senttimetrin korkeudelle pohjan muusta tasosta.

Näppäimistö on hyvin perinteisen tuntuinen läppärinäppäimistöksi ja antaa hyvän vasteen painalluksille. Nappien sijoittelu sen sijaan on hieman erikoinen ja aiheutti tottumattomalle reilusti hutipainalluksia. Ctrl- ja fn-napit ovat ”oikeinpäin”, mutta näppäimistön oikealla reunalla on poikkeuksellisia ratkaisuja. Esimerkiksi <>|-nappi on sijoitettu shift-napin viereen, joista jälkimmäinen on lisäksi hyvin pienikokoinen.

Näppäimistön ylimmästä rivistä löytyy tuttuun tapaan funktionapin kanssa yhdessä toimivia pikanappeja. Vasemmalta oikealla lueteltuna toiminnot ovat seuraavanlaiset: tietokoneen asettaminen virransäästötilaan, akun varaustilan näyttäminen ruudulla, €-merkin lisäys, kuvaulostulon valinta, näyttö päälle/pois päältä, äänen mykistys, Samsung Support Centerin käynnistys, Easy SpeedUp Managerin käyttö, WLAN päälle/pois päältä, touchpad päälle/pois päältä, Num Lock ja Scroll Lock. Easy SpeedUp Managerissa on kolme tilaa, hiljainen, normaali ja nopea, joilla tietokone säätää prosessoriin liittyviä asetuksia.

Touchpad on Booklet 3G:n tavoin hyvin pienikokoinen, joskin ei Samsungin malliin isompaa mahtuisikaan. Touchpad on perinteisen tuntuinen mattapinnalla ja sen alapuolella on kaksi nappia. Napit saavat pientä moittimista, sillä ne ovat yhteisen fyysisen napin alle, joka keikkuu riippuen alas painetusta napista. Lisäksi napit pitävät rasittavaa naksumista, joka varsinkin hiljaisissa tiloissa nousee häiritsevälle tasolle.

Samsung on päätynyt käyttämään erittäin yleisesti käytössä olevaa Atom N270 -prosessoria, joka toimii Nokian Atom Z530:n tavoin 1,6 GHz:n (12 x 133 MHz) kellotaajuudella. Erona on, että N270 ei tue 64-bittisyyttä eikä virtualisointia. Prosessori on yksiytiminen, mutta kykenee Hyper-Threading-teknologian avulla käsittelemään kahta säiettä samanaikaisesti. Prosessorissa on 512 kilotavua L2-välimuistia, TDP-arvo on 2,5 wattia ja käyttöjännite laskee 1,6 GHz:llä käytettävästä 1,1625 voltista lepotilan 800 MHz:llä 0,9 volttiin.

DDR2-muistia on yksi gigatavu, se toimii 266 MHz:n (533 MHz DDR) kellotaajuudella ja asetettu toimimaan 4-4-4-12-16-muistiasetuksilla.

Samsung N140:n USB-liittimiä voi käyttää esimerkiksi matkapuhelimen lataamiseen ja turvata virransaanti, vaikka tietokone ei olisi päällä.

Samsung toimittaa N140:n mukana esiasennettuna myös Easy Network Manager -nimisen ohjelman, jolla voi hallita WLAN-verkkoja. Ohjelmaan voi tallentaa verkkoja eri kategorioiden alle, mutta loppupelissä ohjelman todellinen tarpeellisuus on hieman kyseenalainen.

Nokian tavoin Samsung toimittaa minikannettavansa mukana Office 2007 -ohjelmiston, mutta Nokian 60 päivän sijaan Samsungilla Home/Student-version saa käyttöönsä vuodeksi. Ohjelmiston mukana toimitetaan Word-, Excel-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmat.

Recovery Solution 4 -ohjelma on Samsungin omaa käsialaa ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden varmuuskopioida tietokoneensa tiedot ja palauttaa aiemmin tallennetut tiedot.

CyberLinkiltä Samsung on lisensoinut YouCam-ohjelman webbikameran käyttöön. Kyseisellä ohjelmalla voi napsia kuvia ja videoita webbikameralla, lisätä niihin erilaisia efektejä ja suoltaa lopputuloksen vaikkapa suoraan YouTubeen.

Sisältö

  1. Nokia Booklet 3G- & Samsung N140 -minikannettavat
  2. Nokia Booklet 3G
  3. Samsung N140
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, akunkesto, tehonkulutus & lämpötila
  5. Loppuyhteenveto