Uusimmat

GeForce GTX 980 -referenssinäytönohjaimen esittely

09.10.2014 15:42 Muropaketin toimitus

Kahden korttipaikan korkuinen ja 26,8 cm pitkä NVIDIAn GeForce GTX 980 -referenssinäytönohjain noudattaa ulkoisesti samaa muotoilulinjaa kuin aiemmat GeForce GTX 700 -sarjan näytönohjaimet. Ikkunan takana näkyvä jäähdytyssiili on anodisoitu mustaksi ja alumiinikehykseen painettu GTX 980 -teksti on tummennettu.

Referenssisuunnitteluun perustuvien GeForce GTX 980 -näytönohjaimien hintataso Suomessa on alkaen 565 euroa. Valmistajien omiin suunnitelmiin perustuvat mallit ovat jo listattu jälleenmyyjillä ja hintataso on alkaen 600 euroa.

Koko takapuolta peittää ja suojaa mustaksi anodisoitu alumiininen jäähdytyslevy, josta on ruuvattavissa PCI Express -lisävirtaliittimien kohdalta irti pieni pala. Kuvassa oikeassa ylänurkassa näkyy kaksi SLI-liitintä, joiden avulla on mahdollista kytkeä 2-4 GeForce GTX 980 -näytönohjainta toimimaan rinnakkain. NVIDIA turvautuu edelleen näytönohjainten välisessä kommunikoinnissa osittain ulkoiseen SLI-siltaan, kun AMD siirtyi vuosi sitten Radeon R9 290 -sarjan näytönohjaimissa kommunikoimaan kokonaan PCI Express -väylän välityksellä.

NVIDIAn omien testien ja mittausten mukaan palan irrottamista suositellaan useamman näytönohjaimen konfiguraatioissa ja sillä on merkittävä vaikutus ilmavirtauksen parantamisessa toisissaan kiinni olevien korttien välissä.

NVIDIAn ilmoittama TDP-arvo GeForce GTX 980:lle on yllättävän alhainen eli 165 wattia. Referenssinäytönohjaimen piirilevy on varustettu kahdella kuusipinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa 225 watin tehonkulutuksen (75 + 75 + 75 wattia). Jäähdytysratkaisun päällipuolella näkyvä vihreä laseretsattu GeForce GTX -logo on LED-valaistu.

GeForce GTX 980 tarjoaa kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yhden HDMI 2.0 -liittimen ja yhden kaksilinkkisen DVI-I-liittimen eli sen kautta voidaan siirtää analogista ja digitaalista signaalia. Suurin tuettu resoluutio on 5120×3200 @ 60Hz. GeForce GTX 980:n kanssa on mahdollista käyttää samanaikaisesti neljää näyttöä ja DisplayPort-liittimillä kolmea G-Sync-näyttöä Surround-konfiguraatiosssa. Grafiikkapiiriin integroitua NVENC-enkooderia on paranneltu muun muassa lisäämällä tuki H.265-pakkaukselle ja H.264-pakkauksen suoritusteho on parantunut 2,5-kertaiseksi Kepleriin verrattuna mahdollistaen 4K-videon pakkauksen 60 FPS:n nopeudella. Näyttöliittimien ympärille jäänyt ylimääräinen tila on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle.

DisplayPort-liittimet eivät tue 1.2a-standardia, joka mahdollistaisi tuen avoimeen VESA:n standardiin perustuvalle Adaptive-Syncille, joka on hyvin samanlainen, kuin NVIDIAn oma G-Sync-ominaisuus. Molemmat parantavat pelikokemusta synkronoimalla näytön virkistystaajuuden näytönohjaimen ruudunpäivitysnopeuteen tarjoten pystytahdistuksen (V-Sync) edut ilman sen haittoja. Toistaiseksi NVIDIA haluaa keskittyä tukemaan omaa suljettua G-sync-teknologiaansa jättäen pois tuen avoimelle Adaptive-Syncille.

Grafiikkapiiri on yhteydessä kupariseen pohjalevyyn, jonka päällä on ikkunasta näkyvä alumiinirivasto. Pohjalevyn sisään on upotettu kolme lämpöputkea, jotka on täytetty puhdistetulla vedellä. Näytönohjaimen takaosassa oleva 65 mm:n radiaalituuletin imee ilmaa jäähdytysratkaisun sisuksiin ja työntää sitä ulos kohti näytönohjaimen etuosaa ulos kotelosta sekä osan takaosasta takaisin kotelon sisälle. Muistipiirit ja virransyötön komponentit ovat yhteydessä alumiiniseen jäähdytyslevyyn lämpöä johtavilla pehmusteilla.

NVIDIA on asettanut GM204-grafiikkapiirin toimimaan GeForce GTX 980:ssä 1126 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksen Boost-kellotaajuudeksi on ilmoitettu 1216 MHz. GeForce GTX 980:ssä on käytössä GM204-grafiikkapiirin 400-A1-versio, joka oli Muropaketin testikappaleessa valmistettu tämän vuoden 30. viikolla eli heinäkuun lopulla.

Aiemmissa Boost-ominaisuudella varustetuissa GeForce GTX 600- ja 700-sarjan näytönohjaimissa todellinen 3D-kellotaajuus on yleensä ollut huomattavasti korkeampi kuin ominaisuuksissa ilmoitettu Boost-taajuus. Esimerkiksi GeForce GTX 780 Ti:n GK110-grafiikkapiirin ilmoitettu Boost-taajuus on 876 MHz, mutta 3D-rasituksessa todellinen kellotaajuus oli Muropaketin testeissä 941 MHz. GM204-grafiikkapiirillä ilmoitettu Boost-taajuus ja todellinen 3D-kellotaajuus näyttäisivät olevan melko lähellä toisiaan sillä GM204-grafiikkapiiri toimi esimerkiksi Crysis 3 -pelissä 1215 MHz:n kellotaajuudella ja käyttöjännite oli 1,162 volttia. Lepotilassa grafiikkapiirin kellotaajuus laski 135 MHz:iin ja käyttöjännite 0,875 volttiin.

GeForce GTX 980:ssä on 256-bittisen muistiväylän jatkeena neljä gigatavua GDDR5-muistia. Käytössä on kahdeksan kappaletta Samsungin valmistamia neljän gigabitin K4G1325FC-HC28-piirejä, jotka on speksattu 1750 MHz:n (7000 MHz QDR) kellotaajuudelle. Kaikki muistipiirit on sijoitettu piirilevyn etupuolelle. 256-bittisellä muistiväylällä ja tarkalleen ottaen 1752 MHz:n kellotaajuudella toimivilla GDDR5-muisteilla muistiväylän kaistanleveys on 224,4 gigatavua sekunnissa.

GPU-Z-ohjelman 0.7.9-versio tunnisti GeForce GTX 980:n ominaisuudet muuten oikein, mutta ROP-yksiköiden lukumäärä on virheellinen ja piisirun pinta-ala ja transistorimäärä puuttuvat. Grafiikkapiirin laadun kertova ASIC Quality -ominaisuus antoi arvoksi 67,0 %.

GeForce GTX 980:n referenssisuunnittelu on varustettu viisivaiheisella virransyötöllä, josta neljä vaihetta on pyhitetty GM204-grafiikkapiirille ja yksi vaihe GDDR5-muisteille. Virransyöttöön on integroitu Power Balancing -ominaisuus, joka huolehtii varsinkin ylikellotettaessa virransyötön tasapainottamisesta PCI Express -väylästä ja 6-pinnisistä PCI Express -liittimistä tasaisesti. Jos yhden jännitelähteen kapasiteetti on käytetty kokonaan, voidaan jännitettä ohjata enemmän toisesta lähteestä tasaamaan vajaus.

”Under normal conditions, the power sent to the GPU is balanced across all three power sources, but when a user overclocks their graphics card they can unbalance the power delivery and draw more power from one source than the others, potentially maxing out that power input. With integrated dynamic power balancing circuitry the board steers power from one input to another, so if one power source is maxed out, the board can draw more power from the others to make up the difference.”

Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 270 wattia, mutta NVIDIA suosittelee käytettäväksi vähintään 500 watin virtalähdettä.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce GTX 980 & 970 (GM204)
  2. GeForce GTX 980 -referenssinäytönohjaimen esittely
  3. Asus Strix GTX 970 -näytönohjaimen esittely
  4. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  5. Suorituskykymittaukset 1920x1080-resoluutiolla
  6. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto