Uusimmat

Thermalright HR-22

12.02.2014 20:13 Muropaketin toimitus

Thermalright on yksi vanhimmista ja perinteikkäimmistä prosessoricoolerivalmistajista ja sen tuorein huippumalli HR-22 on suunnattu erityisesti passiivikäyttöä varten. Thermalright esitteli HR-22:n viime lokakuun lopulla, joten kyseessä on tämän vertailun uusin tapaus. Myyntiin se tuli vuoden lopulla, joten saimme sen testiin melko tuoreeltaan. Muropaketin hintavertailun mukaan HR-22:ta myy Suomessa Jimm’s, jonka valikoimissa sen hinta on 79,90 euroa.

Thermalrightin tyylille uskollisesti HR-22 toimitetaan pelkistetyssä ruskeassa pahvirasiassa, jonka pinnasta löytyy ainoastaan valmistajan logo sekä mallimerkintä. Thermalright selvästikin luottaa maineeseensa sekä siihen, että ostaja tietää mitä haluaa. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu solumuovikehyksin ja oheistarvikkeet ovat omissa valkoisissa pahvirasioissaan.

HR-22:n toimitussisältö on poikkeuksellisen laaja ja komponentit on pakattu kahteen erilliseen pahvirasiaan. Ruuvit ja mutterit ovat hieman harmillisesti kiinni prässätyissä muovipusseissa, joita ei voi enää avaamisen jälkeen sulkea uudestaan. Perinteisten coolerin kiinnitystarvikkeiden lisäksi pakkauksesta löytyy suurikokoinen ruuvimeisseli, lenkkiavain coolerin kiristämiseen, kiinnitysraudat ja pehmustetassut tuulettimelle, pieni ruiskullinen lämpötahnaa, pieni ohjevihkonen sekä kaksi erikoista haitarimallista tunnelia coolerin ja kotelon takatuulettimen väliin. Asennusohjeet ovat englanninkieliset ja melko selkeät, vaikkakin kuvat voisivat olla hieman suurempia.

HR-22 muistuttaa ensisilmäyksellä varsin paljon edeltäjäänsä HR-02:ta kuutiomaisine muotoineen ja rei’itettyine ripoineen. Kyseessä on varsin kookas mörssäri, sillä ulkomitoiksi kirjataan 150 x 120 x 159 mm ja painoksi 1120 grammaa. Cooleri rakentuu nikkelöidystä alumiinirivastosta sekä nikkelöidyistä lämpöputkista ja kuparipohjasta. Muiden tämän vertailun coolereiden tapaan myös HR-22:n melutaso on 0 dBA, koska sen mukana ei toimiteta tuulettimia. Valmistajan mukaan HR-22 pystyy jäähdyttämään AMD:n ja Intelin uusimpia high-end-prosessoreita passiivisena kotelojäähdytyksen avustamana, mutta sen tarkempia tehoarvoja ei ilmoiteta. HR-22 on yhteensopiva kaikkien viimeisimpien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Mini-ITX-emolevyt eivät ole tuettuna.

Thermalright kutsuu HR22:n rakenteessa käytettyjä kotelon ilmavirtaa hyödyntäviä optimointeja nimellä Directed Passive Airflow System (DPAS). Niillä on pyritty lämmön maksimaaliseen haihtumiseen erityisesti passiivikäytössä. DPAS pitää sisällään avarat ripavälit, erityisen ripamuotoilun, rivaston epäkeskeisen sijainnin pohjaan nähden sekä coolerin mukana toimitettavan ilmavirtatunnelin.

Rivaston jokaiseen lamelliin on tehty suorakulmaisia aukkoja, jotka yhdessä muodostavat pieniä kanavia pystysuunnassa koko rivaston läpi. Lisäksi reikien kohdalta pystyyn nostetut pienet siivekkeet ohjaavat ilmavirtaa säteittäisesti rivaston läpi. Mittasimme HR22:n ripojen paksuudeksi 0,55 mm ja ripaväliksi 2,8 mm. Se on enemmän, kuin aktiivijäähdytteisissä coolereissa, mutta vähemmän kuin tämän vertailun kilpailijoissa. Kaikkiaan rivastossa on 35 lamellia.

Ylösalaisin tarkasteltuna käy hyvin selville HR22:n pohjan epäkeskeinen rakenne, jolla on pyritty parantamaan coolerin yhteensopivuutta ja tuomaan samalla rivastoa lähemmäs kotelon takapaneelia. Itse asiassa coolerin pohjan ulkoreuna on samalla tasolla rivaston toisen pitkän kyljen kanssa. Keskikohdastaan coolerin pohjaan kiinnitettyjä kuuden millimetrin lämpöputkia on kaikkiaan kahdeksan kappaletta ja ne ovat tyypiltään sintrattuja. Muistien yhteensopivuutta on parannettu entisestään poistamalla rivaston vastakkaiselta reunalta kolme alimmaista lamellia, jonka ansiosta coolerin alle jää 46 mm tyhjää tilaa. Rivaston keskellä oleva reikä on tarkoitettu coolerin kiinnitysruuvin kiristämiseen.

HR22:n pohja on kooltaan 40 x 53 mm, eli poikkeuksellisen pitkänomainen lämpöputkien määrästä johtuen. Lämpöputket on juotettu tiiviiseen riviin pohjan kontaktipinnan ja yläosan väliin. Pohjan yläpinnassa on pyöreä kuoppa, jonka avulla coolerin kiinnityksessä käytettävä palkki asettuu oikealle paikalleen. Kontaktipinta on viimeistelty peilipinnaksi, mutta sopivassa kulmassa valoa vasten tarkastellessa siinä on havaittavissa pieniä juovia, jotka viittaavat nikkelikerroksen alle jääneistä työstöurista. Kontaktipinnan profiili on testinelikosta selkeimmin kupera, olematta sitä kuitenkaan liikaa.

HR22:n mukana toimitetaan kaksi joustavasta muovista valmistettua haitaritunnelia, jotka ovat tarkoitettu coolerin ja kotelon takatuulettimen väliin. Tunneleista keltainen on tarkoitettu käytettäväksi 120 mm tuulettimen kanssa ja punainen 140 mm tuulettimen kanssa. Haitarien toisesta päästä löytyy sovite, joka asettuu tukevasti coolerin päädyn ympärille. Thermalright lupaa tunnelilla 5-10 % parannuksen jäähdytystehoon. Testaamme sen vaikutusta myöhemmin testiosiossa.

Painavalle coolerille tyypilliseen tapaan myös HR22:n asennus (LGA-kannoille) aloitetaan emolevyn takapuolelle asennettavalla metallisella nelihaaraisella taustalevyllä. Taustalevyn nurkkiin työnnetään kierretapit emolevyn reikiin sopivalle etäisyydelle toisistaan ja levy asetetaan paikalleen.

Toimenpiteet jatkuvat emolevyn etupuolella ruuvaamalla kierretappeihin sormin kiristettävät korokemutterit. Sen jälkeen niiden päälle asetetaan neliön muotoinen metallikehä, jonka jokaisen sivun keskellä on kierretappi coolerin kiinnittämistä varten. Kehä kiristetään paikalleen kulmista sormimuttereiden avulla.

Coolerin asennus viimeistellään coolerin pohjan päälle pujotettavalla kiinnityslevyllä, jonka päissä olevilla ruuveilla cooleri kiristetään paikalleen. Ruuvien kiristämisessä voidaan käyttää joko mukana toimitettavaa ruuvimeisseliä tai lenkkiavainta. Kiinnityslevyn keskellä olevasta suuresta nupista on lopuksi mahdollista säätää prosessoriin kohdistuvan paineen määrää mukana olevan lenkkiavaimen toisella päällä kiristämällä.

HR22:n asennus onnistuu varsin kivuttomasti, eikä käyttäjällä tarvitse olla omia työkaluja, sillä kaikki tarvittavat toimenpiteet onnistuvat coolerin mukana toimitettavalla meisselillä ja lenkkiavaimella. Testikokoonpanossa coolerin kiinnitys jäi jostain syystä hieman löysän tuntuiseksi, vaikka kiristyspaine säädettiin maksimiin. Cooleria oli helppo pyörittää muutamia asteita prosessorin päällä, mutta testituloksiin sillä ei vaikuttanut olevan negatiivista vaikutusta.

Yhteensopivuuden osalta HR22 on varsin positiivinen tapaus, sillä sen epäsymmetrisessä rakenteessa on huomioitu tyypillisimmät ongelmat prosessorikantaa ympäröivien komponenttien suhteen. Valmistaja suosittelee asentamaan coolerin kotelon takapaneelin suuntaan painotetusti, jolloin cooleri hyödyntää tehokkaammin kotelon mahdollista takatuuletinta sekä samalla pysyy mahdollisimman kaukana muistikammoista. Rivaston alle jää 36 – 46 mm tilaa ja kuten kuvasta näkyy, kyseisessä asennossa cooleri ei tule lähellekään muistikampoja, jolloin minkä tahansa korkuisten muistien käyttäminen on ongelmatonta.

 

Sisältö

  1. Passiivijäähdytteiset prosessoricoolerit vertailussa - talvi 2014
  2. NoFan CR-95C
  3. Silverstone Heligon HE02
  4. Thermalright HR-22
  5. Zalman FX100
  6. Pala palalta, testikokoonpano & testitulokset
  7. Loppuyhteenveto