Uusimmat

Ylikellotus

13.06.2009 21:13 Muropaketin toimitus

Ylikellotukset toteutettiin AMD:n vakiocoolerilla ja koska molemmilla prosessoreilla lämpötilat pysyivät hyvin kurissa kuvan osoittamalla konfiguraatiolla, lisätuulettimen asentaminen päätettiin jättää tällä kertaa väliin. Phenom II X2 550 Black Editionilla ylikellottaminen suoritettiin BIOSin ja AMD OverDrive 3.0 -ohjelman yhteistoiminnalla, mutta valitettavasti Athlon II X2 250:llä OverDriven käyttäminen kaatoi kokoonpanon referenssitaajuuden nostamisen yhteydessä. Vakaus todettiin molemmilla prosessoreilla Prime95-ohjelmalla.

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen

Ensimmäisenä ylikellottamista testattiin kerroinlukottomalla Phenom II X2 550 Black Editionilla, jolla 1,45 voltin käyttöjännitteellä päästiin 18,5-kertoimeen. 19-kerroin kaatoi koneen ja seuraavaksi kellotaajuutta pyrittiin nostamaan referenssitaajuutta säätämällä, mutta valitettavasti vakaaksi kone saatiin vakiolla 200,7 MHz:n taajuudella. Prosessorin kellotaajuuden (3712 MHz) selvittämisen jälkeen nostimme HyperTransport-linkin ja northbridgen kellotaajuuden BIOSin kertoimien avulla maksimiin, joka molempien kohdalla osoittautui 2408 MHz:ksi. Prosessorin ytimien lämpötila rasituksessa nousi tällöin 53 asteeseen.

Kaksiytimiset Phenom II -prosessorit ovat oikeasti neliytimisiä prosessoreita, mutta niistä on kytketty kaksi ydintä pois päältä. Tietyillä emolevyillä ja BIOS-versioilla sekä ACC-ominaisuuden yhteistoiminnalla on mahdollista yrittää ottaa käyttöön kaksi pois kytkettyä ydintä, jolloin hyvällä tuurilla käyttöön saa täysiverisen neliytimisen prosessorin.

Asus M4A79T Deluxe -emolevyn 1202-BIOS-versio tarjoaa kyseisen ominaisuuden ja sen saa käyttöön BIOSista, kun Advanced Clock Calibration -asetuksen asettaa Auto-kohtaan ja sen jälkeen alle ilmestyvästä Unleashing Mode -asetuksesta valitsee Enabled-tilan. Valitettavasti Muropaketin testipenkkiin saapuneesta prosessorista ei kyetty vapauttamaan kahta lukittua ydintä käyttöön. Kyseessä on hyvin varhainen (13. viikon) prosessori ja internetin keskustelufoorumeilta löytyvien viestien perusteella varsinkin 21. viikon ja sitä uudemmilla prosessoreilla ytimien vapauttaminen on onnistunut todennäköisemmin.

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen

Seuraavaksi Phenom vaihdettiin Athlon II X2 250:een ja ylikellottamista testattiin samaisella 1,45 voltin käyttöjännitteellä. Prosessorissa kerroin on lukittu ylöspäin, joten ylikellottaminen toteutettiin nostamalla referenssitaajuutta. Prosessori kesti rasitusta 250,9 MHz:n referenssitaajuudella, jolloin 15-kertoimella prosessorin kokonaiskellotaajuudeksi muodostui 3765 MHz. HyperTransport-linkin ja northbridgen kellotaajuus onnistuttiin kertoimien avulla nostamaan 2510 MHz:iin ja muisteja ajettiin 3:8-kertoimella 669,3 MHz:n (1338,5 MHz DDR) kellotaajuudella. Prosessoriytimien lämpötila nousi Prime95-rasituksessa ainoastaan 48 asteeseen.

Intel Pentium E6300:n osalta ylikellotukset suoritettiin AMD:n prosessoreiden tavoin vakiocoolerilla, joka on kuitenkin huomattavasti pienikokoisempi. Siili on valmistettu pelkästään alumiinista ja sillä on korkeutta ainoastaan parin senttimetrin verran. Ylikellottaminen suoritettiin BIOSin ja Rampage Extreme -emolevyltä löytyvän TweakIt-toiminnon avulla, ja vakaus todettiin Prime95-ohjelmalla.

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen

Pentium E6300:n ylikellottamisessa käytettiin 1,45 voltin käyttöjännitettä ja sillä riitti menohaluja reilummanpuoleisesti. Ylikellottaminen aloitettiin varovasti 330 MHz:n väylätaajuudella ja prosessorin 3465 MHz:n kellotaajuudella. Tasaisella nostamisella päästiin lopulta 392,0 MHz:n väylätaajuuteen, jolloin 10,5-kertoimella kellotaajuudeksi muodostui 4116 MHz. Kyseessä on siis lähes 50-prosenttinen ylikellotus – ja koko komeus huomattavan pienikokoisella ja hiljaisella vakiocoolerilla! Muisteja ajettiin 5:8-kertoimella, jolloin ne toimivat 627,1 MHz:n (1254,2 MHz DDR) kellotaajuudella. Prosessoriytimien lämpötila pysytteli rasituksessa noin 90 asteessa.

Ylikellotetuilla prosessoreilla ajetut suorituskykymittaukset ovat Intel Pentium E6300:n osalta komeaa katseltavaa ja Cinebenchissä ja POV-Rayssä se kiilaa selkeällä erolla johtoon. WinRARissa Phenom II X2 550 Black Edition on nopein ja Far Cry 2:ssa Pentium jää vain 1,4 FPS:n päähän Phenomista. Levossa Pentium kuluttaa eniten tehoa, mutta rasituksessa se jää vain kolmen watin päähän Athlonista ja Phenomin se päihittää 21 watin erolla.

Sisältö

  1. Phenom II X2 550 BE, Athlon II X2 250 & Pentium E6300
  2. Prosesoreiden käsittely
  3. Testikokoonpanot & mittaukset
  4. Ylikellotus
  5. Loppuyhteenveto