Uusimmat

Pienet multimediasoittimet: Apple iPod nano & Creative ZEN

30.04.2008 19:47 Muropaketin toimitus

Kannettavien MP3-soitinten maallinen vaellus alkoi lähes tasan kymmenen vuotta sitten, kun SaeHan Information Systems toi maaliskuussa 1998 markkinoille 32 megatavun muistilla varustetun MPMan F10 -soittimen. Parempaan suosioon saman vuoden joulumarkkinoilla ylsi kuitenkin Diamond Multimedian Rio PMP300, joka onkin pinttynyt monien mieleen ensimmäisenä MP3-soittimena. Kiintolevyt tulivat mukaan kuvioihin heti alkuaikoina, sillä Compaqin kehittelemä ja HanGo Electronicsin lisenssillä valmistama PJB-100 Personal Jukebox esiteltiin vuonna 1999. Laite oli varustettu 2,5-tuuman kiintolevyllä, jonka kapasiteetti oli alussa 4,8 gigatavua. Suurempaan yleisön suosioon pääsivät kuitenkin Creativen NOMAD Jukebox -soittimet, joiden ensimmäinen, vuonna 2000 markkinoille saapunut ensimmäinen versio oli varustettu kuuden gigatavun kiintolevyllä. 2000-luvun alkuvuosina suosiota keräsivät myöskin MP3-tuella varustetut kannettavat CD-soittimet, jotka tarjosivat CD-levyn muodossa ylivoimaisen tallennuskapasiteetin hintaansa nähden.

Lokakuussa 2001 Apple esitteli ensimmäisen sukupolven iPod-soittimensa, ja loppu onkin historiaa. Kyseinen laite oli varustettu Toshiban valmistamalla 1,8-tuuman kiintolevyllä, jonka kapasiteetti oli viisi gigatavua. Kesällä 2002 toisen mallisukupolven myötä iPodista tuli myös Windows-yhteensopiva. Kompaktimpaan kokoluokkaan iPod-valikoima laajeni vuoden 2004 alussa, kun neljän gigatavun iPod mini esiteltiin. Värinäyttö teki debyyttinsä iPod photoon saman vuoden lopulla, mutta videotoisto tuli mahdolliseksi vasta viidennen mallisukupolven myötä syksyllä 2005. Flash-muisti saapui iPodeihin vuoden 2005 alussa shufflen muodossa ja saman vuoden syksynä iPod mini korvattiin flash-muistillisella nanolla. Viime syyskuussa iPod siirtyi kosketusnäyttöaikaan touch-mallin muodossa. iPodia on myyty reilusti yli sata miljoonaa kappaletta ja siitä on muodostunut suoranainen käsite – eräänlainen uuden sukupolven Walkman. Monet pitävät iPodeista ja toiset taas suorastaan vihaavat niitä, mutta faktaa on, että kyseessä on maailman ylivoimaisesti myydyin digitaalinen musiikkisoitin.

Ison omenan, jolla siis tässä yhteydessä tarkoitan Applea, varjossa on raskasta tallustaa, ja se on tullut varmasti huomattua Creativen leirissä viime vuosien aikana. Creative on MP3-soitinten uranuurtaja ja taistelee tällä hetkellä markkinoiden kahdesta himmeämmästä palkintopallisijasta yhdessä Sandiskin kanssa. Ensimmäinen, kesäkuussa 1999 julkaistu Creativen MP3-soitin kantoi NOMAD-mallinimeä ja oli oikeastaan uudelleen brändätty 64 megatavun Samsungin Yepp YP-D40. Kiintolevyaikakauteen Creative siirtyi vuonna 2000, jolloin oli vuorossa yllämainittu NOMAD Jukebox. CD-soitinta ulkokuoreltaan muistuttanut Jukebox piilotti sisälleen kuuden gigatavun tallennuskapasiteetin ja oli ensimmäinen patentoidulla käyttöliittymällä varustettu MP3-soitin. Korkeasta hinnastaan huolimatta se meni hyvin kaupaksi ja yhä edelleen sitä pidetään äänenlaadultaan ja ominaisuuksiltaan yhtenä parhaista MP3-soittimista. Vuoden 2002 alkupuolella kauppoihin saapuivat pienikokoiset flash-muistilliset MuVo-mallit, jotka ottivat virtansa yhdestä AAA-paristosta ja sisälsivät integroidun USB-liittimen. Lokakuussa 2002 Creativen kiintolevysoittimet siirtyivät kasettisoitinta muistuttavaan muotoiluun NOMAD Jukebox Zen -mallin myötä. NOMAD-nimestä luovuttiin vuonna 2004 ja sen paikan otti ZEN-brändi. iPod minin kilpailijaksi pienten kiintolevyllisten soittimien markkinoille Creative julkisti Zen Micron, jonka sai joko kuuden tai kahdeksan gigatavun microdrive-levyllä varustettuna. Creativen ensimmäinen todellinen multimediasoitin, jolla siis onnistui musiikin ohella myös videoiden ja valokuvien näyttäminen, oli Windows Mobile -pohjainen Zen Media Center vuonna 2004. Seuraavana vuonna Creative kutisti multimediasoittimen ensimmäistä kertaa todelliseen taskukokoon ja kauppoihin saapui Zen Vision M, joka on yksi kaikkien aikojen suosituimmista Creativen soittimista. Todellisiin pikkusoittimiin Creative toi videotoiston ZEN V Plussan muodossa vuonna 2006. Miljoonia kappaleita myyneet MuVo-mallit saivat viime vuonna jatkajakseen pienikokoisen ZEN Stonen (jonka Muropaketti testasi vajaa vuosi sitten) ja lisää potkua haettiin myös pienten multimediasoittimien luokkaan tässä vertailussa mukana olevan Creative ZEN:in myötä.

Kannettavien MP3-soitinten kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi päätimme tehdä katsauksen uusinta sukupolvea edustaviin pieniin, mutta äärimmäisen kyvykkäisiin värinäytöllisiin flash-soittimiin, jotka toistavat niin musiikkia, videoita kuin valokuviakin. Vaatimuksina olivat edellä mainitut toisto-ominaisuudet, neljän gigatavun tallennuskapasiteetti sekä 100-150 euron hinta. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti mukaan oli tarkoitus ottaa kolmannen sukupolven Apple iPod nano, Creative ZEN sekä tuore Sandisk Fuze, mutta viimeiseen liittyvien toimitusongelmien takia vertailu typistyi paritaistoksi Applen ja Creativen välillä. Sandisk Fuzesta saattaa olla luvassa arvostelu myöhemmin tänä vuonna.

Sisältö

  1. Pienet multimediasoittimet: Apple iPod nano & Creative ZEN
  2. Apple iPod Nano 4 Gt
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Creative ZEN 4 Gt
  5. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  6. Suoraa vertailua ja testitulokset
  7. Loppusanat