Uusimmat

Apple iPod Nano 4 Gt

30.04.2008 19:47 Muropaketin toimitus

 

Markkinoita dominoivalta Applelta vertailuun valittiin siis iPod nano neljän gigatavun versiona, jonka toimitti testattavaksi Jimm’s PC-Store. Suomessa neljägigaisen nanon hinta pyörii halvimmillaan noin 150 euron tuntumassa ja Applen sivuilta sen voi tilata haluamallaan kaiverruksella varustettuna 149 euron hintaan. Kahdeksan gigatavun versiosta joutuu puolestaan pulittamaan 199 euroa.

iPod nano toimitetaan kompaktissa, mutta erittäin näyttävässä läpinäkyvässä muovipakkauksessa, joka edustaa Applelle tyypillistä tyylittelevää linjaa. Soitin on täysin esillä paraatipaikalla omassa pidikkeessään puolitoistamillisen muovikuoren sisällä. Pakkauksen alaosan molempiin kylkiin on painettu ”iPod nano”-teksti ja soittimen yläreunan puoleisesta päädystä löytyy soittimen tallennuskapasiteetista kertova logo. Vastakkainen pääty on puolestaan täynnä sarja- ja tunnistenumeroita sekä viivakoodeja. Pakkaus avataan irrottamalla pakkauksen päädystä löytyvä kantta paikallaan pitävä teippi.

Pakkauksen sisältä löytyvä oheistarvikevalikoima on varsin askeettinen ja pakkauksen koosta johtuen ohjelmisto-CD:tä ei ole laitettu laisinkaan mukaan. Pienikokoinen pikaopas sisältää lyhyin tekstinpätkin ryyditetyn kuvitetun oppaan nanon käytön perusteista sekä ohjelmistosta ja kytkemisestä tietokoneeseen. Pikaoppaan kanssa samasta nipusta löytyy pari Apple-omenatarraa sekä turvallisuus- ja takuuohjeet. Lisäksi pieneen pakkaukseen on ahdettu datakaapeli, kuulokkeet ja sovitinkehys iPod-telakkaa varten.

iPod nanon valkoinen datakaapeli on pituudeltaan metrin luokkaa. Sen toisesta päästä löytyy perinteinen USB-liitin ja toisesta puolestaan Applen oma iPod-liitin. Soittimeen kytkettäessä liitin lukittuu paikoilleen ja sen saa vapautettua painamalla molemmista reunoista löytyviä painikkeita.

Pakkauksen mukana toimitettavat korvakuulokkeet noudattelevat valkoista ja harmaata väriteemaa itse soittimen tavoin. Kuulokeosan harmaat kohdat ovat kumimaista materiaalia, mutta varsinaista pehmustusta korvaan asetettavan osan ympäriltä ei löydy. Kuulokkeiden istuvuus on aina käyttäjäkohtainen asia, mutta ainakin omiin korviini nanon kuulokkeet istuivat varsin mukavasti. Toisaalta ne eivät k
uitenkaan pysyneet paikoillaan kovin tukevasti, sillä pieni veto kuulokejohdossa (esimerkiksi juostessa) onnistui siirtämään kuulokkeen pois paikaltaan.

Äänenlaadultaan Applen napit ovat vakiokuulokkeiksi kelvolliset, sillä niiden toisto on mukavan kirkasta ja heleää. Toisaalta bassot eivät ole tarjolla aivan muhkeimmillaan, vaikkei bassotoisto olekaan täysin typistynyt.

Tähän vertailuun valittu iPod nano edustaa siis tuoreinta kolmatta sukupolvea, joka toi mukanaan muutamia merkittäviä uudistuksia. Ulkomuoto muuttui pitkästä ja kapeasta lyhyeksi ja leveäksi, ohuuden säilyessä edelleen luonteenomaisena piirteenä. Leveyden myötä näytön koko kasvoi ja parannetun käyttöliittymän mukana tulivat Cover Flow, tuki uusille peleille sekä videotoisto. Testiyksilö on pienempi neljän gigatavun versio, joka on saatavilla vain hopean värisenä. Kahdeksan gigatavun version ostaja voi valita hopean, mustan, punaisen, pinkin, turkoosin ja vihreän väliltä.

iPod nanon ulkomitat ovat 69,8 x 52,3 x 6,5 mm ja paino 49,2 grammaa, joka on muutaman gramman edeltäjäänsä enemmän. Kahden tuuman LED-valaistu värinäyttö tarjoaa 320×240 pikselin tarkkuuden, joka on videotoiston kannalta välttämätön parannus edellisen sukupolven 1,5-tuuman ja 176×132 pikselin näyttöön. Tuettuja äänitiedostoja ovat AAC, suojattu AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple lossless, AIFF ja WAV. Videopuolelta nano toistaa H.264-, m4v-, mp4- ja mov-tiedostot. Taajuusvasteeksi Apple ilmoittaa 20 – 20000 Hz. Lisäksi iTunesin kautta soittimeen on mahdollista synkronoida valokuvia JPEG-, BMP-, GIF-, TIFF-, PSD- (vain Mac) ja PNG-muodoissa. Lisäksi nanosta löytyy lisäominaisuuksia, kuten maailmankello, kalenteri, yhteystiedot, herätyskello, pelejä, muistiinpanojen katselu sekä sekuntikello. Täyteen ladatulla akulla nanon pitäisi kyetä 24 tunnin musiikkitoistoon tai viiden tunnin videosessioon. Tietokoneelta nano vaatii USB 2.0 -liitännän, Windows Vista-, XP SP2- tai minimissään Mac OS X v10.4.9 -käyttöjärjestelmän sekä iTunes 7.6 -ohjelmiston. Takuu on vuoden mittainen, mutta 39 euron arvoisella AppleCare Protection Planilla se on laajennettavissa kahteen vuoteen.

Näppituntumalla iPod nano vakuuttaa laadullaan. Kuoret tuntuvat todella tukevilta ja saumat tiiviiltä, eikä laite natise edes tarkoituksella väänneltäessä. Tästä pitävät osaltaan huolen alumiininen etukuori sekä teräksinen takakuori. Yhdessä vain 6,5 mm paksuuden kanssa tukevat materiaalit saavat soittimen tuntumaan kädessä lähinnä pieneltä palalta umpinaista metallilevyä. Soittimen etupuolta hallitsevat kahden tuuman näyttö sekä Applen patentoima Click Wheel.

Click Wheel koostuu valkoisesta kehästä ja sen keskelle sijoitetusta valintanäppäimestä. Kehältä löytyvät play-, edellinen-, seuraava- ja menu-näppäimet, joiden lisäksi tärkeimpänä ominaisuutena se tunnistaa sormen kosketukset. Valikoita selataan liu’uttamalla peukaloa kehää pitkin, joka osoittautuu pienen harjoittelun jälkeen erittäin näppäräksi ratkaisuksi. Näppäinten liike on lyhyt ja napakka ja ne pitävät painettaessa pienen naksahdus-äänen. Keskelle sijoitettu valintanäppäin on hieman kuopalla kehään nähden. Play-painike sammuttaa soittimen hetken pohjaan painettuna.

Kaikki nanon liittimet ja kytkimet löytyvät laitteen alareunasta. Keskellä sijaitsee telakkaliitäntä, joka tarvitsee siis parikseen Applen oman datakaapelin. Erillisellä lisävarustekaapelilla nanosta saa ulos myös videokuvaa, jota voi katsella esimerkiksi television kautta. 3,5 mm stereo-kuulokeliitäntä sijaitsee oikeassa reunassa – soittimen ohuudesta kertoo se, että kuulokeliitäntä näyttäisi tarvitsevan lähes koko soittimen paksuuden. Vasemmassa reunassa sijaitsee pieni lukituskytkin, jonka tausta on punainen, kun näppäimet ovat lukittuina. Kytkin on pienikokoinen ja lähes pinnan tasolla, joten varsinkin kömpelösormisille sen käyttö on hankalaa.

iPod nanon takakuori on viimeistelty näyttävän peilaavaksi ja pintaan on laserkaiverrettu logo, muistin määrä sekä muutama rivi pienempää tekstiä. Äärimmäisen näyttävyyden vastapainona pinta on erittäin hankala pitää siistinä, sillä se kerää itseensä sormenjälkiä magneetin lailla. Lisäksi siihen syntyy helposti pieniä hiusnaarmuja varovaisessakin käytössä. Takakuori on kiinteä, joten sen takaa löytyvä Lithium-Ioniakku ei valitettavasti ole käyttäjän vaihdettavissa.

iPod nano on hauska kädessä pideltävä, sillä harva laite tuntuu näin yhdestä puusta tehdyltä. Takakuoren pyöristetyt reunat tekevät soittimesta mukavasti käteen istuvan ja toisin kuin saattaisi luulla, kiiltävä ja sileä takakuori tarjoaa yllättävän hyvän pidon soittimeen. Nanon käyttö tapahtuu yhdellä kädellä – kahdesta on oikeastaan vain haittaa. Soitin lepää kahden tai kolmen sormen päällä ja peukalo operoi painikkeita sekä vierityskehää.

Sisältö

  1. Pienet multimediasoittimet: Apple iPod nano & Creative ZEN
  2. Apple iPod Nano 4 Gt
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Creative ZEN 4 Gt
  5. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  6. Suoraa vertailua ja testitulokset
  7. Loppusanat

Muropaketin uusimmat