Uusimmat

Käyttöliittymä ja ohjelmisto

30.04.2008 19:47 Muropaketin toimitus

Käyttöliittymä

Kun iPod nanon käynnistää ensimmäistä kertaa, avautuu ruudulle kielivalintaikkuna. Ruudun oikeassa reunassa pyörii tervehdystekstejä eri kielillä ja vasemman reunan listasta käyttäjä saa valita oman kielensä. Myös kotoinen suomi löytyy kielivalikoimasta.

Kolmannen sukupolven nanon käyttöliittymää on uudistettu ja nyt ruutu on jaettu kahteen puoliskoon. Vasen puolisko tarjoaa listan valittavissa olevista toiminnoista ja oikea puoli näyttää valittuna olevaan toimintoon liittyvää kuvamateriaalia. Kuvassa näkyy nanon päävalikko ja ruudun oikeassa puoliskossa pyörii animoituja kuvia levyjen kansista, koska kursori on Musiikki-valikon päällä. Valikoissa liikutaan liu’uttamalla sormea Click Wheelin päällä ja valinnat tehdään keskinäppäintä painamalla. Takaisinpäin liikutaan puolestaan ”Menu”-näppäintä painamalla.

Musiikki-valikosta löytyy lukuisia eri vaihtoehtoja tarkastella soittimen musiikkivalikoiman sisältöä. Kappaleita voidaan tarkastella esimerkiksi artistien tai albumien mukaan järjestettynä. Valmiiden tietokoneella tehtyjen soittolistojen ohella soittimesta käsin on mahdollista muodostaa ns. On-The-Go-soittolistoja. Valintanäppäintä painetaan hieman pidempään halutun kappaleen tai albumin kohdalla, jonka jälkeen valittu kohde alkaa vilkkua ja lisäytyy soittolistaan. Luotu On-The-Go soittolista ilmestyy soittolistat-kohdan taakse, josta sen voi halutessaan edelleen tallentaa käyttäjän omaksi soittolistaksi. Uusi kolmannen sukupolven nanon mukanaan tuoma ominaisuus on näyttävä Cover Flow, joka näyttää soittimeen ladatut albumit animoituna levynkansirivistönä. Click Wheeliä pyörittämällä kannet virtaavat ruudulla kolmiulotteisesti sivuttaissuunnassa. Kun levyn valitsee, tulee näkyville kappalelista. Uudestaan keskinäppäintä painamalla soitin siirtyy soittamaan levyn ensimmäistä kappaletta. Jotta Cover Flow toimisi näyttävästi, on käyttäjän lisättävä kappaleiden tietoihin levyn kansikuva iTunesin avulla.

iPod nanon toistonäyttö on selkeä ja näyttävä. Alareunan sininen palkki kertoo kappaleen edistymisen ja kuluneen sekä jäljellä olevan ajan. Jos kappaleen tietoihin on ta
llennettu kuva levynkannesta, näkyy se ruudun vasemmassa laidassa tyylikkäästi valkoiselle alustalle heijastuneena. Tekstiriveistä ylimmäisenä näkyy kappaleen nimi, seuraavana artistin nimi ja kolmannella rivillä albumin nimi. Jos teksti on liian pitkä mahtuakseen ruutuun, vierittää soitin sitä ruudulla edestakaisin. Jos käyttäjä on arvostellut kappaleen, näkyy kappaletietojen alla tähtiä yhdestä viiteen. Tähtien alla sijaitseva lukema kertoo kappaleen numeron suhteessa albumin kaikkiin kappaleisiin. Äänenvoimakkuutta säädetään Click Wheeliä pyörittämällä. Keskipainiketta painamalla kappaleen edistymispalkki muuttuu versioon, jonka avulla kappaletta voi kelata Click Wheeliä pyörittämällä. Uudelleen keskipainiketta painamalla käyttäjä pääsee asettamaan kappaleelle arvostelutähtiä ja kolmannella painalluksella kappaleiden tai albumeiden sekoituksen saa kytkettyä päälle.

Videot-valikosta löytyy seuraavat alakohdat: Elokuvat, Vuokratut, TV-ohjelmat, Musiikkivideot, Videosoittolistat sekä Asetukset. Käytännössä suomalaisen käyttäjän omat videot löytyvät Elokuvat-kohdan takaa, sillä muiden nimikkeiden alle ryhmittyvät vain iTunesin kautta ostetut videopätkät, joita ei Suomessa ole saatavilla. Videoiden saaminen iPodiin ei muutenkaan ole aivan yhtä helppoa kuin ZENissä, sillä iTunes ei osaa muuntaa käyttäjän omia videotiedostoja soittimelle kelpaavaan muotoon, vaan käyttäjän on ladattava netistä avukseen Handbraken tai Videora iPod Converterin kaltainen apuohjelma. Testiyksilöön videot muunnettiin sopiviksi Videoran avulla, jolla homma hoitui ZENin videomuunninta ripeämmin.

Video valtaa pyöriessään koko ruudun ja akkusymbolin sekä tiedostonimen sisältävän yläpalkin sekä edistymisestä kertovan alapalkin saa esiin keskinäppäintä painamalla. Uudestaan keskinäppäintä painamalla ilmestyy kelauspalkki, jonka avulla videon kelailu Click Wheelin avulla onnistuu tarkasti ja nopeasti. Kolmannella keskinäppäimen painalluksella avautuu kirkkauden säätöpalkki. Yleisesti ottaen videot pyörivät nanolla tarkkoina ja tökkimättä. Ainoa haittapuoli on pieni näyttö, jonka merkitys on paljolti käyttäjästä riippuvainen. Henkilökohtaisesti katselin nanolla mm. täyspitkän elokuvan pidemmällä junamatkalla, ja ainut ongelma liittyi soittimen kannatteluun sopivalla korkeudella.

Nanoon ladatut valokuvat näkyvät 3×5 ruudukkona, josta haluamansa kuvan voi valita koko ruudulle tarkempaa tarkastelua varten. Kuvat näyttävät nanon näytöllä erittäin tarkoilta ja teräviltä. Halutessaan soittimen voi asettaa näyttämään kuvia diashowna ja käyttäjä saa valita asetuksista kuvien siirtymäanimaation sekä taustalla soivan musiikin.

Soittimen ”ylimääräiset” toiminnot löytyvät Ekstrat-valikosta. Kalenteria ja yhteystietoja ei valitettavasti ole mahdollista muokata soittimesta käsin ja muistiinpanotkin rajoittuvat vain tietokoneelta käsin valmiiksi ladattujen tekstitiedostojen näyttämiseen. Maailmankelloon käyttäjä voi valita useiden eri kaupunkien paikalliset kellonajat samanaikaisesti näytettäväksi. Pelejä on esiladattuna kolme kappaletta: iQuiz-musiikkitietovisa, Klondike sekä Vortex. Sekuntikellolla voi ottaa myös väliaikoja ja se tallentaa mitatut ajat lokiin myöhempää tarkastelua varten.

Asetusvalikosta pääsee säätämään mm. kieleen, äänenvoimakkuuteen, näyttöön ja valikoiden sisältöön liittyviä asetuksia. Ekvalisaattori tarjoaa lukuisia valmiita äänensävyasetuksia, muttei vieläkään anna käyttäjän räätälöidä asetuksia mieleiseensä muotoon.

Ohjelmisto

iPodin mukana ei toimiteta ohjelmistolevyä pienestä pakkauskoosta johtuen, joten käyttäjän on ryhdyttävä ensi töikseen lataushommiin. Kokonaisvaltainen ratkaisu iPodin kommunikointiin tietokoneen kanssa on monelle tuttu iTunes. Aiemmin musiikin siirrossa saattoi käyttää myös muita sovelluksia, mutta uusimman sukupolven iPodien kanssa homma ei onnistu enää entiseen tapaan. iTunesin ohella iPod näkyy omassa tietokoneessa siirrettävänä levynä, jonka kautta ei kuitenkaan pysty siirtämään musiikki- tai videotiedostoja.

Kun iTunes käynnistetään ensimmäistä kertaa uuden iPodin kanssa, ruudulle avautuu kuvan mukainen tervetuloa-ruutu, jossa kehotetaan rekisteröimään iPod ja avaamaan tili iTunes Store -kauppaan. iPod-soitin ilmestyy vasempaan sivupalkkiin ”Laitteet”-otsikon alle. Jotta sisältöä saisi siirrettyä soittimen muistiin, on sen oltava lisättynä iTunesin kirjastoon. Jotta kappaleiden tiedot näkyisivät iPodissa oikein, on ID3-tageja muokattava iTunesin avulla – joka ei valitettavasti noudata kaikkia standardeja. Esimerkiksi itse jouduin muokkaamaan standardien mukaisesti Foobar 2000:lla nimeämäni kappaleet iTunesiin sopiviksi, jotta kappaletiedot ja kansikuvat näkyivät oikein iPod nanolla.

iPod nanon yhteenvetovälilehdeltä löytyy mm. tiedot soittimen ohjelmistoversiosta, sarjanumerosta sekä käytetystä ja käyttämättömästä tallennuskapasiteetista. Lisäksi iTunes tarkastaa automaattisesti päivitykset ja suosittelee uuden ohjelmiston asentamista sellaisen ollessa saatavilla. Muilta välilehdiltä käyttäjä voi määrittää kunkin tiedostotyypin synkronointiasetukset, jonka mukaan kappaleet siirtyvät automaattisesti koneen ja soittimen välillä.

Musiikki ja videotiedostojen siirtäminen manuaalisesti onnistuu yksinkertaisesti ”raahaamalla” halutut tiedostot iTunesin musiikkikirjastosta iPodin kuvakkeen päälle. Toimenpiteen jälkeen iTunes alkaa siirtää tiedostoja ja näyttää siirron etenemisen ikkunan yläpalkin keskellä sijaitsevassa inforuudussa. Musiikkia ja videoita voi tuoda iTunes-kirjastoonsa tietokoneen kiintolevyn ohella myös CD-levyltä kopioimalla tai iTunes Storesta ostamalla.

iTunesiin on integroitu yhteys iTunes Store -verkkokauppaan, jonka tarjonnasta löytyy musiikkikappaleita (99 senttiä kappale), äänikirjoja (5-40 euroa kappale), Podcasteja eli nauhoitettuja radio-ohjelmia (useimmiten ilmaisia) ja pelejä (4,99 euroa kappale). Ulkomailla myös elokuvien ja TV-sarjojen ostaminen iTunes Storen kautta on mahdollista. iPodin käyttäjälle digitaalisten musiikkikappaleiden hankkiminen laillisin keinoin on siis tehty erittäin helpoksi.

Sisältö

  1. Pienet multimediasoittimet: Apple iPod nano & Creative ZEN
  2. Apple iPod Nano 4 Gt
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Creative ZEN 4 Gt
  5. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  6. Suoraa vertailua ja testitulokset
  7. Loppusanat