Uusimmat

Mittaustulokset ja loppusanat

31.07.2008 20:25 Muropaketin toimitus

 

Mittaustulokset

Fuzelle tehtiin samat testit kuin huhtikuun parivertailussa, eli mitattiin tiedonsiirtonopeutta sekä akunkestoa. Tiedonsiirtonopeus testattiin samalla A64 X2 -prosessoriin perustuvalla pöytäkoneella ja Fuzen ollessa massamuistitilassa. Akunkesto mitattiin jättämällä soitin toistamaan musiikki- ja videotiedostoja vakioasetuksilla kunnes soitin sammutti itsensä akun loppuessa. Kuvaajissa on vertailun vuoksi näkyvissä myös Creative ZENin ja Apple iPod nanon tulokset.

Akunkestossa Fuze ylitti valmistajan lupaamat 24 ja viiden tunnin arvot asettuen samalla huhtikuussa mitattujen iPod nanon ja ZENin arvojen välimaastoon. Akunkestossa kilpailevilla tuotteilla ei siis tuntuisi olevan juurikaan eroja. Musiikkia kuuntelee keskitason äänenvoimakkuudella yli vuorokauden verran ja videokuvankin katselu onnistuu vaikkapa pidemmänkin junamatkan ajan.

Tiedonsiirtonopeudessa Fuze aiheutti pienen pettymyksen, erityisesti suuren tiedoston osalta. Yhden noin 700 megatavun elokuvatiedoston siirtämiseen vierähti lähemmäs kolme minuuttia, joka on selvästi heinäkuussa mitattuja kilpailijoiden aikoja enemmän. Vajaa 500 megatavua musiikkitiedostoja siirtyi sentään vähän vilkkaammin, eli vajaassa kahdessa minuutissa, jolla Fuze pesee Creativen ZENin mutta jää selvästi iPodille. Siirtonopeus pysytteli testeissä melko tarkkaan 4 Mt/s tuntumassa, joka ei ole erityisen hääppöinen lukema

Loppusanat

Sansa Fuze on kaivattu lisä Sandiskin mallistoon, tuoden samalla lisäsäpinää pienten multimediasoittimien markkinoille. Fuze on koteloitu jämäkän tuntuisiin ohuisiin muovikuoriin, joten laite kulkee huomaamatta mukana vaikkapa farkkujen taskussa. Soittimen kontrollit ovat idealtaan onnistuneet, mutta valintakiekon ja sen alla sijaitsevien näppäinten tuntumassa olisi vielä hieman hienosäätämistä. Käyttöä kiekon löysä vaste ja näppäinten halvahkon kuuloiset naksahdukset eivät haittaa, mutta laatutuntumaa ne onnistuvat hieman nakertamaan. Muiden kiiltäväkuoristen laitteiden tapaan myös Fuze kerää rasvaisia sormenjälkiä ja pidemmän päälle pieniä naarmuja. Dataliittimenä Sandisk on päätynyt käyttämään omaa kaapelia vaativaa ratkaisua, josta ropisee miinusta.

Fuzen käyttöliittymän graafinen asu on tuttu valmistajan aiemmista soittimista. Toteutus ei ole kovinkaan näyttävä – monien mielestä jopa tylsän yksinkertainen. Vaikutelmaa lisää 220×176 pikselin näyttö, jonka terävyys ja värikylläisyys ei yllä monien kilpailijoiden tasolle. Silmänruuan uupumisen vastapainona Fuzen käyttöliittymä toimii viiveettä ja tökkimättä, jota monet varmasti arvostavat. Valikoiden sisältö ei ole käyttäjän muokattavissa, mutta väriteema on sentään valittavissa muutamasta eri vaihtoehdosta. Valikkorakenne on varsin selkeä, mutta joissain kohdin näppäinkontrollit toimivat hieman epäloogisesti.

Fuzen mukana ei toimiteta mitään ohjelmistoja, mikä on sinällään hieman erikoista, sillä videoiden ja valokuvien katseleminen soittimessa vaatii netistä ladattavan Sansa Media Converter ohjelman käyttöä. Ohjelma muuntaa videotiedostot soittimen näyttöön sopivaan 20 FPS DivX-muotoon, joka tapahtuu toimenpiteenä suht nopeasti, mutta antaa lopputuloksena melko heikkolaatuista kuvaa soittimesta katseltavaksi. Valitettavasti myös valokuvat on muunnettava soittimen ymmärtämään bittikarttamuotoon Media Converterin avulla. Musiikin siirtäminen soittimeen onnistuu puolestaan MediaPlayerin avulla tai Omasta tietokoneesta soittimen ollessa massamuistitilassa.

Sansa Fuzen ehdoton valtti löytyy myyntihinnasta. Creative ZENin tapaan neljän gigatavun versio irtoaa artikkelin kirjoitushetkellä kaupasta halvimmillaan noin 90 eurolla, kun esimerkiksi iPod nanosta joutuu pulittamaan noin 50 euroa enemmän. Fuze on Creativen ZENiin nähden näppärämmän kokoinen ja nopeakäyttöinen. Videoiden ja kuvien toistamisessa se ei puolestaan pärjää, mutta musiikintoisto-ominaisuuksien osalta sen ei tarvitse hävetä ja tallennuskapasiteetin laajennusmahdollisuus on toteutettu toimivasti microSDHC-korttipaikan avulla, toisin kuin esimerkiksi ZENissä, jossa muistikortilla olevia tiedostoja voi käyttää vain rajoitetusti. Fuze ei suoranaisesti erotu edukseen massasta, mutta tarjoaa kelpo vaihtoehdon käyttäjälle, jolle musiikin kuuntelu on pääsijalla.

 

Plussat ja miinukset

 

Hyvää

+ Edullinen hinta
+ Koko ja tukevat kuoret
+ Suojapussi
+ microSDHC-korttipaikka integroituu sisäiseen muistiin
+ Ripeä käyttöliittymä

Huonoa

– Videon ja valokuvien toisto (tarve muunnosohjelmalle)
– Näppäinten ja valintakiekon tuntuma varauksella
– Näytön pikselimäärä ja kuvanlaatu
– Tiedonsiirtonopeus ja epästandardi datakaapeli

 

Sisältö

  1. Sandisk Sansa Fuze 2Gt
  2. Pakkaus & Oheistarvikkeet sekä ensisilmäys
  3. Lähempää tarkastelua
  4. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  5. Mittaustulokset ja loppusanat

Muropaketin uusimmat