Uusimmat

Käyttöliittymä ja ohjelmisto

31.07.2008 20:25 Muropaketin toimitus

 

Käyttöliittymä

Virtakytkimen painamisen jälkeen Fuze tervehtii käyttäjää logolla ja siniset valot syttyvät näppäimiä ympäröivään kehään. Ruudulle avautuu päävalikko, joka koostuu kuviteltuun kolmiulotteiseen kehään sijoittuvista kuvakkeista. Harmaassa alapalkissa sijaitsevat kellonaika sekä akun varauksen symboli. Valikoissa kursoria liikutellaan valintakiekkoa pyörittämällä ja haluttu alavalikko valitaan valintakiekon keskeltä löytyvällä näppäimellä. Valikkotasolta toiselle liikutaan eteen- ja taaksepäin nuolten avulla. Graafiselta toteutukseltaan Fuzen käyttöliittymä on varsin yksinkertainen, hieman tylsä ja joissain kohdin ahtaan oloinen. Väriteeman pääsee valitsemaan muutaman vaihtoehdon seasta. Ripeydeltään Fuzen käyttöliittymä on hyvää tasoa, sillä viivettä ei esiinny laisinkaan. Valikkokieleksi löytyy myös kotoinen suomi – kielikukkasia löytyy jonkin verran, mutta pääosin käännöstyö on tehty loogisesti.

Musiikkisoittimen tärkein valikko on luonnollisesti ”Musiikki”-valikko. Sen alta päästään tarkastelemaan soittimen musiikkivalikoimaa eri jaotteluperusteiden mukaan. Tarjolla ei ole Creativen tai Applen kaltaista graafista ilottelua, sillä esimerkiksi albumeita selatessa käyttäjää ruokitaan ainoastaan listan vasemmalla puolella näkyvillä pienillä kansikuvilla. Soittoruudussa näkyvät artisti, albumin nimi, kappaleen nimi, kappaleen edistymistä kuvaava palkki, kappaleen saama arvosana tähtinä, levyn kansikuva sekä soivan kappaleen järjestysnumero kaikkiin soitettaviin kappaleisiin nähden. Valintapainiketta painamalla ruudun alareunaan saa graafisen palkkikuvaajan tai levykannen suuremmassa koossa. Valintakiekon alareunan asetuspainiketta painamalla aukeaa musiikin toistoasetukset, josta pääsee mm. lisäämään kappaleita soittolistaan, muuttamaan toistotilaa sekä muokkaamaan ekvalisaattoria.

Videot-valikko piilottaa taakseen nimensä mukaisesti videotoisto-ominaisuudet. Videot on muokattava soittimeen sopivaan 220×176 20 FPS DivX-muotoon Sansa Media Converter -ohjelman avulla, jolloin videoiden kooksi muodostuu koin 350 megatavua tuntia kohden. Video ei pärjää laadultaan Creativen ja Applen vastaaville soittimille – kuva on hieman pehmeä ja pätkii tasaisesti mahdollisesti 20 FPS ruudunpäivityksestä johtuen. Videoiden katselemiseen Fuzea ei siis voi suositella kuin satunnaistapauksissa.

Valokuvia on mahdollista selata tiedostonimiin perustuvana listana tai pikkukuvina, joita ruudulle mahtuu 12 kpl. Halutun kuvan voi valita avattavaksi koko ruutuun ja kansion kuvia voi toistaa ruudulla halutulla viiveellä diashown tyyliin. Valitettavasti kuvien katselu on Fuzessa varsin rampautettu toiminto, sillä kuvat on muunnettava Sansa Media Converterilla soittimelle sopivaan kokoon. Soitin ei nimittäin osaa skaalata ja näyttää normaalikokoisia digikuvia.

FM-radio on selkeästi toteutettu toiminto, jonka pääruudussa valittu kanava näkyy selvin suurin numeroin. Radiokanaville löytyy 40 pikavalintapaikkaa ja soitin osaa tarvittaessa hakea asemat muistiin automaattisesti. Myös radiokanavien nauhoitusmahdollisuus on olemassa. Soitin käyttää kuulokkeita radioantennina ja kuuluvuus oli ainakin testiympäristönä toimineella kaupunkialueella parempi kuin esimerkiksi aiemmin testatussa Creative ZENissä.

Fuzen ominaisuuksiin kuuluu myös ääninauhuri, joka kaappaa äänen soittimen kyljestä löytyvällä mikrofonilla. Kun ääninauhurin avaa päävalikosta, käynnistyy nauhoitus automaattisesti. Nauhoituksen voi halutessaan tauottaa tai pysäyttää kokonaan, jolloin käyttäjä voi valita tallennetaanko nauhoitettu tiedosto.

Asetukset-valikko on jaoteltu selkeästi kuuteen alakohtaan. Käytön kannalta tärkeimmät asetukset löytyvät Musiikkiasetukset- ja Järjestelmän asetukset -kohtien takaa. Moni käyttäjä arvostaa varmasti ekvalisaattoria, joka useiden valmiiden asetusten ohella tarjoaa mahdollisuuden asettaa omat asetukset viidelle eri taajuusalueelle.

Ohjelmisto

Pakkauksen mukana toimitettavalta pienikokoiselta CD-levyltä ei yllättävää kyllä löydy muuta kuin käyttöohjeet usealla eri kielellä (mukaan lukien suomi), joten käyttäjä joutuu lataamaan Sansa Updater (3,1 Mt) ja Sansa Media Converter (86 Mt) -ohjelmat netistä valmistajan sivuilta. Tiedostojen siirtoon Sandiskillä ei ole tarjota erillistä ohjelmistoa, vaan tiedostot siirtyvät joko Media Playerin avulla tai kopioi-liitä-tyylillä omassa tietokoneessa.

Sansa Updater on nimensä mukaisesti pieni apuohjelma soittimen ohjelmiston päivittämiseen. Artikkelin kirjoitushetkellä uusin ohjelmistoversio oli huhtikuun alusta, ollen samalla sama joka löytyi jo soittimesta.

Sansa Media Converter on erittäin yksinkertainen ohjelma, joka on sinällään hyvä asia. Halutut video- ja kuvatiedostot avataan tietokoneen syövereistä ”Add Media”-painiketta painamalla. Kun halutut tiedostot on valittu, painetaan ”Convert”-painiketta, jonka jälkeen ohjelma muuntaa tiedostot soittimelle sopivaan muotoon ja siirtää ne soittimen muistiin. Soittimen ja aktiivisena olevan tiedoston tiedot sekä esikatseluikkuna sijaitsevat ikkunan vasemmassa reunassa.

Sisältö

  1. Sandisk Sansa Fuze 2Gt
  2. Pakkaus & Oheistarvikkeet sekä ensisilmäys
  3. Lähempää tarkastelua
  4. Käyttöliittymä ja ohjelmisto
  5. Mittaustulokset ja loppusanat