UUSIMMAT

Steam-pelialusta Linuxissa

03.04.2013 23:33 | | 30

Parhaiten Half-Life-pelisarjasta tunnetun Valve Softwaren kehittämä Steam-pelijakoalusta ei saanut julkaisunsa yhteydessä vuosikymmen sitten lämpimää vastaanottoa, mutta nykyään se on vakiinnuttanut asemansa Windows-puolella. Ohjelma tarjoaa helpon ja käytännöllisen ratkaisun hankkia ja hallita pelejä. Esimerkiksi päivitykset ajetaan peleihin automaattisesti, eikä käyttäjän tarvitse etsiä, ladata ja asentaa erillisiä päivitystiedostoja internetsivuilta.

Steam on ollut saatavilla jo pidemmän aikaa Windowsin ohella OS X:lle ja internetissä on aina aika ajoin liikkunut huhuja Linux-versiosta, mutta Steamin takana oleva Valve on järjestelmällisesti kieltänyt huhut. Viime vuoden heinäkuussa se kuitenkin vahvisti Linux-käyttöjärjestelmälle suunnatun Steamin olevan kehitystyön alla. Valven perusti vuonna 2011 muutamasta työntekijästä rakentuvan Linux-työryhmän, jonka tarkoituksena oli selvittää Steamin ja Left 4 Dead 2 -pelin porttaamista Linuxin Ubuntu-distribuutiolle. Valve päätyi Ubuntuun, koska se on käytetyin distribuutio työpöydällä ja koska kehitys yhdelle distribuutiolle oli olennaista työn alkumetreillä laadun varmistamisen kannaltalu .

Valve käynnisti beetatestauksen marraskuun alussa, johon valittiin aluksi mukaan parhaiten soveltuvat käyttäjät 60 000 hakijan joukosta. Reilu kuukausi myöhemmin Valve otti askeleen eteenpäin Linux-Steamin kehityksessä ja avasi beetatestausmahdollisuuden kaikille halukkaille. Helmikuun puolivälissä Valve julkaisi Steam-Linuxin virallisesti ja painotti kehitystyön tapahtuneen tiiviissä yhteistyössä Ubuntua kehittävän Canonicalin kanssa.

”Steamin julkaisu Ubuntulle demonstroi avoimien käyttöjärjestelmien kysyntää pelaajien ja pelikehittäjien keskuudessa. Odotamme kasvavan joukon pelikehittäjiä sisällyttävän Ubuntun heidän kohdealustoihinsa. Toivomme näkevämme AAA-luokan pelejä kehitettävän Ubuntu silmäkulmassa ja julkaisun tapahtuvan yhdessä muiden alustojen kanssa.”, kommentoi Canonicalin David Pitkin.

Linux-käyttöjärjestelmä on muutaman kuukauden aikana onnistunut nappaamaan reilun kahden prosentin osuuden Steam-käyttäjien keskuudessa. Linuxille ei ole ainakaan vielä saatavilla suuria hittipelejä ja lista käsittää muun muassa Counter-Strike: Sourcen, Team Fortress 2:n ja Serious Sam: BFE:n. Linuxin osuus on noussut nopeasti, kun ottaa huomioon, että OS X:n osuus on vain noin kolme prosenttia, mutta sille on saataville Borderlands 2:n, Civilization V:n ja Left 4 Dead 2:n kaltaisia hittipelejä.

Tässä artikkelissa paneudumme Steamin Linux-versioon ja tutkimme käyttönottoa ja käyttöä yleisellä tasolla. Tarkemmassa tutkinnassa on ohjelman asentaminen, sen käyttöliittymä sekä pelivalikoima ja artikkelin loppupuolella perehdymme käyttökokemuksiin ja vertaamme suorituskykyä Windows 7 -käyttöjärjestelmään.

Sisältö

  1. Steam-pelialusta Linuxissa
  2. Steamin asentaminen, Steam-Linuxin käyttöliittymä & pelivalikoima
  3. Testikokoonpano, Team Fortress 2, Day of Defeat: Source & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Escin rämppääminen aiheutti äänenhymyilyä :D

Toivottavasti lastentaudeista päästään ja pelitarjonta laajenee. Kilpailu on aina hyvästä, vaikka itse en ainakaan ykköspelikoneella tule linuxiin siirtymään varmaan tällä vuosikymmenellä.

Itselle ei Steam suostunu 64-bittiselle Ubuntulle asentumaan lainkaan. 32-bittisen kun asensi niin meni kohtuu kivuttomasti. Samanlaisia ongelmia oli itse peleissä kuin testissäkin. Kummallisia töksähtelyjä ilmeni myös ja cs 1.6 toimi surkeammin kuin TF2.

Kiitos objektiivisesta näkökulmasta niin steamin kuin käyttiksenkin puolelta. Meillä nörteillä on monesti tapana vähätellä käytettävyysongelmia, kun ne osaamme kiertää, mutta pitemmän päälle ne kyllä ärsyttää kaikkia.

Oma pelikone tulee pysymään vastaisuudessakin ikkunoissa. Kilpailua on kuitenkin hyvä olla. Edes marginaalista.

64-bittisessä Kubuntussa (12.10 ja 13.04 alfa/beta) Steamin julkisbetaa päivittäin käyttäneenä en ole havainnut ESC-rämppäysongelmaa tai tekstuurivirheitä. Yleinen toimivuus ollut jopa parempi kuin windowsissa (alt+tab, useammat näytöt jne. "vain toimivat"), mitä kyllä suuresti itsekin ihmettelin. Käyttämällä jotain pakettihallintaohjelmaa software centerin sijaan ei myöskään tarvita kirjautumista, poistuu yksi käytettävyysongelma (ärsyttävä pakkokirjautuminen). Liekö artikkelin ja kommentoijien ongelmiin sitten ollut syynä AMD:n näyttis, ajurit tai työpöytäympäristö?

A6jarvi

64-bittisessä Kubuntussa (12.10 ja 13.04 alfa/beta) Steamin julkisbetaa päivittäin käyttäneenä en ole havainnut ESC-rämppäysongelmaa tai tekstuurivirheitä. Yleinen toimivuus ollut jopa parempi kuin windowsissa (alt+tab, useammat näytöt jne. "vain toimivat"), mitä kyllä suuresti itsekin ihmettelin. Kubuntun pakettihallinta ei myöskään pakota kirjautumaan. Liekö artikkelin ja kommentoijien ongelmiin sitten ollut syynä AMD:n näyttis, ajurit tai työpöytäympäristö?

Itsellä ainakin Intel+Nvidia setti.

Ei vastaavia ongelmia itselläkään, mutta työpöytäympäristönä myös KDE4. Intel+Nvidia setti Gentoolla siis kyseessä.

Olisiko unity nyt vain yksinkertaisesti ongelmien syypäänä? Compiz ainakin on ollut tunnettu siitä, että maximi-fps ruudunpäivitys tippuu, koska se ei ole osannut kytkeytyä fullscreen ikkunassa edes pois päältä. Korkeimmat ruudunpäivitykset on pitänyt vetää jollain perinteisellä 2D-työpöytäkiihdytyksellä jos niitä on halajanut – tai sitten pitänyt olla varma että kaikki ylimääräiset ikkunat ovat pienennettynä ja/tai suljettuna. Aero nykyseltään sentään osaa kytkeytyä pois fullscreen -tilassa. En tosin ole varma löytyykö nykyisimmillään jokin asetus, jolloin se Compiz ei "toimisi" fullscreen tilassa.

Ei onneksi niihin minimeihin tai oikeisiin pelattaviin keskiarvioihin vaikuta, vaan ainoastaan niihin korkeimpiin piikkeihin, jotka sitten nostaa sitä keskiarvoa eniten. Olisi ollut ihan hyvä jos tämmöinen asia oltaisiin voitu testata ja todeta että miten asian laita on, että onko oikeasti suorituskykyeroa eri ikkunamanagereilla. :)

y0ok

Olisiko unity nyt vain yksinkertaisesti ongelmien syypäänä? Compiz ainakin on ollut tunnettu siitä, että maximi-fps ruudunpäivitys tippuu, koska se ei ole osannut kytkeytyä fullscreen ikkunassa edes pois päältä. Korkeimmat ruudunpäivitykset on pitänyt vetää jollain perinteisellä 2D-työpöytäkiihdytyksellä jos niitä on halajanut – tai sitten pitänyt olla varma että kaikki ylimääräiset ikkunat ovat pienennettynä ja/tai suljettuna. Aero nykyseltään sentään osaa kytkeytyä pois fullscreen -tilassa. En tosin ole varma löytyykö nykyisimmillään jokin asetus, jolloin se Compiz ei "toimisi" fullscreen tilassa.

12.10 Ubuntuun tuli viime loppuvuodesta pätsi, joka enabloi tuon Compizin pois päältä ottamisen kun on kokonäytön 3D -sovellus käynnissä.

Yksi mikä olisi itse artikkelissa ollut vielä mielenkiintoinen nähdä, niin Win/Linux -erot Nvidian alustalla. AMD:llä on kuitenkin jälkimmäisen kanssa ollut ajurikehitys vähän niin ja näin.

Nvidialla voisi tosiaan tulla vähän parempia tuloksia, mutta näköjään amd:kin nykyään toimii. Oma gtx660 pyörittää ivan mukavasti tf2, Serious Sam 3 ja Killing Floor. Mitään graffabugeja tms en ole vielä havainnut. Lisää pelejä odottelen.

Nvidian näytönohjaimella on sitten tosi tönkköä käyttää useampaa näyttöä linuxissa. Toimii purkalla, jos sittenkään. Kai nyt kaikki muistaa Linus Torvaldsin terveiset Nvidialle? Intelin näytönohjaimien pitäis toimia aika hyvin Linuxissakin.

Tästä artikkelista puuttuu maininta siitä miten monet pelit on toiminu vähintäänkin tyydyttävästi jo ennen Linux Steamiä. Nopealla googletuksella löytyy n+1 sivustoa, jotka listaa pelejä Linuxille. Lisäksi löytyy vaikkapa http://appdb.winehq.org/ , missä etenkin Blizzardin pelit loistaa.

Suorituskykyvertailu (etenkin pelkkä FPS) eri käyttöjärjestelmien välillä ei ole kovin reilua. Windowsien uusissa versioissa interaktiivisuus on todella huonolla mallilla. Käyttöjärjestelmä antaa välillä pitkiäkin suoritusaikoja sovelluksille eikä käyttäjä pysty ohjaamaan mitään sillä aikaa. Sen sijaan etenkin uusilla Linuxeilla (2.6.23 kernelistä lähtien) on CFS (Completely Fair Scheduler), joka varmistaa interaktiivisuuden säilymisen käyttöjärjestelmällä ihan siihen asti kunnes käyttäjä tappaa koko koneen valtavalla ylikuormituksella (tarvitaan käytännössä tuhansia raskaita sovelluksia auki yhtäaikaa). Interaktiivisuutta tarjoava scheduleri tarjoaa marginaalisesti heikompaa suorituskykyä, mutta on kuitenkin valtaosan mielestä parempi vaihtoehto.

Tuossa "Vaihtelevaisuus"-kohdassa ei varmaankaan suurempi tulos ole parempi?

Omat kokemukset perustuvat Ubuntu 12.10:n 32 bittiseen versionn koska 64:sessa ei jostain syystä steam suostunut asentumaan, asennuksen päätyesssä aina error tilanteesen. Se mikä pisti miettimään niin Linux ei anna mitään suoraa syytä vikatilanteessa vaan ohjelma vain jumi tai ei toiminut. Mitään syystä toimimattomuuteen ei tullut. Toki nettiä kaivellessa syyt ja seuraukset selvisivät. 32 bittisessä Ubuntussa homma meni helpommin ja kaikki toimi kuten pitääkin pieniä yksityskohtia lukuunottamatta. Huomattavaa oli esim. se että ohjelmien lataamien oli huomattavan paljon hitaampaa kun Windows käyttiksen päällä toimivassa Steamaissa? Pieniä ongelmia oli Triplewaren peleissä grafiikkojen osalata se että Linux ei suostunut muuttamaan resoluutiota vaan X:sä kaatui resoja vaihtaessa. Mikäli tyytyi antiikkiseen resoluutioon peli toimi ok. Nvidian GTX670 ajurit ja asennus oli suhteellisen helppo nakki mutta jos vaihtoi ajureita niin koko X-ikkunointi kaatui ja ei toiminu sen jälkeen enää ollenkaan. Toki sen sai asennettua ja korjattua poistamalla kaikki Nvidian ajureihin osoittavat viittaukset jne ja asentamalla/korjaamalla X:n konsolin käskyillä mutta ei se ihan näin pitäis mennä mikäli Linuxsista ihan oikeasti halutaan ns. manistream käyttistä! Paljon on vielä tehtävää ja ilman paneutumista pelkkä steamin asennus saattaa johtaa sekaannukseen josta ns. tavallinen jampesteri ei selviä. Huomattavaa oli myös se että ne pelit jotka ns. toimivat heittämällä olivat sitten kauttaaltaan ok. Mielestäni koko Linux/Steam kokeilu on ollut mielenkiintoinen projekti mutta aika harvoin tulee sitä käytettyä vain sen vuoksi että se on olemassa kun Windows puolella se pelittää niin paljon paremmin vielä.

Kokeiluna ok mutta ei tätä kenellekkään ainoaksi tavaksi pelaamiseen voi suositellä!

Team Fortress 2 on julkaistu 2007 ja DoD:Source jo 2005. Ne eivät siis käytä mitään kovin uusia grafiikkajippoja, eivätkä nykymittapuun mukaan GPU:ta pahemmin kuormita.

Itse tulkitsin tämän artikkelin siten, että GNU/Linuxilla voidaan pelata ihan kivasti 5-10 vuotta vanhoja pelejä melkein yhtä hyvin kuin Windowssilla.

Ei kiitos.

http://store.steampowered.com/browse/linux/

Ihmettelisin, jos jatkossa kaikista Unity3D:llä tehdyistä peleistä ei tulisi Linux-versioita.

Vaan tekniikkakatsaus oli hyvä, mielenkiinnolla odotan jatkoa, jossa suorituskyvyt testataan eri ikkunamanagereilla (Unity, KDE, XFCE, Enlightenment jne).

Muuten toiminut mutta peliohjaimen kanssa on ongelmia. Ohjain toimii big picture modessa ja vaikka aluksi napin oli väärin niin ilmeisesti päivitys on korjannut sen. Ohjain ei kuitenkaaan toimi kaikissa peleissä esim. The Cave Teamforces2 ja Trine2. Joissakin peleissä toimii ihan oikein esim. Bastion. Yksi asia mihin kiinnitin huomiota artikkelissa oli se että jos käytetään viimeisiä virallisia ATIn ajureita niin eikö Ubuntu itse ehdota niitä asennettavaksi? Miten asennus voi siis olla vaikeampaa kuin windowsissa? Beta-ajurit on sitten asia erikseen.

Itselleni kun ei Ubuntu suostunut asentumaan osiointisekoilun vuoksi (tai UEFIn takia), voisitteko kokeilla Valven pelejä -novid käynnistysasetuksella, joka skippaa alkuvideot?

Kylläpäs innostuin kun artikkelissä mainittiin GTA:t. Toivottavasti ne julkaistaan linuxin puolelle. Pahoin vaan pelkään, että ei. Muutenkin GTA:t tullut niin vaivalloisesti pc:lle, että linux porttaus taitaa olla iso haave.

OCPetrus

Kai nyt kaikki muistaa Linus Torvaldsin terveiset Nvidialle? Intelin näytönohjaimien pitäis toimia aika hyvin Linuxissakin.

Parempi kuin ei muistettaisi, koska sitä kommenttia ei näköjään pystytä muistamaan ilman kontekstia, joka oli Optimuksen kokonaan tukematta jättäminen. Ei siis liity tavallisten näyttisten prop-ajureihin mitenkään, jotka ovat valovuosia edellä AMD:tä.

Se, että testit tehtiin AMD:llä on sääli. Ja etenkin, jos toimituksella ei ole/ollut tiedossa AMD:n ajurien kökköys. Oliko?

Elvis Jagger

Parempi kuin ei muistettaisi, koska sitä kommenttia ei näköjään pystytä muistamaan ilman kontekstia, joka oli Optimuksen kokonaan tukematta jättäminen. Ei siis liity tavallisten näyttisten prop-ajureihin mitenkään, jotka ovat valovuosia edellä AMD:tä.

Se, että testit tehtiin AMD:llä on sääli. Ja etenkin, jos toimituksella ei ole/ollut tiedossa AMD:n ajurien kökköys. Oliko?

Vai onko se kökköys ehkä kuitenkin enemmänkin menneiden talvien lumia ja NVIDIAN "valovuosia edellä olo" vain urbaania legendaa nykyään?
(En siis kiellä etteikö NVIDIAlla olisi Linux paremmin hanskassa, mutta kyseenalaistan onko ero nykyään lähelläkään sellaista mitä kuvaa jotkut maalailevat ja mitä se ehkä on joskus ollut)

Nvidialla on nykyään Randr-tuki, joka toimii hyvin ainakin minulla. Tosin Optimuksen vuoksi en ole ostanut uutta läppäriä vähään aikaan, mutta pöytäkoneessa on uudehko Nvidia.

Peliohjaintuki on tosiaan aika kökkö. Ilmeisesti heitä ei kiinnosta vanhemmat ohjaimet, joissa ei ole liipaisimia. Itse omistan Logitechin Cordless Rumblepad 2:n ja se toimii vain parin Indie-pelin kanssa, mutta ei Valven pelien, SS3:n tai niiden monien muiden pelien omistamieni (ei kiistellä käyttöehdoista yms. tässä) pelien kanssa.

Vähän raakileena minusta päästivät nuo pihalle, tosin Steam itsessään toimii kyllä ihan hyvin jos ei lasketa kökköä ikkunanhallintaa. Se on ilmeisesti tehty Windowsia ajatellen korvaamaan tämän puutteita eikä huomioi kehittyneempiä järjestelmiä.

Valittaakin saa: https://github.com/ValveSoftware/steam-for-linux
…tai ei valittaa, mielummin antaa rakentavaa palautetta bugiraporttien muodossa.

Näytä kaikki kommentit

Eipä peliohjaimien yleisstandardi eli Xbox 360:n padikaan toiminu ainakaan TF2:n kanssa ollenkaan.

Mukava lukea välillä Linux-aiheista artikkelia Murossa. Olisin mielelläni nähnyt pienen vertailun Nvidian ja AMD:n näytönohjainten välillä Steamiä käytettäessä. Itse käytän Nvidiaa eikä artikkelissa mainittuja ongelmia ole ollut.

^ Vastasit varmaankin Kaotikalle (kun tuo numerointi menee n+1 täällä BBS:n puolella). Se kuva mullakin on tullut, että jos jotain niin lähinnä ajurikehitys on taantunut entisestään.

Enkä tarkoittanut vain suorituskykyä, esimerkiksi tuo Esc-ongelma kuulostaa juuri sellaiselta joka saattaisi olla puhtaasti ajuriongelma.

Taitaa olla aika MuTU -huutelua aina nää Linuxin AMD/Nvidia -sodat, koska niin harvalla on sekä että käytössä päivittäin, monimutkaisissa setupeissa jne. Tiedän vaan, että ittellä Nvidia kettuilee oikein kovaa useamman näytön setupeissa ja kaikki apu mitä tuntuu olevan tarjolla on luokkaa "ei voi mitää koska nvidia on kuraa". Purkalla mennään. Aiemmin ollu AMD:n näytönohjaimia ja niitten kanssa on myös ollu useita ongelmia, mutta toisenlaisia enkä itte lähtis huutelee kummat ongelmat on pahempia.

Intelin näytönohjaimia käyttävät tuntuis olevan aika tyytyväisiä Linuxissa.

Elvis Jagger

^ Vastasit varmaankin Kaotikalle (kun tuo numerointi menee n+1 täällä BBS:n puolella). Se kuva mullakin on tullut, että jos jotain niin lähinnä ajurikehitys on taantunut entisestään.

Enkä tarkoittanut vain suorituskykyä, esimerkiksi tuo Esc-ongelma kuulostaa juuri sellaiselta joka saattaisi olla puhtaasti ajuriongelma.

LaDeX:han raportoi identtisistä ongelmista NVIDIA-alustalla.

Pitää kai itsekin testata pitkästä aikaa Linuxia että pääsee ajantasalle, mutta ainakin välissä AMD paransi laatua selvästi useamman lähteen mukaan, tiedä sitten onko siitä tultu takapakkia sittemmin.

@Tippuri

Kyllä kaikki näytönohjaimet mitä oon testannu linuxissa on toiminu kiitettävästi sekä avoimen lähdekoodin että yrityksen omien suljettujen ajurien kanssa siihen asti kunnes oon yrittäny säätää jotain erikoisempaa kuten vaikkapa ottaa useamman näytön käyttöön.

Itse toivoisin pikemminkin, että kaikki rajapinnat ja speksit olisi täysin avoimia, jotta avoimen lähdekoodien ajurit toimis paremmin. Vaikka Linuxilla onkin miljoonia käyttäjiä, on se kaupallisesti liian kannattamatonta näytönohjainvalmistajille tarjota täydellistä tukea. Ajurit toimii toisinaan Windowsinkin puolella vähän miten sattuu, joten ei yhtään yllätä etteivät halua kehittää Linuxille sen enempää kuin mitä nyt tekevät. Linuxin käyttäjät kuitenkin osaa keskimäärin paljon paremmin ratkaista softaongelmia, kun taas Windowsin käyttäjät helposti kärrää koko koneen takas kauppaan, jos homma ei heti pelitä.

@13 Ei kai ikkunamanageri voi nyt 3d-suorituskykyyn niin paljon vaikuttaa? Voithan toki aina testata ite.

Löytyykö Nvidialla tehtyä vastaavaa testiä? En löytänyt (ehkä ei vaan sattunut oikeat hakusanat, aika monia kokeilin) kuin:

Team Fortress 2 comparison between win vs lin | RootGamer.com – daily Linux game news
Windows vs Linux ?CounterStrike? benchmark comparison

Lisäksi AMD:n beta-ajurit (ei muron testissä) on "up to 300%" parannuksella nimenomaan TF2:n kohdalla, vaikka tuossa olisikin ilmaa, niin kertonee ehkä jotain lähtökohdasta etenkin jos tuo luku on saatu tilanteesta jossa peli on ollut täysin pelikyvytön (tyyliin <10 fps):

Feature Highlights of the AMD Catalyst&#8482; 13.2 Beta Driver for Linux

[370476 ]: Resolves a Team Fortress 2 performance issue with Ubuntu 12.04/12.10 and AMD Radeon&#8482; HD 7000, 6000 Series GPU. Up to 300% performance improvement

AMD Claims Up to 300% Improvement in Team Fortress 2 with New Driver (x-post /r/Linux) : linux_gaming

Muropaketin uusimmat