UUSIMMAT

Testi: Adata XPG Spectrix D60G -DDR4 3000 MHz -muistikammat – Järkihinnalla värivaloa ja näyttävyyttä

09.07.2019 20:00 Aleksi Pakkala

RGB-villitys on jatkunut jo vuosikaupalla tietokoneiden komponenttien ja oheislaitteiden markkinoilla, eikä trendi näytä laantumisen merkkejä. Muropaketti tutustui tällä kertaa Adata XPG Spectrix D60G -muistikampoihin, joiden valttina on näyttävä muoto ja led-valaistus. 

Ensimmäiset RGB-valaistuksella varustetut muistikammat näkivät päivänvalon jo vuonna 2016. Nykymittapuulla näitä ensimmäisiä viritelmiä voi pitää varsin kömpelöinä. Muistit piti -yhdistää erilliseen RGB-ohjaimeen, eikä vielä tuolloin läheskään kaikilta emolevyiltä löytynyt liittimiä RGB-valaistukselle.

Itsensä ilmaisu RGB-valaistujen muistikampojen avulla on kuitenkin merkittävästi helpottunut noista päivistä.  Nykyiset RGB-valaistujen muistien kaikki kommunikointi tapahtuukin muistiliittimen kautta.

Muropaketin testilabraan saapui ihmeteltäväksi Adatan uusi XPG Spectrix D60G -muistikitti, joka erottuu kilpailijoista väriloistollaan. Valaistujen muistikampojen yleisistä trendeistä poiketen on Spectrix D60G valaistu myös sivuilta, vaikka nämä alueet harvoin näkyvät perinteisessä kokoonpanossa.

Testatun XPG Spectrix D60G -muistisetin saatavuus on toistaiseksi melko heikkoa, mutta 3000 megahertsin nopeudelle ylikellottuva 16 gigatavun muistisetti maksaa noin 130 euroa.

Lähes jokaiselta isolta muistivalmistajalta on saatavilla RGB-valaistuksella varustettuja malleja, ja Muropaketin testissä verrokkeina olleista G.Skill TridentZ -muisteista on myös julkaistu RGB-valaistu malli.

Adata XPG Spectrix D60G -muistien kanssa samasta hintaluokasta RGB-valaistuja muisteja on tarjolla esimerkiksi Kingstonin HyperX Predator RGB, Corsair Vengeance RGB PRO ja ASRockin Xcalibur Phantom Gaming RGB.

Viimeisen vuoden aikana DDR4-muistien hinnat ovat eläneet voimakkaasti valmistusongelmien ja suuren kysynnän vuoksi. Hinnat ovat kuitenkin viime kuukausina olleet laskusuunnassa. Adata on ottanut tämän selkeästi huomioon XPG Spectrix D60G -muistien hinnoittelussa.

Muropaketin testissä tutustutaan tarkemmin Adata XPG Spectrix D60G -DDR4-muisteihin  ja verrataan muistikampojen suorituskykyä labran vakiokalustoon kuuluvien G.Skill TridentZ -muistikampojen kanssa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto