Uusimmat

Testi: Adata XPG Spectrix D60G -DDR4 3000 MHz -muistikammat – Järkihinnalla värivaloa ja näyttävyyttä

09.07.2019 20:00 Aleksi Pakkala

RGB-villitys on jatkunut jo vuosikaupalla tietokoneiden komponenttien ja oheislaitteiden markkinoilla, eikä trendi näytä laantumisen merkkejä. Muropaketti tutustui tällä kertaa Adata XPG Spectrix D60G -muistikampoihin, joiden valttina on näyttävä muoto ja led-valaistus. 

Ensimmäiset RGB-valaistuksella varustetut muistikammat näkivät päivänvalon jo vuonna 2016. Nykymittapuulla näitä ensimmäisiä viritelmiä voi pitää varsin kömpelöinä. Muistit piti -yhdistää erilliseen RGB-ohjaimeen, eikä vielä tuolloin läheskään kaikilta emolevyiltä löytynyt liittimiä RGB-valaistukselle.

Itsensä ilmaisu RGB-valaistujen muistikampojen avulla on kuitenkin merkittävästi helpottunut noista päivistä.  Nykyiset RGB-valaistujen muistien kaikki kommunikointi tapahtuukin muistiliittimen kautta.

Muropaketin testilabraan saapui ihmeteltäväksi Adatan uusi XPG Spectrix D60G -muistikitti, joka erottuu kilpailijoista väriloistollaan. Valaistujen muistikampojen yleisistä trendeistä poiketen on Spectrix D60G valaistu myös sivuilta, vaikka nämä alueet harvoin näkyvät perinteisessä kokoonpanossa.

Testatun XPG Spectrix D60G -muistisetin saatavuus on toistaiseksi melko heikkoa, mutta 3000 megahertsin nopeudelle ylikellottuva 16 gigatavun muistisetti maksaa noin 130 euroa.

Lähes jokaiselta isolta muistivalmistajalta on saatavilla RGB-valaistuksella varustettuja malleja, ja Muropaketin testissä verrokkeina olleista G.Skill TridentZ -muisteista on myös julkaistu RGB-valaistu malli.

Adata XPG Spectrix D60G -muistien kanssa samasta hintaluokasta RGB-valaistuja muisteja on tarjolla esimerkiksi Kingstonin HyperX Predator RGB, Corsair Vengeance RGB PRO ja ASRockin Xcalibur Phantom Gaming RGB.

Viimeisen vuoden aikana DDR4-muistien hinnat ovat eläneet voimakkaasti valmistusongelmien ja suuren kysynnän vuoksi. Hinnat ovat kuitenkin viime kuukausina olleet laskusuunnassa. Adata on ottanut tämän selkeästi huomioon XPG Spectrix D60G -muistien hinnoittelussa.

Muropaketin testissä tutustutaan tarkemmin Adata XPG Spectrix D60G -DDR4-muisteihin  ja verrataan muistikampojen suorituskykyä labran vakiokalustoon kuuluvien G.Skill TridentZ -muistikampojen kanssa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat