Uusimmat

Suorituskykymittaukset

09.07.2019 20:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Muropaketin testilabrassa Adata XPG Spectrix D60G -muistikampojen suorituskykyä verrattiin Muropaketin testipenkissä pitkään pyörineiden luottomuistien, G.Skill TridentZ:n kanssa. Molemmat testatuista muistiseteistä olivat 16 gigatavun kokoisia ja koostuivat kahdesta 8 gigatavun muistikammasta.

Testikokoonpano koottiin Asus ROG Strix Z370-H Gaming -emolevylle ja prosessorina toimi Intel Core i7-8700K. Kaikki testit ajettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos muodostui kolmen tuloksen keskiarvosta.

XPG Spectrix D60G -muisteista oli Muropaketin testiin saatu 3000 Mhz Intel XMP 2.0 -profiililla varustettu setti. Adata Spectrix D60G -muistien vakiokellotaajuus on 2666 megahertsiä. Verrokkina toimivan G.Skill TridentZ -muistisetin Intel XMP 2.0 -profiili nostaa muistien kellotaajuuden 3600 megahertsiin, mutta muistien peruskellotaajuus on alhaisempi eli 2133 megahertsiä.

XMP 2.0 -profiilin avulla G.Skill TridentZ -muisteilla myös ajoitukset ovat Spectrix D60G -muisteja tiukemmat. TridentZ-muistien ajoitukset ovat XMP 2.0 -profiililla 15-15-15-35, kun taas Spectrix D60G -muistien ajoitukset ovat 16-18-18-36.

Yleisesti ottaen löyhemmät kellotaajuudet mahdollistavat korkeammat kellotaajuudet latenssin kustannuksella. TridentZ-muisteilla myös kellotaajuus on kuitenkin tiukemmista ajoituksista huolimatta korkeampi, joten ainakin paperilla ne ovat huomattavasti Spectrix D60G -muisteja suorituskykyisemmät.

G.Skill TridentZ -muistisetti on kiistatta nopeampi, joten testissä paneudutaan enemmänkin siihen, kuinka suuren eron nopeammat muistit tuovat suorituskykymittauksissa, ja kuinka kellotaajuus ja ajoitukset vaikuttavat testituloksiin.

Vertailussa kannattaa toki pitää mielessä myös hintaero. 16 gigatavun 3600 megahertsin G.Skill TridentZ -muistisetti kustantaa kirjoitushetkellä noin 200 euroa ja testattu A-Data XPG Spectrix D60G noin 130 euroa.

Ensimmäinen testeistä on AIDA64-työkalun muistien luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeuksia mittaava suorituskykytesti. XMP 2.0 -profiilin käytössä ollessa G.Skillin muistien tulokset olivat noin 18-20 prosenttia parempia, kun taas vakiokellotaajuuksilla erotus oli noin 12-18 prosenttia Adatan XPG Spectrix D60G:n hyväksi.

Toinen testeistä on AIDA64-työkalun muistin viivettä mittaava työkalu. Muistin viiveeseen vaikuttaa ensisijaisesti muistien ajoitukset. Ei siis yllätä, että TridentZ-muistit lyövät pöytään parhaat tulokset XPM 2.0 -profiililla myös tässä testissä, noin seitsemän prosentin erolla Spectrix D60G -muisteihin.

Luku-, kirjoitus-, ja kopiointinopeuksia mittaavasta testistä poiketen peruskellotaajuudella toimivia muisteja vertailtaessa TridentZ-muistit saavat paremman tuloksen. Vaikka Spectrix D60G -muistien kellotaajuus on perusasetuksilla korkeampi, ovat TridentZ muistien ajoitukset tiukemmat.

SiSoftwaren Sandra -suorituskykytesti mittaa muistin kaistanleveyttä. Ajoituksilla ei juurikaan ole vaikutusta muistin kaistanleveyteen, joten tulokset nousevat melko tasaisesti kellotaajuuden mukaan.

TridentZ-muistit olivat 3600 megahertsin nopeudella noin 18 prosenttia Spectrix D60G -muisteja nopeammat, ja peruskellotaajuuksilla Spectrix D60G -muistit olivat noin kymmenen prosenttia G.Skillin muisteja nopeammat.

3DMark Time Spy -testin CPU-osio tuo esiin muistien suorituskykyerot prosessori-intensiivisissä peliskenaarioissa. Kuten graafista näkyy, eroja selvästi on. Käytännössä ne ovat silti häviävän pieniä. 3600 Megahertsin nopeudella toimivat TridentZ-muistit tarjoavat noin kaksi prosenttia 3000 megahertsin nopeudella toimivia Spectrix D60G -muisteja paremman tuloksen, ja tulosten erotus on vakiokellotaajuuksilla noin 3,4 prosenttia Spectrix D60G -muistien hyväksi.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat