Uusimmat

MSI MEG Z490

09.07.2020 20:00 Aleksi Pakkala

Intel Core i9-10900K -prosessori

AMD on ravistellut prosessorimarkkinoita onnistuneesti jo useamman vuoden Ryzen-tuoteperheensä avulla. Viimeisimmät Ryzen 3000 -sarjan prosessorit ovat ajaneet Intelin jo ahtaalle. Kovasta kilpailu otetaan ilolla vastaan, sillä siitä hyötyy eniten kuluttaja.

Melko pitkään Intelin tehokkain kuluttajille suunnattu prosessori oli neliytiminen ja kahdeksansäikeinen Intel Core i7 -prosessori. Näin jatkui usean sukupolven ajan, kunnes AMD:n kilpailukykyiset prosessorit ajoivat myös Intelin valikoimaa eteenpäin.

Intelin Core i7 X700 -sarja koostui neljästä ytimestä ja kahdeksasta säikeestä Core i7-2700K-prosessorista aina Core i7-7700K -prosessoriin saakka. Tämän jälkeen Intel kasvatti Core i7-8700K -prosessorissaan ydinten lukumäärää kahdella ja säikeiden määrää luonnollisesti neljällä. Intel Core i7-9700K on kahdeksanytiminen prosessori ilman Hyper-Threading -ominaisuutta, ja Intel Core i7-10700K -prosessori sisältää myös kahdeksan ydintä, mutta tällä kertaa Hyper-Threading-ominaisuudella varustettuna, mikä nostata säikeiden määrän kuuteentoista.

Tällä kertaa Muropaketin testissä on kuitenkin vieläkin tehokkaampi Intel Core i9-10900K -prosessori, joka koostuu kymmenestä ytimestä ja 20 säikeestä. Intel käyttää kuitenkin vielä 14 nanometrin valmistusprosessia, joka nähtiin ensimmäisen kerran jo viiden sukupolven Haswell-arkkitehtuuriin perustuvissa Intel Core -prosessoreissa. AMD on siirtynyt 7 nanometrin valmistusprosessiin kuluttajille suunnatuissa tuotteissa jo Ryzen 3000 -sarjan ja Zen 2 -arkkitehtuurin myötä.

Intel Core i9-10900K -prosessorin peruskellotaajuus on 3,7 gigahertsiä, ja korkein turbo-kellotaajuus on 5,3 gigahertsiä. Comet Lake -arkkitehtuurin erilaiset turbo-kellotaajuudet aiheuttivat toimituksessa pientä hämmennystä, joten erilaisia Turbo Boost -toiminnollisuuksia on syytä hieman avata.

”Intel Turbo Boost Technology 2.0” -ominaisuuden avulla yksittäisen ytimen kellotaajuus voidaan nostaa 5,1 gigahertsiin asti. ”Intel Turbo Boost Technology 3.0” -ominaisuus taas tunnistaa parhaiten suoriutuvat ytimet, ja nostaa näiden ydinten kellotaajuutta aina 5,2 gigahertsiin asti.

”Intel Thermal Velocity Boost” tai ”Intel TVB” taas pystyy nostamaan prosessorin ytimien kellotaajuutta vielä ”Intel Turbo Boost” -teknologioiden mahdollistamia kellotaajuuksia korkeammalle, mikäli olosuhteet, eli lähinnä prosessorin lämpötila, sen sallivat. Ainoastaan ”Intel Thermal Velocity Boost” -teknologialla on mahdollista saavuttaa automaattisesti ilman ylikellotusta mainostettu 5,3 gigahertsin turbo-kellotaajuus.

Hieman yllättäen uusi Comet Lake -prosessoriarkkitehtuuri ei tue PCie 4.0 -standardia, mutta toistaiseksi PCie 4.0 -laitteita on melko vähän saatavilla. Osa laitevalmistajista on varmistanut, että uudet LGA1200-kantaiset Z490-emolevyt tukisivat PCie 4.0 -standardia, jonka takia on todennäköistä, että Intelin prosessorien seuraava sukupolvi tukee uutta PCie-standardia. Muropaketin testissä ollut MSI MEG Z490 Unify ei laitevalmistajan sivujen mukaan tue uutta PCie 4.0 -standardia.

Intel Core i9-10900K -prosessorin L3 ”Intel Smart Cache” -välimuistin määrä on kasvanut edellisen sukupolven Core i9-9900K -malliin verrattuna 16 megatavusta 20 megatavuun.

On suorastaan uskomatonta, että Intel on saanut mahdutettua kymmenen 14 nm -valmistusprosessin ydintä näin pienelle prosessorille, ilman sen suurempia ongelmia lämpötilanhallinnan kanssa.

Lisääntynyt ydinmäärä ei tarjoa maatamullistavia parannuksia pelikäytössä, mutta monenlaisissa prosessorille raskaissa työtehtävissä lisäytimistä voi olla ratkaisevaa hyötyä. Esimerkiksi videoeditointi ja 3D-mallinnus kokevat hyvän piristyksen suuremman ydinmäärän myötä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Intel Core i9-10900K
  3. MSI MEG Z490
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat