Uusimmat

Tuotteen esittely

22.03.2019 19:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Jimm’s Leviathan on kasattu näyttävään, mutta järkevän kokoiseen Lian Li PC-O11 Dynamic -koteloon. Yllättävän maltillisesti hinnoiteltu (noin 140 euroa) kotelo on suunniteltu yhdessä der8auerin kanssa. Kotelossa on annettu nestejäähdytysratkaisuiden toteutukselle erityishuomiota. Kotelo on valmistettu paksuista alumiinipaneeleista, ja on yleisesti ottaen erittäin jykevän ja vakuuttavan oloinen.

Kokoonpanon sydämenä sykkii Intel Core i9-9900K -prosessori. Sen kumppanina on 32 gigatavua G.Skill TridentZ -muistia 3200 megahertsin nopeudella. Komponentit on asennettu Asus ROG Strix Z390-E -emolevylle, jonka avulla ylikellotus ja RGB-valaistuksen synkronointi onnistuu käden käänteessä.

Jimm’s on valmiiksi ylikellottanut Intel Core i9-9900K -prosessorin 4,9 gigahertsin kellotaajuuteen, kun normaalisti prosessorin vakiokellotaajuus on 3,6 gigahertsiä.

Kokoonpanon näytönohjaimena toimii Nvidian GeForce -kuluttajamalliston lippulaiva eli Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. Tarkkaan ottaen kyseessä on Nvidian referenssisuunnitteluun perustuva Asuksen GeForce RTX 2080 Ti Turbo -malli.

Järeämmällä virransyötöllä varustettujen erikoismallien sijaan kokoonpanoon on valittu referenssinäytönohjain vesiblokin yhteensopivuuden takia. Vasta aivan äskettäin EK Waterblocks on saanut valikoimiinsa laitevalmistajien omasuunnittelemiin näytönohjaimiin sopivia vesiblokkeja. Niiden saatavuus on edelleen hyvin rajallista.

Erilaisia vesijäähdytysratkaisuja on ollut saatavilla jo kymmeniä vuosia, mutta vasta esitäytettyjen vesijäähdytysratkaisujen myötä ne ovat yleistyneet. Itse tehdyt vesijäähdytysratkaisut ovat edelleen pienen piirin harrastus, mutta valikoima ja hintahaarukka vesijäähdytystuotteissa on kasvanut huimasti.

Leviathan-kokoonpanon vesijäähdytys on rakennettu EK Waterblocksin tyylikkäistä ja laadukkaista vesijäähdytysosista. Prosessoria jäähdytetään lähes legendaarisen Velocity-blokin RGB-versiolla. Blokin valaistusta pystyy muiden komponenttien tavoin ohjaamaan Emolevyn Asus Aura -ohjelmistolla.

Kokoonpanoon on sijoitettu 240 millimetrin kokoluokan lauhdutin kotelon kattoon, ja kolmen tuulettimen 360 millimetrin kokoluokan lauhdutin kotelon etuosaan, kyljestä ulos puhaltamaan.

Lauhduttimien läpi ilmaa työntää PWM-säädettävät Lian Li Bora RGB -tuulettimet. Kokoonpanon kaikki tuulettimet on asetettu puhaltamaan ilmaa kotelosta ulos, jolloin ilma virtaa koteloon sisään kaikista mahdollisista raoista.

Kotelossa ainoastaan oikean kyljen kaksi ritilää on suojattu pölyfilttereillä, mutta kaikki muut tuuletinpaikat ovat suojaamatta. Kokoonpanon hankkijan kannattaakin siis varautua säännölliseen pölyjen pyyhkimiseen.

Kotelon avaaminen on erittäin yksinkertaista ja onnistuu ilman työkaluja. Kattopaneelin irrottamisen jälkeen kaikki paneelit voi vain nostaa irti, eikä vaaraa paneelien vahingollisesta putoamisesta juurikaan ole.

Vesijäähdytyksen kuivaamisen ja täyttämisen helpottamiseksi olisi kotelon kattoon hyvä sijoittaa täyttöputki. Näin vesikierrosta saisi helposti avattua ylimmän kohdan, mikä avittaa ilmausta huomattavasti. Puutos on kuitenkin hyvin pieni, sillä katon lauhduttimen eteen jäävästä aukosta saa ujutettua putken suoraan vesisäiliölle, jolla saavutetaan sama toiminnallisuus.

Kokoonpanon korkeasta hinnasta osa muodostuu varmasti kotimaisesta käsityöstä. Kokoonpanon kaikki näkyvät putket osilta toiselle on tehty 16 millimetrin PETG-putkesta. PETG, eli amorfinen polyesteri, on kirkas kestomuovi, jota käytetään esimerkiksi erilaisissa lasituksissa ja elintarviketeollisuudessa. Ensimmäisissä kovilla putkilla tehdyissä nestejäähdytetyissä kokoonpanoissa käytettiin akryyliputkia, mutta myöhemmin PETG-putket ovat yleistyneet helpomman lämpömuovailun ja iskunkestävyydensä ansiosta.

Putken taivuttaminen on millintarkkaa ja tuskallisen aikaa vievää työtä, sillä jokaista taivutusta varten putken sisään on työnnettävä silikonivahvike, lämmitettävä taivutettava kohta kuumailmapuhaltimella, tehtävä taitos, jäähdyettävä putki ja poistettava silikonivahvike.

Putken pilaaminen on naurettavan helppoa ja tapoja taitoksen pilaamiseen monia.

Liian kuumaksi lämmitetty putki alkaa kuplia. Liian kylmänä taivutettuun putkeen taas muodostuu pieniä repeämiä. Väärästä kohdasta taivutetun putken taittaminen uudelleen onnistuu harvoin hyvin, ja putkia joutuu lähes poikkeuksetta lyhentämään ja leikkauskohtia hiomaan. Ensimmäisen kokoonpanoni PETG-putkien taivuttamiseen kului kolmesta neljään tuntia aikaa, eivätkä toinen tai kolmaskaan suoriutuminen olleet merkittävästi nopeampia.

Kotelon takaosa on erittäin siististi ja fiksusti järjestelty. Piiloon jäävässä kotelon takaosassa on tehty varsinkin vesijäähdytyksen osalta erittäin hyviä ratkaisuja.

Vettä kuljetellaan kovien PETG-putkien sijaan perinteisimmissä pehmeissä putkissa mikä tekee kokoamisesta huomattavasti helpompaa, ja vähentää vuotojen riskiä kotelon takaosassa työskennellessä. Letkuja tulee tahtomattakin hieman revittyä,  ja vaikka PETG-putkien liitokset ovat varmapitoisia, ovat pehmeiden putkien kiristyskiinnikkeet silti vielä hieman varmempia vaihtoehtoja.

Kaapelointi on siistitty hyvin kasaan velcro-nauhojen ja nippusiteiden avulla. Kaapelien päälle on kiinnitetty vielä alumiininen levy, johon on mahdollista asentaa kaksi 2,5” SSD-levyä.

Leviathanin vesijäähdytyksen suunnittelija ei selvästikään ole ensikertalainen, sillä jäähdytyksen parissa on tehty ammattimaisia ratkaisuja.

Pumpulle menevän liittimen yläpuolella on Y-haara, josta toinen haaroista menee suljinventtiilille. Jäähdytysjärjestelmän tyhjentäminen hoituu helposti heilauttamalla suljinventtiilillä varustettu letku ulos kotelosta astian päälle, irrottamalla suljinventtiilin tulpan ja avaamalla suljinventtiili. Tulpan ansiosta venttiilin kääntymistä esimerkiksi kuljetuksessa ei tarvitse murehtia aivan niin paljoa.

Kokoonpanossa vesiä pyörittelee legendaariseksi muodostunut ja PWM-ohjattava EKWB D5 -pumppu. Kyseinen pumppu on erittäin hiljainen jopa täydellä nopeudella EKWB:n loistavan, värinää vähentävän kiinnitysmekanismin ansiosta.

Hieman huvittavasti kokoonpanoon on valittu RGB-valaistulla pleksikannella varustettu malli, vaikkei valaistus kokoonpanon synkimmästä nurkasta mihinkään näy. Mallin valinta perustuu hyvin varmasti ainoastaan parempaan saatavuuteen, sillä pumpun valaistuksen liitin ei ollut edes kytkettynä.

Kokoonpanon virtalähteeksi on valittu modulaarinen Seasonic 750W Prime Ultra Platinum -malli. Virtalähde ei päästele ylimääräisiä ääniä ja on hyvin maltillisen kokoinen.

Kovimmissa suorituskykymittauksissa kokoonpano otti seinästä noin 500 wattia tehoa, joten virtalähde on kyseiselle kokoonpanolle hyvin mitoitettu.

Jos käyttäjä kuitenkin haluaisi lisätä kokoonpanoonsa toisen GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen, mikä ei ole lainkaan pois suljettu ajatus yli viisi tuhatta euroa tietokoneeseen sijoittavalle henkilölle, joutuu lisäämään ostoskoriinsa myös uuden virtalähteen. Tavallisessa tietokoneessa en odottaisi että tällaiseen skenaarioon varaudutaan, mutta yli 5 000 euroa maksava Leviathan ei todellakaan ole tavallinen tietokone; se edustaa tietokoneiden kirkkainta kärkeä ja on ennen kaikkea luksustuote.

Mikäli tietokoneisiin taas suhtautuu hieman käytännönläheisemmin, eikä kaipaa kokoonpanoonsa vesijäähdytystä tai hurjaa valaistusta, saa käytännössä samoilla komponenteilla varustetun kokoonpanon hankittua huomattavasti pienemmälläkin sijoituksella.

Leviathanin verrokiksi valikoitui hyvin pitkälti samoista komponenteista kasattu tietokone. Prosessorina toimii sama Intel Core i9-9900K ja näytönohjaimena Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. Kokoonpano on kasattu Asus Prime Z390-A -emolevylle. Verrokkikone on varustettu Kingstonin HyperX Fury -muisteilla, jotka toimivat 3200 megahertsin kellotaajuudella.

Jimm’sin ilmajäähdytettyjä tietokoneita ei ole valmiiksi ylikellotettu, ellei tuotesivulla toisin mainita.

Verrokkikoneen komponenttien valinnassa on tehty järkeviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja, vaikka halvasta kokoonpanosta ei missään nimessä ole kyse. Esimerkiksi HyperX Fury -muistit ovat suorituskyvyltään käytännössä identtiset G.Skill TridentZ RGB -muistien kanssa, mutta miltei puolta halvemmat. Verrokkikoneen hinta onkin vain noin puolet Leviathanin hinnasta, kun koneen kokonaiskustannus on 2799 euroa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat