Uusimmat

Käyttökokemukset

16.05.2021 10:00 Antti Voutilainen

Käyttökokemukset

Ulkonäön puolesta K70 RGB TKL ansaitsee kiitoksensa. Musta väritys ja alumiinisen päällysosan harjausviimeistely on ilo silmälle. Samalla linjalla jatkaa myös RGB led-valaistus. Värit toistuvat kirkkaasti ja elävästi.

Asia, johon ei herkästi kiinnitä huomiota on multimedianäppäinten sijoittelu. Vasen yläkulma on suorastaan erinomainen paikka niille, koska näppäimiä painaakseen ei tarvitse irrottaa otettaan hiirestä. Jos näppäimet olisivat oikeassa yläkulmassa, niin silloin esimerkiksi musiikin tauottaminen olisi pienempi vaiva tehdä hiirellä. Kyseessä on varsin vahva makuasia, joten kokonaisuuden kannalta sijoittelu ei heiluta laivaa suuntaan tai toiseen.

Oletuksena äänenvoimakkuutta säätävä rulla toimi mallikkaasti. Järjestelmän äänenvoimakkuus nousi tai laski viiveettä. Multimediatoimintojen osalta näppäimistö suoriutui hienosti.

Perusnäppäimet jatkoivat multimedianäppäinten kanssa samalla linjalla. Näppäinten toiminnassa ei ilmennyt moitittavaa. Painallukset rekisteröityivät oikein ja viiveettä. Näppäinäänet sen sijaan eivät saa aivan puhtaita papereita. Lineaarisista kytkimistä huolimatta näppäimistö yllättävän äänekäs. Näppäimistöä ei mainosteta hiljaisena tai äänettömänä, joten viaksi tätä ei voi laskea. Tämäkin on makuasia, josta voi kiistellä miltei loputtomasti. Oma korva on ehtinyt tottumaan hiljaisempiin näppäinääniin, joten äänekkyys tuli lievänä yllätyksenä.

Näppäimistön erityisominaisuuksiin kuuluva Tournament-kytkin toimi niin ikään odotetusti. Toiminto lähinnä alleviivaa sitä, että näppäimistö on suunnattu enemmän kilpa- ja ammattikäyttöön. Sunnuntaipelaajille toiminto ei tuo kovinkaan suurta lisäarvoa. Lisäksi liukukytkimen lukitseva muoviläppä ei ole järeimmästä päästä. Hennot muoviset saranat vaikuttavat melko hennoilta aktiiviseen käyttöön. Lukitusmekanismi vaikuttaakin hieman ylimääräiseltä ihan jo senkin puolesta, että kytkin on sijoitettu vahinkopainallusten reviirin ulkopuolelle.

Ergonomian saralla näppäimistö suoriutuu vähintäänkin hyvin. Kirjoitus- ja pelituntuma oli koko testijakson ajan hyvä. Tuntuma oli hyvä ilman tassujen korotusta ja korotuksen kanssa. Esimerkiksi K100 RGB -näppäimistön mukana tullutta rannetukea ei osannut kaivata vaan tuntuma oli kautta linjan hyvä, vaikka ranteet lepäsivätkin pöydällä.

Ulkoisesti positiivisiin seikkoihin voidaan laskea USB-kaapeli, joka on paksuudeltaan samaa luokkaa kuin muiden oheislaitteiden kaapelit. Hintana tässä tapauksessa on toki se, ettei näppäimistöstä löydy USB-läpivientiä.

Kaiken kaikkiaan testijaksosta päällimmäinen tunne oli positiivinen. Näppäimistö suoriutui puhtaasti käytännössä kaikilla osa-alueilla.

Testijakson aikana näppäimistöllä kirjoitettiin runsaasti, mutta toki myös pelattiin. Testipeleinä toimivat  Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Destiny 2, Valheim, Chivalry 2 (Closed Beta), Insurgency Sandstorm ja Hell Let Loose.

Aiemmin testatun K100 RGB -näppäimistön kohdalla suurin murheenkryyni oli hallintaohjelma. Tässä kohtaa voidaan todeta, että parannuksia on tapahtunut lähinnä ulkonäössä.

 

Näppäimistön iCue-hallintaohjelman koti-näkymä listaa kaikki koneeseen kytketyt laitteet, jotka tukevat ohjelmaa. Kotinäkymään pystyy myös määrittämään anturitietoja järjestelmän prosessorista, näytönohjaimesta, muisteista ja muista komponenteista. Kotinäkymästä pystyy myös vaihtamaan valaistustilaa menemättä syvemmälle asetuksiin.

Näppäinmääritykset ja valaisuasetukset tehdään yhä kahdella tasolla. Key Assignments ja Lighting Effects -asetukset ovat voimassa ja toimivia, kun iCue-ohjelma on päällä ja käytettävissä. Hardware-etuliite tarkoittaa näppäimistön sisäiseen muistiin tallennettavia asetuksia, jotka ovat voimassa, kun näppäimistö on liitetty koneeseen, josta ei löydy iCue-ohjelmaa.

Key Assignments -osiossa voi määrittää vaihtoehtoisia toimintoja näppäimille sekä nauhoittaa makroja.

Lightning Effects -osiossa hallinnoidaaan valaistusta. Tarjolla on kymmenen esiohjelmoitua valaistustilaa ja vaihtoehtona on myös tehdä kustomoituja valaistuksia.

Hallintaohjelmaa ei voi vieläkään kehua selkeäksi, vaikka käyttöliittymän ulkonäköä onkin aiemmasta paranneltu.

Esimerkiksi tallennettuja valaisumäärityksiä tai näppäinmäärityksiä ei voi tallentaa ristiin. Eli Key Assignments -osiossa määritetyt näppäinmääritykset on tehtävä uudestaan, jos vastaavat toiminnot haluaa tallentaa näppäimistön sisäiseen muistiin ja päinvastoin. Sama koskee myös valaisutoimintojen tallennusta.

Eikä hämmennystä helpota yhtään se, että ohjelmassa ei ole selkeää aseta- tai tallenna-näppäintä. Esimerkiksi näppäinmäärityksiä tehdessä jää epäselväksi, että onko määritys voimassa vai ei.

Hieman outona ratkaisuna voi nähdä myös sen, että Performance-osiossa määritetään Windows-näppäimen lukitustoimintoja. Näppäimistön päivitysnopeuden määritys löytyy omasta Device Settings -osiosta.

Hallintaohjelman käytettävyys paranisi huomattavasti, jos näppäin- ja valaisumääritykset olisivat tallennettavissa ristiin. Lisäksi selkeä näppäin talletukselle tai voimaan saattamiselle olisi tervetullut.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Esittely
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat