Tuotteiden esittely

04.11.2020 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteiden esittely

MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio on todella massiivinen näytönohjain. MSI on mahduttanut näytönohjaimelle kolme suurta tuuletinta, joista keskimmäinen pyörii turbulenssin vähentämiseksi eri suuntaan reunimmaisiin nähden. Tämä on ilmeisen hyvä tapa parantaa jäähdytystehoa, sillä lähes kaikki näytönohjainvalmistajat käyttävät samaa tuuletinasettelua kolmen tuulettimen malleissaan.

Näytönohjain on 32,3 senttimetriä pitkä, 14 senttimetriä leveä ja 5,6 senttimetriä paksu, eli kyseessä on 2,5 korttipaikan paksuinen näytönohjain. Näytönohjain painaa hulppeat 1565 grammaa. Näytönohjaimen mukana toimitetaankin tukirauta, jonka voi kiinnittää koteloon hillitsemään näytönohjaimen roikkumista.

Siinä missä Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC oli vielä mahdollista sijoittaa pieneen ITX-koteloon, oli MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio ratkaisevasti suurempi, eikä se enää mahtunut pieneen koteloon.

Nvidia GeForce RTX 3090 sydämenä on täysi GA102-300 grafiikkaydin, jolla on hurjat 10496 CUDA-ydintä ja 24 gigatavua GDDR6X-muistia. Grafiikkaydin sisältää 328 tekstuuriyksikköä, 112 renderöintiyksikköä, 328 tensoriydintä ja 82 säteenseurantayksikköä. GeForce RTX 3080 -näytönohjaimeen verrattuna kaikkia yksikköjä on lisätty 21 prosentilla.

Referenssimallin GeForce RTX 3090 -näytönohjaimen grafiikkaytimen ilmoitettu boost-kellotaajuus on 1700 megahertsiä, mutta MSI on nostanut GeForce RTX 3090 Gaming X Trio -mallin boost-kellotaajuuden 1785 megahertsiin.

Näytönohjaimen koko pinta-alan peittää massiivinen jäähdytinrivasto. Sen lävitse kulkee viisi lämpöputkea, jotka kuljettavat lämpöä grafiikkaytimeltä ulos jäähdytinrivastolle.

Näytönohjaimen RGB-valaistus on toteutettu melko tyylikkäästi näytönohjaimen sivulla kulkevan palkin avulla. Myös sivulla olevat tekstit on RGB-valaistu, ja kaikkea valaistusta voi ohjata MSI:n Mystic Light -sovelluksella.

Toisin kuin Nvidian referenssimallit, ovat laitevalmistajien omat mallit varustettu vielä perinteisillä 8-pinnisillä virtaliittimillä uuden 12-pinnisen virtaliittimen sijaan.

Kumpikin testin MSI Gaming X Trio -malli on varustettu kolmella 8-pinnisellä virtaliittimillä. GeForce RTX 3090 -mallin ilmoitettu virrankulutus on 370 wattia, ja GeForce RTX 3080 -mallin virrankulutus on 340 wattia. MSI suosittelee molemmille näytönohjainmalleille vähintään 750 watin virtalähdettä.

MSI on sijoittanut näytönohjaimelle kolme DisplayPort 1.4a -liitäntää, ja yhden HDMI 2.1 -liittimen. MSI RTX 3080 Gaming X Trio -näytönohjaimessa on tismalleen samat liitännät.

MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio -näytönohjain on varustettu metallisella taustalevyllä, mikä ei toisaalta ole hääppöisen näköinen näytönohjaimen hintaluokan huomioiden.

Nvidia on lähestulkoon kokonaan lopettanut tuen useamman näytönohjaimen kokoonpanoille kuluttaja hintaluokassa. GeForce RTX 3090 onkin ainoa uusista 3000-sarjan malleista, joka on varustettu NVLink-liitännällä, jonka avulla kaksi GeForce RTX 3090 -näytönohjainta voidaan liittää toisiinsa.

Todella harva uusi peli tukee useamman näytönohjaimen kokoonpanoja, ja toisen näytönohjaimen tuoma hyöty on lähes poikkeuksetta melko onnetonta. Useamman näytönohjaimen käyttö pelikäytössä tuo mukanaan lähinnä enemmän ongelmia kuin hyötyjä, joten Nvidian luopuminen tästä toiminnallisuudesta on täysin ymmärrettävää.

MSI Gaming X Trio -mallien jäähdyttimet on varustettu hyvin mielenkiintoisilla tuulettimilla. Jokainen tuulettimen lavoista on kiinnitetty viereiseen lapaan, enkä ole nähnyt vastaavaa missään muussa tuulettimessa. Vaikea toisaalta sanoa millaista todellista hyötyä tästä on jäähdytystehon tai hiljaisuuden kannalta.

Testiimme saapui MSI:n Gaming X Trio -malleista GeForce RTX 3080- ja GeForce RTX 3090 -näytönohjaimet. Näytönohjaimet ovat ulkoisesti lähes identtisiä, keskitytään tässä artikkelissa ensisijaisesti GeForce RTX 3090 -näytönohjainversioon.

Ainoa fyysinen ero näytönohjainten välillä on taustalevyissä. MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio -näytönohjaimen taustalevy on valmistettu muovista ja taustalevystä puuttuu reiät näytönohjaimen takaosasta. Myös RGB-valaistu lista sivussa on hieman leveämpi, ja GeForce RTX 3080 -näytönohjaimesta puuttuu luonnollisesti NVLink-liitäntä.

Aikaisemman sukupolven MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio -näytönohjaimeen verrattuna uusi Gaming X Trio -jäähdytin on varustettu kolmella samankokoisella tuulettimella, joiden lapojen määrä on vähentynyt neljästätoista kymmeneen.

RGB-valaistus on myös hieman hillitympi, ja näytönohjaimen muovikuori käyttää tummempia harmaan sävyjä. Uuden Gaming X Trio jäähdyttimen RGB-valaisu rajoittuu näytönohjaimen reunassa olevaan valaistuun listaan, kyljessä sijaitsevaan MSI-logoon ja keskimmäisen tuulettimen ympärillä sijaitseviin raitoihin.

Uusi Gaming X Trio on neljä milliä lyhyempi ja kahdeksan grammaa painavampi edellisen sukupolven Gaming X Trio -näytönohjain, joten mistään valtavista fyysistä muutoksista ei voida puhua. Samaan aikaan GeForce RTX 3090:n virrankulutus RTX 2080 -malliin verrattuna on kuitenkin noussut yli sadalla watilla, joten on mielenkiintoista kuinka uudet 3000-sarjan näytönohjaimet pärjäävät lämpötilamittauksissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto