Uusimmat

Testi: Corsair Void RGB Elite Wireless 7.1 -pelikuulokkeet – Mukavuus miellyttää, tilaääni ei

20.05.2020 20:00 Joonas Koivisto

Pelikuulokkeissa reilun satasen hintaluokka on suosittu, mutta myös todella kilpailtu. Corsair Void Pro RGB Elite Wireless 7.1 -malli on rakenteltaan kevyt, mutta miten on muiden ominaisuuksien laita? Otimme selvää. 

Corsair Void Pro RGB Elite Wireless 7.1 -pelikuulokkeet kilpailevat 110 euron hinnallaan luokassa, jossa langattomia pelikuulokkeita löytyy todella monilta muiltakin valmistajilta.

Valmistaja kuvailee langattoman kuulokemallin valteiksi erinomaisen äänenlaadun, mukavuuden, kätevän ja laadukkaan mikrofonin sekä tilaäänen. Muropaketti otti kuulokkeet testattavaksi ja selvitti riittääkö tämä erottamaan Corsairin runsaslukuisesta joukosta.

Katsomme testissä, miten todella kevytrakenteiset kuulokkeet vertautuvat muuhun saman hintaluokan tarjontaan. Vaihtoehtoja olisivat esimerkiksi HyperX Cloud Flight, SteelSeriesin Arctis 7, Logitech G935 ja Plantronics R.I.G 800.

Corsair Void RGB Elite Wireless 7.1 -kuulokkeiden myyntipakkaukseen sisältyy kuulokkeet, reilunmittainen micro-USB – USB-A -kaapeli kuulokkeiden lataamiseen, muistitikkua muistuttava vastaanotin sekä ohjekirjaset. Vastaanottimessa on pieni valo, joka ilmaisee yhteyden kuulokkeisiin.

Kuulokkeet ovat yhteensopivat ainoastaan PC:n ja PlayStation 4:n kanssa, ja ainoana yhteysvaihtoehtona on USB-vastaanotin.

Kuulokkeet ovat painikkeiden ja liitäntöjen osalta simppelit. Vasemmassa korvakupissa on virtapainike sekä painike mikrofonin mykistykselle. Tämän lisäksi löytyy ainoastaan micro-USB -liitäntä ja äänenvoimakkuutta säätävä sekä asetustilaa vaihtava rulla.

Äänenvoimakkuus säätyy liikuttamalla rullaa ylös ja alas. Asetustiloja voi vaihtaa painamalla valitsimen pohjaan. Mikrofoni mykistyy myös nostamalla se ylöspäin. Kuulokkeiden säätämisen käyttöliittymänä kolmen toiminnon rulla ei ole ratkaisuna todellakaan parhaasta päästä, vaikka ajan kanssa toiminnot oppii kyllä.

Langaton yhteystekniikka kuulokkeille toimii 2,4 gigahertsin taajuudella, joten kantaman pitäisi olla päälle kymmenen metriä optimiolosuhteissa. Esteettömällä matkalla kantama onkin ainakin lähellä luvattua, mutta väliin tuleva seinä sotkee yhteyden herkästi. Tämä haittaa niitä, joilla on tapana käyskennellä myös omasta työpöydästä kauempana lanagttomien kuulokkeiden kanssa.

Aiempien käyttökokemusten perusteella SteelSeriesin Arctis-sarjan ja Logitehcin kuulokkeiden kantamat toimivat paremmin myös silloin, jos välissä on seinä. Varsinaisia moitteita Corsairille ei tästä kuitenkaan tarvitse jaella, ja tietokoneen lähellä yhteys toimi ongelmitta.

Corsair Void RGB Elite Wireless 7.1 -kuulokkeiden vahvin osa-alue on ehdottomasti käyttömukavuus. Kokonaisuus on todella kevyt, eikä paina isompaakaan päätä mistään suunnasta. Pehmustukset ovat todellakin pehmeitä ja ne on pinnoitettu järkevästi mukavalla kankaalla hiostavan keinonahan sijaan. Säätövaraakin on kuulokkeissa riittämiin.

Mukavuuden ja todella kevyen rakenteen kääntöpuoli on kuitenkin akkukesto. Luvattu 16 tuntia näyttäytyi testin aikana aivan liian optimistisena. Kuulokkeita täytyi käytännössä ladata päivittäin tai joka toinen päivä noin 8-10 tunnin käytön jälkeen.

Oheisohjelmistona on Corsairin iCUE, jonka kautta hallitaan niin kuulokkeiden ääniasetuksia kuin RGB-valaistusta. Ohjelmistossa on hyvin vähän mitään ylimääräistä; kaikki tärkeä löytyy kahdelta sivulta.

Äänelle löytyy taajuuskorjain, virtuaalisen tilaäänen kytkentä ja mikrofonin voimakkuuden säätö. RGB-valaistuksen saa helposti tottelemaan samaa kaavaa kuin kokoonpanon muutkin Corsairin tuotteet. Corsairin iCUE-valaisuratkaisut ovat muista valmistajista toistaiseksi yhteensopivia ainoastaan Asuksen kanssa – ja sittenkin vain paikoin.

Äänenlaatu Corsair Void RGB Elite Wireless 7.1 -kuulokkeissa ei stereotoistossa suuremmin kalpene muille saman hintaluokan langattomille pelikuulokkeille. Pelikäyttöön saa hyvät äänet niin yksinpeleihin kuin moninpeleihin, joissa haluaa myös kuulla vastustajan liikkeet.

FPS Competition -taajuuskorjausta hieman säätämällä kuulokkeet sopivat varsin hyvin CS:GO- ja Call of Duty: Black Ops 4 -pelien pelaamiseen. Yksinpeleihin tasapainoisemmat säädöt sopivat hyvin, ja luovat vakuuttavan pelikokemuksen.

Musiikkia kuunnellessa ja muihin kuulokkeisiin verratessa huomaa, että basso ja korkeimmat äänet toistuvat raakoina ja hukkaavat musiikista tiettyjä yksityiskohtia ja vivahteita. Hintavammat tai paremmin musiikin kuunteluun soveltuvat kuulokkeet poimivat niitä kuultaviksi. Esimerkiksi aiemmin testatut Logitech G935 -kuulokkeet olivat tässä suhteessa paremmat pelikuulokkeet.

Corsairin kauppaama virtuaalinen tilaääniratkaisu on heikommasta päästä. Musiikin tai videoiden kanssa siitä on jopa haittaa, eikä pelikäyttökään varsinaisesti pelasta ominaisuutta. Digitaalinen efekti on myös peleissä sen verran läpitunkeva, ettei ominaisuudesta ole edes tuomaan tunnelmaa yksinpelien lomaan.

Corsair Void RGB Elite Wireless -kuulokkeiden ongelmakohdaksi osoittautui mikrofoni. Joillakin tietokoneilla mikrofoni osoittautui niin hiljaiseksi, että sen käyttökelpoiseksi saaminen vaati ulkopuolisen ajuriohjelman lataamista. Tämä näyttää olevan myös tiedossa oleva tyyppivika.

Windowsin sekä emolevyn ääniajureiden asetukset katsottiin tarkasti läpi eikä enempiä säätöjä löytynyt. Foorumeiden syövereistä kaivetut ulkoiset ajurit oli toki suhteellisen helppo ladata ja ottaa käyttöön, mutta sellaisen ratkaisun ei missään nimessä pitäisi olla tarpeellinen tämänhintaisten kuulokkeiden kanssa.

Edellämainittua lukuunottamatta mikrofoni on ihan passelisti suunniteltu. Se on helppo asettaa riittävän lähelle suuta, mykistys toimii nostamalla tai kuulokkeissa olevaa nappia painamalla ja mikrofonin päässä oleva valo kertoo mykistyksestä.

Mikrofonin äänenlaatu on pelikuulokkeille tyypillinen: riittää keskusteluun, muttei sisällöntuotantoon. Striimaamista harrastaville tai videoita tekemään mieliville ulkoinen mikrofoni on ensisijainen valinta.

Corsair Void RGB Elite Wireless 7.1 -kuulokkeet saavat suosituksen lähinnä siinä tapauksessa, että haluaa kuulokkeiltaan ensisijaisesti mukavuutta. Mukavuus edellä mentäessä ne kilpailevat tasaisesti esimerkiksi SteelSeriesin Arctis 7- ja Arctis 1P -kuulokkeiden kanssa. Toinen aina keveydestään tunnettu vaihtoehto ovat Plantronics RIG 800 -sarjan kuulokkeet, joista allekirjoittaneella ei kuitenkaan ole käyttökokemusta.

Kilpailijoista Arctis 7 -kuulokkeet tarjoavat kuitenkin paremman yhteensopivuuden muiden laitteiden kanssa monipuolisempien liittimien avulla, kun ne ovat yhteensopivat minkä vaan 3,5 millimetrin liitännän laitteiden kanssa. Äänenlaadussa kaksikko on tasoissa. Corsair tarjoaa reippaammat bassot, mutta SteelSeriesien äänentoisto on tasaisempi.

Hieman yli sadan euron hintaluokassa on kuitenkin kohtuullisen paljon tarjontaa, eivätkä yhdetkään vaihtoehdot ole totaalinen huti. Tämän hintaportaan parhaimmistoa on kuitenkin omaan kokemukseeni HyperX:n Cloud Flightit, jotka tarjoavat mukavuuden ja tasollaan Corsaireihin verrattavan, ellei jopa himpun paremman, äänentoiston.

Corsairit ovat oikeastaan jälleen yksi vahvistus sille, että noin 100-150 euron hintaluokka langattomissa kuulokkeissa on saavuttanut jonkinlaisen tasaisen lakipisteen, jossa kaikki tarjoavat suhteellisen hyvää laatua, mutta varauksettoman suosituksen ansaitsevat mallit löytyvät vasta pykälää kalliimmalta portaalta.

Hyvää

  • Mukavuus
  • Laadukas tuntuma ja hyvät materiaalivalinnat
  • Äänentoisto ajaa asiansa

Huonoa

  • Akkukesto
  • Rajallinen yhteensopivuus ja liitännät
  • Säätörullan toiminta
  • Mikrofonin hiljaisuus tiettyjen kokoonpanojen kanssa
  • Tilaäänitoteutus keskimääräistä heikompi

Tekniset tiedot Corsair Void Pro RGB Elite Wireless 7.1

  • Hinta: 110 €
  • Elementti: 50 mm
  • Taajuusvaste: 20 – 20 000 Hz
  • Impedanssi: 32 Ohm @ 1 kHz
  • Herkkyys: 116 ± 3 dB
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 – 10,000 Hz
  • Mikrofonin herkkyys: -42 ± 3 dB
  • Akkukesto (ilmoitettu): enintään 16 tuntia
  • LED-valaistus: 16,8 miljoonalla värillä
  • Muuta: USB-vastaanotin ja USB-telakka vastaanottimelle, 1,5 m latauskaapeli

Joonas Koivisto

Muropaketin uusimmat