Ensituntumat: Logitechin G502 Lightspeed tuo suositun pelihiiren onnistuneesti langattomaan nykyaikaan

09.05.2019 18:30 | Ilari Hauhia

Muropaketti vieraili Logitechin julkaisutapahtumassa Berliinissä kokeilemassa, kuinka onnistuneesti suosittu G502 -pelihiiri on muuntautunut langattomaksi versioksi. Logitech kuitenkaan halunnut muuttaa hiirtä liikaa, joten kokeilimme onko suosittu pelihiiri riittävän entisellään myös hännän katkaisemisen jälkeen.

Logitech on julkaissut viime aikoina useita langattomia Lightspeed-versioita eri tuotteistaan. Logitechin mukaan Lightspeed-teknologialla on pyritty ratkaisemaan erityisesti langattomuuteen aiemmin liittyneet ongelmat hiiren ja tietokoneen välisten yhteysongelmien, virran riittämisen sekä painon suhteen.

Ulkoisesti G502 Lightspeed on pysynyt hyvin pitkälti entisellään. Hiiressä yhdistyvät futuristinen mutta silti moniin kilpailijoihin verrattuna varsin hillitty ulkomuoto. Mustan ja sinisen väriyhdistelmän rikkoo hiiren päältä löytyvä G-logo, jonka saa RGB-valon avulla hohtamaan tai välkkymään minkä tahansa värisenä.

Yleisesti G502 Lightspeed tuntuu ainakin hieman keskivertoa suuremmassa kädessä erittäin hyvältä. Itse käytän hiirtä claw gripin ja fingertip gripin yhdistelmällä, eli pidän hiirestä kiinni pitkälti sormenpäillä. Toisaalta paikalla olleiden muiden testaajien mukaan G502 Lightspeed istuu hyvin myös kenties hieman perinteisempään palm gripiin, jossa käsi ottaa hiireen enemmän kontaktia. Hiiren pinnoite tuntuu käteen hyvältä eikä hiiri alkanut luistaa edes hieman hikisemmässä kädessä.

Toki hiirien kanssa käsituntuma on aina henkilökohtaista, joten mikäli mahdollista, kannattaa hiirtä testata omaan käteen ennen ostopäätöstä.

Nappeja G502 Lightspeedissä on edeltäjiensä tavoin 11 kappaletta ja niiden sijoittelu sopi omaan käteen hyvin, vaikkakin nopeissa League of Legends -pelitilanteissa peukalonäppäintä tavoitellut peukalo osui muutamaan kertaan vahingossa hiiren tarkkuuden säätönappiin. Onneksi näppäimien toimintojen muuttaminen, sekä ylipäätään hiiren asetusten, kuten tarkkuuden säätäminen ja RGB-valon hallinta, on tehty nopeaksi ja helpoksi hiiren oman G Hub -ohjelmiston avulla.

Vasemman ja oikean hiiren painikkeen lisäksi tarjolla on kolmeen suuntaan liikkuva rulla, kolme peukalonappia sekä hiiren tarkkuutta säätävät pikavalinnat. Rullan toimintaan vaikuttava mekaaninen näppäin saa rullan pyörimään joko vapaasti tai naksahdellen.

Logitechin mukaan Lightspeedin avulla langaton yhteys on parhaimmillaan jopa nopeampi kuin osa langallisista vaihtoehdoista, joten hiiren liikkeissä ei pitäisi olla käytännössä lainkaan viivettä. Hiiren sydämenä toimii jo aiemmasta langallisesta G502 Herosta tuttu, parhaimmillaan 16 000 DPI:n ja pienimmillään 100 DPI:n tarkkuuteen yltävä Hero 16K -anturi, joka on todistanut toimivuutensa jo aiemmin. 16 000 DPI:n tarkkuus toki lienee aivan liian nopea suurimmalle osalle pelaajista.

Ainakin ensituntumien perusteella Logitechin lupaukset G502 Lightspeedin viiveettömyydestä pitävät paikkansa. Hiiri pysyi täysin mukana myös nopeissa liikkeissä, eikä tarkkuudessa ollut mitään valitettavaa. Toisaalta langattomuus tekee hiiren käsittelystä vielä huomattavasti vapaampaa verrattuna johdolliseen malliin. Erityisesti langattomuuden tuoman edun tuntee nopeissa ylä- ja alasuuntaan tapahtuvissa liikkeissä. Vapaamman liikeen lisäksi langaton G502 Lightspeed myös näyttää ulkoisesti tyylikkäämmältä kuin langallinen vaihtoehto.

Osa pelaajista vierastaa langattomia hiiriä ja näppäimistöjä puolestaan siksi, koska niistä voi loppua virta pahimmalla mahdollisella hetkellä. Tämän valmistaja on pyrkinyt ratkaisemaan langattomalla G PowerPlay -teknologialla, jossa hiirimatto lataa hiirtä langattomasti, eikä yhdistelmästä lopu täten akku missään tilanteessa. Myös uusi G502 Lightspeed tukee langatonta latausta, joskin G PowerPlay -hiirimatto tulee toki ostaa erikseen.

Mikäli käytössä ei ole G PowerPlay -latausmattoa, lupaa Logitech G502 Lightspeedin akkukestoksi RGB-valon ollessa käytössä noin 48 tuntia ja ilman valoa noin 60 tuntia. Tällöin on toki käyttäjän vastuulla varmistaa, ettei akku lopu juuri pahimmalla mahdollisella hetkellä tiukassa pelitilanteessa. Ensituntumien aikana akkukestoa ei ollut mahdollista testata tositilanteessa.

Langattomat hiiret ovat usein akun painon vuoksi hieman painavampia kuin langalliset variantit. G502 Lightspeedin tapauksessa tilanne on kuitenkin juuri toisinpäin. Edeltänyt G502 Hero painoi ilman lisäpainoja 121 grammaa, mutta G502 Lightspeedin paino on pudotettu 114 grammaan.

Osa käyttäjistä preferoi kuitenkin painavampia hiiriä. Heitä varten G502 Lightspeedin myyntipakkaus sisältää 16 gramman edestä lisäpainoja, jotka voi halutessaan asettaa hiiren alta löytyvään luukkuun.

G502 Lightspeedin toimitukset alkavat toukokuun lopussa. Hiiri on kuitenkin jo ennakkomyynnissä Logitechin omassa verkkokaupassa 169 euron hintaan ja tarjolla myös muiden jälleenmyyjien valikoimassa mahdollisesti hieman halvemmalla. Aiemman G 502 Hero -hiiren voi hankkia Logitechin omasta verkkokaupasta sadalla eurolla, joten langattomuudesta saa maksaa merkittävän lisähinnan. Mikäli haluaa hyödyntää langatonta G PowerPlayta, pitää päälle ostaa vielä 149 euron hintainen järjestelmä.

Langaton versio tuntuu käteen ehdottomasti vapaammalta ja paremmalta kuin langallinen malliversio, mutta jää jokaisen itsensä mietittäväksi, tarjoaako se tarpeeksi etua lisähinnan vastineeksi.