Uusimmat

Testi Gigabyte Aorus 15 XE4 -pelikannettava – Tehoa kuin pienessä kylässä

05.06.2022 10:00 Antti Voutilainen

Suorittimien uusi sukupolvi yhdistettynä uuteen näytönohjainmalliin. Kun molemmat edustavat vielä mallistojen ylempää luokkaa, on kasassa kovia odotuksia herättävä ja kohtuullisen hintava pakkaus. Gigabyte Aorus 15 XE4 -pelikannettava vastaakin pitkälti odotuksiin, mutta parantamisen varaakin jää.

Kannettavien tietokoneiden kohdalla tammikuu on vuoden mielenkiintoisinta aikaa. Tavaksi on muodostunut, että tammikuussa CES-messujen yhteydessä julkistetaan uudet kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetut mobiiliprosessorit, ja mahdollisesti myös näytönohjaimet.

Tämän vuoden tammikuu ei ollut poikkeus, sillä Intel julkisti Alder Lake -koodinimelliset mobiiliprosessorit. AMD julkisti niin ikään uudet Rembrandt -koodinimelliset Ryzen 6000 -APU-piirit. Julkaistiinpa tuolloin myös joukko uusia mobiilinäytönohjaimia niin Nvidian kuin AMD:nkin toimesta.

Tämä vuosi on siitä poikkeuksellinen, että näytönohjainmarkkinoille saadaan uusi peluri vanhasta tutusta Intelistä. Sen on määrä julkaista suorituskykyisemmät Arc 5- ja Arc 7 -mobiilinäytönohjaimet vielä kesän aikana. Niitä odotellessa voidaan kuitenkin keskittyä jo julkaistuihin tuotteisiin.

Tässä kohtaa julkistuksista on ehtinyt kulua riittävän kauan, että uusilla komponenteilla varustettuja kannettavia on alkanut rantautua markkinoille. Otimme testiin Gigabyten Aorus 15 XE4 -kannettavan, josta löytyy Intelin tuoreimman sukupolven prosessori ja Nvidian tuore näytönohjain.

Testikannettavan suositushinnaksi Gigabyte on asettanut 1949 euroa. Samasta hintaluokasta löytyy runsaasti kilpailevia malleja, mutta käytännössä niistä kaikki edustavat edellistä sukupolvea. Koneista löytyy Intelin 10. ja 11. sukupolven prosessoreita ja vastaavasti AMD:n Ryzen 5000 -mobiiliprosessoreita. Samaan hintaluokkaan asettuu muun muassa Acerin Predator Helios 300 PH315-55 NH.QGPED.00A, Asuksen ROG Strix G15 G513QR-HN046T ja Lenovon Legion 5-16 82N6004BMX.

Hintaoppaan perusteella pelikannettavan hankintaa tehdessä on syytä olla tarkkana, sillä paperilla prosessorien erot voivat olla vaatimattomia, mutta suorituskyvyssä sukupolvien välinen ero käy ilmi varsin selvästi, joka voidaan todeta testeissä tässä arvostelussa.

Testissä tutustutaan kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn. Koneen suorituskykyä verrataan aiemmin testaamiimme pelikannettaviin, eli Lenovon Legion 5 Pro, Gigabyte Aero 15 OLED XD ja Razer Blade 14.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat