Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

05.06.2022 10:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Ulkoisesti Gigabyte Aorus 15 XE4 oikein huokuu pelikannettavan ulkonäköä.

Kannessa oleva logo yhdistettynä tuuletusaukkoihin paljastaa koneen käyttötarkoituksen. Asiasta varmistuu viimeistään siinä kohtaa, kun kannen avaa ja näkee näppäimistön yläpuolella olevat ilmanottoaukot. Kauttaaltaan musta väritys on jopa hieman virkistävää eri sävyisten harmaiden rinnalla.

Pelikannettavaksi kone on hillityn kokoinen silmämääräisesti tarkasteltuna. Viralliset ulkomitat ovatkin 36 x 24,4 x 2,4 senttimetriä. Painoa koneelle on kertynyt 2,4 kilogrammaa, eli aivan kevyin mahdollinen se ei ole.

Koneessa on 15,6-tuumainen näyttö, jonka paneelin kerrotaan olevan IPS-tasoinen. Väritoiston puolesta näyttö katata 72 prosenttia NTSC-väriavaruudesta.

Näytön resoluutio on 2560×1440 pikseliä ja se kykenee 165 hertsin virkistystaajuuteen. Vasteajasta ei löydy mainintoja, mutta käyttötestien aikana ei ilmennyt häntimistä tai muitakaan heikosta vasteajasta aiheutuvia ongelmia.

Näyttöä voi luonnehtia vähintäänkin välttäväksi. Värien toisto jäi hieman valjuksi ja ylimääräistä harmia aiheutui AI-tilasta, joka vaihtoi näytön kirkkautta lennosta työpöytäkäytössä. Se ei toki ole näytön vika, mutta vaikutti käyttökokemukseen. Muutoin näytön kirkkaus oli hyvä videontoistossa ja pelikäytössä.

Koneesta löytyy odotetusti myös webbikamera, joka kykenee 1280×720 pikselin resoluutioon. Hyvässä valaistuksessa kamera ajaa asiansa videopalavereissa ja vastaavissa. Jos kameran edessä tulee pyörittyä enemmän, niin sitä varten on suotavaa hankkia tarkoitukseen paremmin soveltuva laite.

Näppäimistön käyttö- ja kirjoitustuntuma on kohtalaisen hyvä. Näppäinten liikerata tuntui verrattain pitkältä, mikä haittasi hieman kirjoitustuntumaa. Verrattuna esimerkiksi Applen Macbook Airin näppäimistöön ero on huomattava. Näppäimistö ajoi kuitenkin asiansa vaikkei tuntuma ollutkaan paras mahdollinen. Positiivista näppäimistössä on se, että siihen on saatu mahtumaan myös numeronäppäimistö. Lisäksi kuumana käyvän prosessorin lämpötilat eivät välittyneet käyttäjän käsille.

Kosketuslevyn ainoaksi moitteeksi muodostui huomattavan kovat painallusäänet. Ääni oli kova kummassakin ”näppäimessä”. Kiitoksen kosketuslevy ansaitsee erinomaisesti rekisteröityvästä vierityksestä.

Yksi Gigabyte Aorus 15 XE4:n merkittävimmistä ongelmista löytyy sen liitännöistä. Ongelma on siinä, että kannettavasta löytyy vain yksi Type-A (USB 3.2 Gen1) -USB-liitäntä. Valtaosassa oheislaitteita liittimen tyyppinä on yhä Type-A, joten useamman laitteen kytkemiseksi USB-hubin hankinta on miltei pakollista. Työpöytäkäytössä Bluetooth toimii ratkaisuna, mutta nopeatempoisissa verkkopeleissä se ei ole ihanteellinen ratkaisu.

Muita liitäntöjä ovat HDMI 2.1, USB 3.2 Gen1 Type-C (DisplayPort-tuettuna), Thunderbolt 4 (Type-C), 3,5 millimetrin yhdistelmäliitäntä kuulokkeita ja mikrofonia varten ja RJ45-liitäntä. Verkkoliitännän sijoittelu herättää myös kysymyksen, koska se on sijoitettuna koneen oikealle kyljelle. Jos konetta käyttää sen omalla näytöllä ja erillisellä hiirellä, niin verkkokaapeli luikertelee juurikin hiirikäden tiellä.

Koneesta huokuu vaikutus, että se on tarkoitettu pöytäkoneen korvaajaksi. Liittimien sijoittelulle on muutoin keksiä järkevää selitystä. Toisaalta tätä ajatusta vastaan sotii kitsastelu USB Type-A -liittimien suhteen.

Konepellin alle kurkistaessa tarjolla on parempia uutisia. Prosessorina koneessa on Intelin 14-ytiminen Core i7-12700H. Kuusi ytimistä on suorituskykyisiä P-ytimiä ja loput kahdeksan ovat virtapihejä E-ytimiä. SMT-tuen myötä prosessori tukee enimmillään 20 säiettä. P-ydinten peruskellotaajuus on 2,3 gigahertsiä ja boost-kellotaajuus 4,7 gigahertsi ä. E-ytimissä peruskellotaajuus on 1,8 gigahertsiä ja boost-kellotaajuus 3,5 gigahertsiä.

Prosessorin rinnalla on kaksi kahdeksan gigatavun kampaa DDR4-3200 -muistia. Arvosteluun otetusta kannettavasta tulee saataville myös DDR5-muisteilla varustettuja versioita. DDR5-version tunnistaa kannettavan nimen perässä olevasta numeroinnista. Testikannettavan XE4 tarkoittaa DDR4-muisteilla varustettua versiota ja XE5 taasen DDR5-muisteilla varustettua kannettavaa.

Näytönohjaimena on Nvidian tammikuussa julkaisema GeForce RTX 3070 Ti -mobiilinäytönohjain, jossa on kahdeksan gigatavua GDDR6-muistia. Aiemmin julkaistuun GeForce RTX 3070 -malliin verrattuna selkein ero on CUDA-ydinten määrä. GeForce RTX 3070 Ti -mallissa niitä on 5888, kun 3070-mallissa niitä on 5120 kappaletta. Testikannettavassa näytönohjaimen TDP-arvoksi on asetettu 130 wattia ja grafiikkapiirin boost-kellotaajuus nousee 1485 megahertsiin.

Massamuistin roolissa toimii yhden teratavun M.2 SSD-asema (PCIe NVMe PCIe 4.0). Koneesta löytyy vapaa paikka toiselle 2280-kokoiselle M.2 SSD-asemalle.

Langatonta käyttöä silmällä pitäen kone tukee WiFi 6E- ja Bluetooth 5.2 -verkkoja. Testijakson aikana kaikki tiedonsiirto toteutettiin langattomasti. Bluetoothin toimivuus testattiin kuulokkeilla ja näppäimistöllä. Niiden käytössä ei ilmennnyt moitittavaa.

Kone on varustettu 99 wattitunnin litiumpolymeeriakulla. Gigabyte ei ota tuotesivuillaan kantaa akkukestoon. Siihen lienee syynä se, että kannettavan akkukesto ei ole sieltä parhaimmasta päästä. Testasimme akkukestoa suoratoistamalla Full HD -laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon yli. Gigabyten hallintaohjelmassa määritettynä oli Gaming-tila, joka käyttää tasapainotettua virtatilaa. Näillä asetuksilla kone jaksoi pyörittää videota kaksi tuntia ja 45 minuuttia.

Testasimme akkukestoa myös virransäästötilassa (Power Saving Silence Mode) eikä tulos ollut mairitteleva. Virransäästötilassa akkukesto oli kaksi tuntia ja 52 minuuttia. Aiempiin testikannettaviin verrattuna tulokset ovat hyvin heikko. Tulokset puoltavat ajatusta pöytäkoneen korvaajasta, ei niinkään liikkuvan ihmisen pelikannettavasta.

Koneen mukana tulevan latauslaitteen koko on hieman hillitympi. Sen ulkomitat ovat 16,3 x 7,3 x 2,3 senttimetriä. Huomio kiinnittyi myöskin virtajohdon pituuteen. Mittanauhalla mitattuna virtapiuhojen yhteispituus on kaksi metriä ja 30 senttiä. Aiempien kannettavien kohdalla virtakaapelin pituutta ei ole tullut mitattua, koska ne ovat olleet riittävän pitkiä. Tässä tapauksessa pituus jatkojohdon kanssa riitti hädin tuskin.

Aiemmista kannettavista poiketen Aorus 15 XE4 -pelikannettavan käyttöjärjestelmänä on Windows 11.

Kannettavan hallintaohjelmana toimii Gigabyte Control Center. Käytännössä sen avulla hallinnoidaan koneen suorituskykytilaa, jäähdytystä. näppäimistön RGB-led-valaistusta ja mahdollisia makroja. Ohjelman kautta onnistuu myöskin laiteohjaimien päivitys.

Hallintaohjelma ajaa asiansa varsin mallikkaasti. Eri toiminnot ovat jaoteltu riittävän loogisesti ja käyttäjä saa pidettyä langat omissa käsissään. Positiivista on esimerkiksi tuulettimien säätömahdollisuus. Ne voi määrittää toimimaan staattisesti tietyllä tasolla tai niille voi määrittää oman tuuletinkäyrän, jos haluaa pienempää melutasoa tai suurempaa jäähdytystehoa.

Aiemmin Aero-sarjan kannettavissa nähty Microsoft Azure AI -toiminto on jalkautunut myös Aorus-sarjaan. Käytännössä AI-toiminto optimoi virransyöttöä prosessorin ja näytönohjaimen välillä. Käytännössä toiminto ilmenee niin, että kone tasapainoilee Gaming- ja Creator-tilan välillä. Gaming-tilassa painoarvo on näytönohjaimen suorituskyvyssä, kun Creator-tilassa suositaan prosessorin suorituskykyä.

Ikävämpi lieveilmiö toiminnossa oli se, että Gaming- ja Creator-tilassa ruudun kirkkaus on eri ja täten tilasta toiseen siirtyminen oli häiritsevää. Mutta esimerkiksi pelin ollessa käynnissä, poukkoilua eri tilojen välillä ei tapahtunut.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat