Uusimmat

MSI X399 Gaming Pro Carbon AC

16.10.2017 19:00 Aleksi Pakkala

MSI X399 Gaming Pro Carbon AC

MSI X399 Gaming Pro Carbon AC on MSI:n ensimmäinen, ja tällä hetkellä ainoa, X399-piirisarjaa tukeva emolevy. Useimmat X399-piirilevyn emolevyt ovat tavallista ATX-emolevyä kookkaampaa E-ATX-kokoluokkaa, mutta MSI:n X399 Gaming Pro Carbon AC edustaa perinteisempää ATX-kokoluokkaa. Emolevy soveltuu vaativaan ylikellotukseen järeän virransyötön ansiosta. Samalla se tarjoaa vaativalle pelaajalle nykyaikaisia ominaisuuksia, kuten tuen useammalle näytönohjaimelle ja M.2 SSD -levylle.

Kirjoitushetkellä lähes kaikki X399-piirilevyn emolevyt asettuvat Suomen markkinoilla noin 400 euron hintaluokkaan, eikä MSI X399 Pro Gaming Carbon AC ole poikkeus. MSI:n emolevyn suoria kilpailijoita ovat muun muuassa Asuksen ROG Strix X399-E Gaming ja AsRockin X399 Taichi.

Emolevyt ovat ominaisuuksiltaan pääpiirteittäin hyvin samanlaisia. MSI eroaa joukosta kuitenkin muutamissa ominaisuuksissa: MSI:n emolevyn takaliitännät sisältävät kaksi USB 2.0 -porttia, jotka kilpailijoista puuttuvat, ja MSI tarjoaa emolevyn mukana hiilikuitukuvioisten osien tilalle vaihdettavat hopeiset sekä kultaiset muoviosat. AsRockin X399 Taichi emolevy taas sisältää yksitoistavaiheisen virransyötön MSI:n kymmenvaiheisen virransyötön sijaan.

X399-piirisarjan suurin poikkeus X370-piirisarjaan verrattuna on huomattavasti suurempi PCI-e-väylien määrä. Piirisarjat eivät muilla tavoin poikkea merkittävästi toisistaan.

MSI X399 Gaming Pro Carbon AC tukee nelikanavamuisteja 3600 megahertsin nopeuksiin asti, ja muistia emolevylle voi asentaa enintään 128 gigatavua. TR4-kanta tukee ainoastaan Threadripper-malliston prosessoreita. Kanta ei siis tue AMD:n EPYC-prosessoreita, vaikka pinnien määrä onkin sama. EPYC-palvelinprosessoreille on oma SP3-kantansa.

MSI X399 Gaming Pro Carbon AC seuraa 2017 vuoden trendejä RGB-valoillaan ja 3D-printattavilla lisäosilla. Emolevyn valaistus on säädettävissä Mystic Light -sovelluksella, jolla voi synkronoida eri RGB-valaistujen osien valoja. Mystic Light -sovelluksesta on saatavilla myös mobiilisovellusversio Android- ja iOS-laitteille.

Emolevyn alareunaan on sijoitettu perinteisten USB- ja audioliitäntöjen lisäksi virta- ja uudelleenkäynnistys-painikkeet sekä uutena tuttavuutena säätönuppi, jonka avulla ylikellotus onnistuu suoraan emolevyltä ilman tarvetta ohjelmistolle.

Ulkoasu on värimaailmaltaan pelkistetyn yksinkertainen. Värisävytys on monokromaattinen ja käyttää harmaan sävyjä yhdessä hiilikuitukuvioisten osien kanssa. RGB-valaistuksen kannalta tämä on ainoa oikea valinta, sillä mustilla ja harmailla osilla varustetun emolevyn käyttäjä voi itse määrittää kokoonpanonsa korostevärit valaistuksen avulla.

Emolevy tarjoaa myös kattavat ulkoiset liitännät vaativimmallekin käyttäjälle. Emolevy tarjoaa kaksi USB 3.1 gen 2 -liitäntää, joista toinen on USB-C-liitin ja toinen perinteinen USB-A. Lisäksi tarjolla on jopa kahdeksan USB-A-mallista USB 3.1 gen 1 -liitäntää.

Yhteensopivuuden takaamiseksi taaksepäin emolevy on varustettu myös kahdella USB 2.0 -liitännällä ja PS/2-liittimellä. Takaliitäntöjen yläreunaan on sijoitettu painikkeet CMOS-muistin nollaamista ja BIOS:n palauttamista varten, mikäli ylikellotus epäonnistuu tai järjestelmä lukkiutuu. RJ45-LAN-liitin tukee tiedonsiirtonopeuksia 1000 Mbps:ään asti ja kullatut audioliitännät tukevat 7.1-surround-ääntä.

Emolevy sisältää oman kuulokevahvistimensa, joka tukee vaikeasti ajettavia high-end-kuulokkeita 600 ohmin vastukseen asti, kun tavalliset kuulokkeet toimivat 32 ohmin vastuksella. Äänipiirit on eristetty muista komponenteista, jotta signaali pysyy mahdollisimman puhtaana. Mukana on myös pitkä liuta pelaamista hyödyttäviä ääniominaisuuksia. Esimerkkinä vaikkapa visuaalinen elementti, joka kertoo äänilähteen suunnan peleissä.

Kilpailijoistaan poiketen MSI X399 Gaming Pro Carbon AC tarvitsee kaksi kappaletta kahdeksan pinnin 12 voltin CPU-virtaliittimiä. Kokoonpano toimii myös yhdellä kahdeksan pinnin liittimellä, mutta varsinkin ylikellotusta varten kaksi liitintä ovat välttämättömät.

Suurin osa kilpailijoiden emolevyistä käyttää yhtä kahdeksanpinnistä ja yhtä neljäpinnistä virtaliitintä. Vain tehokkaimmat virtalähteet sisältävät kaksi kahdeksanpinnistä 12 voltin liitintä, joten tämä on hyvä ottaa huomioon kokoonpanoa kasatessa.

Emolevyn virransyöttö koostuu kymmenvaiheisesta järjestelmästä, kun MSI:n kilpailijat turvautuvat perinteisempään kahdeksanvaiheiseen virransyöttöön. Kaksi lisävaihetta tuovat vakautta extreme-ylikellotukseen, mutta peruskuluttajalle järeämmän virransyötön hyöty jää minimaaliseksi. Virransyötön komponentteja jäähdytetään suurella jäähdytyssiilillä, johon voi tarvittaessa kiinnittää tuulettimen emolevyn mukana toimitettavalla kannattimella.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Threadripper 1950X ja X399-piirisarja
  3. MSI X399 Gaming Pro Carbon AC
  4. Testikokoonpano ja testit
  5. Pelitestit
  6. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat