Uusimmat

Threadripper 1950X ja X399-piirisarja

16.10.2017 19:00 Aleksi Pakkala

Threadripper 1950X ja X399-piirisarja

Threadripper 1950X on valtava 16 ytimen ja 32 säikeen prosessori, jonka vakiokellotaajuus on 3,4 gigahertsiä ja XFR-kellotaajuus (Extended Frequency Range) asettuu neljään gigahertsiin. Ryzen-julkaisun yhteydessä esitelty XFR-tekniikka nostaa käytettävien ydinten kellotaajuutta lämpötilan, virransyötön ja rasituksen mukaan.

L1-välimuistia prosessorilla on 1,5 megatavua, L2-välimuistia 8 megatavua ja L3-välimuistia 32 megatavua. Ryzen 7 -mallistosta poiketen kaikki Threadripper-sarjan prosessorit tarjoavat lisälaitteille 64 PCI-e-väylää, kun taas Intelin Core X -sarjan prosessorit tarjoavat vaihtelevan määrän PCI-e väyliä (mallista riippuen kuudestatoista neljäänkymmeneenneljään). Ryzen 7 -sarjan prosessorit tarjoavat vain kuusitoista PCI-e väylää ja tukevat vain kaksikanavamuisteja.

PCI-e-väyliä käytetään kommunikaatioon prosessorin ja lisälaitteiden, kuten näytönohjainten välillä. Modernit näytönohjaimet käyttävät optimitilanteessa 16:ta väylää, joten esimerkiksi Ryzen 7 -sarjan prosessorin kaikki kaistat tulevat käyttöön jo yhden näytönohjaimen konfiguraatioissa. Mikäli tällaiseen järjestelmään kytketään enemmän näytönohjaimia tai muita PCI-e-väyliä käyttäviä lisälaitteita, kuten äänikortteja tai massamuisteja, järjestelmän PCI-e-väylät jaetaan laitteiden kesken eikä näytönohjaimelle riitä 16:ta väylää.

AMD Ryzen Threadripper -kokoonpanoon voidaan asentaa valtava määrä lisälaitteita ilman, että laitteiden täytyy luopua PCI-e-väylistä. AMD esittää optimitilanteeksi konfiguraation, jossa kaksi näytönohjainta saavat käyttöönsä 16 kaistaa, kaksi näytönohjainta kahdeksan kaistaa ja kolme M.2 SSD -levyä saavat jokainen neljä PCI-e-kaistaa käyttöönsä. Näin jäljelle jää vielä neljä kaistaa muiden X399-piirilevyyn kytkettävien lisälaitteiden käyttöön.

1950X koostuu neljästä Zen-mikroarkkitehtuurin moduulista, joista kaksi on vain tukemassa rakennetta. Yksi Zen-moduuli sisältää 8 ydintä ja 16 säiettä.

AMD:n palvelinkäyttöön suunnatut EPYC-sarjan prosessorit koostuvat samasta rakenteesta, mutta niissä kaikki neljä Zen-moduulia ovat käytössä. Tavalliset kuluttajaluokan prosessorit ja Intelin extreme-sarjan prosessorit koostuvat vain yhdestä moduulista.

Prosessorin fyysinen koko kasvaa huomattavasti, kun useampia moduuleja sijoitetaan useampi yhteen prosessoriin. Tästä johtuu Threadripper-tuoteperheen prosessorien valtava koko kilpailijoihin verrattuna.

Threadripper-prosessorien moduulit kommunikoivat keskenään todella nopean Infinity Fabric -yhdyssillan kautta, ja tiedonsiirto moduulien välillä tapahtuu 102 gigatavun sekuntinopeudella. Työmuistit on jaettu moduulien välille, ja muistin nopeudesta riippuen kommunikaationopeus vaihtelee muutamia kymmeniä nanosekunteja, mikäli muistikampa on kytketty työtä suorittavaan moduulin muistipaikkaan tai mikäli muistikampa on kytketty toisen moduulin muistipaikkaan.

AMD:n X399-piirisarja on suunnattu ensisijaisesti vaativaan sisällöntuotantoon. Piirilevy tukee quad-channel-muistikonfiguraatioita, ECC-muisteja sekä prosessorin 64 PCI-e-linjan lisäksi kahdeksaa PCI-e-linjaa lisälaitteita varten.

Threadripper-prosessorit on suunnattuja niin sisällöntuottajille kuin pelaajillekin. AMD on halunnut optimoida prosessorin suorituskyvyn molempiin käyttötarkoituksiin. Tämän takia prosessorin voi Ryzen Master -sovelluksen asetuksista asettaa joko sisällöntuotantotilaan (Creator Mode) tai pelitilaan (Game Mode) vastaamaan käyttötarkoitusta.

Pelitilassa toinen Threadripperin Zen-moduuleista kytketään pois päältä, jolloin käyttöön jää kahdeksan ydintä ja kuusitoista säiettä. Samalla muistinkäsittelyssä panostetaan mahdollisimman alhaiseen latenssiin kaistanleveyden kustannuksella. Tällöin päästään myös eroon muistien kommunikaationopeuksien vaihtelusta, mikä osaltaan nostaa suorituskykyä peleissä.

Kaikki pelit eivät edes toimi, mikäli kokoonpanossa havaitaan valtava määrä säikeitä – näin pelitila toimii myös omanlaisenaan yhteensopivuustilana taaksepäin. Vaihtaminen pelitilan ja sisällöntuoton tilan välillä täytyy hoitaa manuaalisesti, ja tilan vaihtaminen vaatii aina järjestelmän uudelleenkäynnistyksen.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Threadripper 1950X ja X399-piirisarja
  3. MSI X399 Gaming Pro Carbon AC
  4. Testikokoonpano ja testit
  5. Pelitestit
  6. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat