Uusimmat

Millaisia ovat juuri julkaistut Huawei Matebook 13- ja Huawei Matebook X Pro -kannettavat? Tutustuimme malleihin jo ennakolta

24.02.2019 15:35 Samuli Herttua

Vahvasti mobiilijulkaisuihin keskittyneessä Mobile World Congressissa nähtiin viime vuonna poikkeuksellisesti myös Huawein kannettavia tietokoneita. Vuoden 2019 messuille kiinalaisvalmistaja päätti tuoda peräti kolme uutta mallia: Huawei MateBook 13, Huawei MateBook 14 sekä MateBook X Pron. Muropaketti kävi ensitutustumassa kahteen uutuusmalliin.

Pääsimme kokeilemaan uusia läppäreitä jo etukäteen Huawein Euroopan pääkonttorissa Puolassa. Kolmikosta MateBook 14 ei tule Suomen markkinoille, joten keskitymme kahteen muuhun julkaistuun malliin.

Huawei Matebook X Pro

Tehokannettava MateBook X Pron ensiesiintyminen oli viime vuonna juuri samoihin aikoihin Mobile World Congressissa Barcelonassa. Nyt onkin jo hyvä malliuudistuksen paikka.

Mistään mullistavasta kehitysloikasta ei ole kyse, sillä laitepäivitys keskittyy lähes kokonaan vain komponenttien ajanmukaistamiseen. Uudessa versiossa nähdään toki myös ohjelmistopuolella pari mielenkiintoista ominaisuutta.

Ulkoisesti kannettavan yhdennäköisyys viime vuoden malliin on ilmiselvä. Ulkokuoressa ei ole tapahtunut selviä muutoksia. Edellismallin vastaanotto oli myönteinen, joten linjasta on pidetty kiinni.

Huawei Matebook X Pron näyttö on edelleen 13,9-tuumainen 3 000 x 2 000 kuvapisteen resoluutiolla ja 3:2-kuvasuhteella. Valmistaja itse perustelee iäkkäältä kuulostavan 3:2 kuvasuhteen sopivan paremmin sisällön luomiseen kuin perinteisen laajakuvasuhteen. Näytön reunat on pidetty ohuina ja näyttö kattaakin 91 prosenttia paneelin pinta-alasta. Nestekidenäytön luvataan toistavan täyden sRGB-väritoistoalan. Kirkkauden kerrotaan yltävän 450 kandelaan neliömetrille ja kontrastisuhteen asettuvan 1500:1 lukemaan. Luvut kuulostavat olevan hyvin lähellä edellisvuoden mallista mitattuja arvoja.

MateBook X Pron kosketusnäyttöön on lisätty toiminnallisuutta. Kosketusnäyttö tunnistaa nyt eletoimintoja, joista yksi esimerkki on kuvakaappauksen tallentaminen. Kuvakaappaustoiminto käynnistyy vetämällä kolmea sormea näytöllä alaspäin.

Kannettavan näppäimistöä ei ole lähdetty väkisin uudistamaan edellisestä versiosta, joka on huojentava uutinen. Näppäintuntuma on pidetty entisellään. Näppäinten liikerata on riittävä ja näppäimistöä on miellyttävä käyttää pidempiäkin aikoja.

Huomiota ja arvostelua herättänyt yhden megapikselin webbikamera on entisellä paikallaan näppäimistöön piilotettuna. Kameran saa painamalla ponnahtamaan esiin. Ongelmana on edelleen kameran vähemmän mairitteleva kuvakulma.

Virtanäppäin on näppäimistön yläpuolella ja se sisältää samalla integroidun sormenjälkilukijan. Sormenjälkilukijassa on oma eristetty mikrosirunsa, jonka luvataan pitävän yksilöivät tiedot tallessa.

Kannettavan suorituskyvyssä on tapahtunut pieniä päivityksiä. Suorittimet ovat päivittyneet kahdeksannen sukupolven i5-8265U sekä i7-8565U -versioihin. Versiosta riippuen LPDDR3-muistia on joko 8 tai 16 gigatavua ja NVMe-ssd-tallennusmuistia 256 tai 512 gigatavua. Näytönohjain on vaihdettu uuteen Nvidia GeForce MX250:an, jonka luvataan olevan 3,5 kertaa tehokkaampi kuin integroidut näytönohjaimet. Halvin variaatio kannettavasta saa kuitenkin tyytyä vain integroituun Intel UHD Graphics 620 -näytönohjaimeen.

Liitännät ovat pysyneet lähes ennallaan. Vasemmassa reunassa on edelleen kaksi USB-C-liitintä, joista toinen tukee Thunderbolt 3 -standardia. Sen siirtonopeus on kasvanut standardin mukaiseen suurimpaan 40 gigabittiin sekunissa. Tuki on myös 4K-näytölle tai ulkoiselle näytönohjaimelle. Näiden liittimien viereen on jätetty myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Perinteisempi USB-A-liitäntä sijaitsee kannettavan oikeassa reunassa.

Verkkoyhteydet ovat saaneet osansa päivityksessä ja kannettava tukeekin nyt Bluetooth 5.0 -standardia. Yhteyden luvataan olevan jopa kaksi kertaa edellistä nopeampi ja signaalin kantavan jopa neljä kertaa pidemmälle. WiFi-yhteys tukee 2,4 gigahertsin taajuudella 300 megabitin sekuntinopeuksia ja 5 gigahertsin taajuudella jopa 1733 Mbit/s nopeuksia.

Kannettavan äänentoistosta vastaavat edelleen Dolby Labsin kanssa suunnitellut runkoon asennetut neljä kaiutinelementtiä, jotka tukevat Dolby Atmos -tilaääntä.

Akun kapasiteettia ei ole lähdetty kasvattamaan ja se on pysynyt 57,4 wattitunnissa. Huawei lupaa kannettavalle 13 tuntia videotoistoa tai 12 tuntia netissä surffailua. Kannettavan mukana tulee 65 watin usb-c -laturi.

Huawei haluaa tiivistää yhteyttä omien puhelimiensa kanssa. Huawei esittelee uusissa kannettavissaan älykkään Huawei Share 3.0 OneHop -toiminnon, joka mahdollistaa tiedostojen, kuten kuvien tai videoiden, siirtämisen laitteesta toiseen jopa 30 megabitin sekuntinopeudella. Yhteyden muodostaminen laitteiden välillä onnistuu helposti tuomalla puhelin kannettavan oikeaan alakulmaan, jossa ominaisuudesta kertoo näkyvästi Huawei Share -tarra.

Kannettavan näytön näyttämän sisällön tallentaminen puhelimeen onnistuu myös Huawei Sharen avulla. Näin esimerkiksi tärkeä pelisuoritus saadaan talteen. Kopioidun tekstin siirtäminen laitteesta toiseen on myös tehty helpoksi.

Huawei Matebook 13

Huawein Matebook 13 julkaistiin virallisesti jo CES-messuilla Las Vegasissa vuoden alussa, mutta Euroopan markkinoille laite saatiin näytille vasta nyt. Jo heti ensivilkaisusta lähtien oli selvää, minkä valmistajan kevyt kannettava oli joutunut tällä kertaa suunnittelijan tähtäimeen. Viimeistään esittelytilaisuudessa vertailu Applen Macbook Airiin oli läpinäkyvää.

Ulkonäöllisesti MateBook 13 ei eroa paljoa aiemmasta Huawein MateBook X -kannettavasta. Näyttö on 13-tuumainen, kuten nimikin jo kertoo. Resoluutio on 2 160 x 1 440 kuvapistettä. Kuvasuhde on sama kuin muilla malleilla 3:2. Näytölle luvataan 300 kandelan maksimikirkkautta neliömetrille sekä 1000:1 kontrastisuhdetta. Näytön pitäisi myös toistaa täysi sRGB-väritoistoala. Varsinainen kuvaruutu kattaa 88 prosenttia paneelin pinta-alasta. Uutuutena kannettavan kalleimmassa versiossa on nyt kosketusnäyttö, joka tottelee enintään kymmentä sormea samaan aikaan.

MateBook 13 on saatu pidettyä myös solakkana, sillä kannettava on vain 14,9 millimetriä ohut. Paino rajoittuu siedettävään 1,28 kilogrammaan.

MateBook 13:n näppäimistön tuntuma on erittäin hyvä ja muistuttaa pitkälti viime vuoden Huawei MateBook X Pro:n tunnokasta vastetta. Näppäimistö on nyt myös roiskeenkestävä. Näppäimistön yläpuolella sijaitsee kannettavan virtanäppäin, joka toimii samalla sormenjälkilukijana. Matebook X Pro -mallista poiketen webbikamera on päätetty pitää näytön yläosassa.

Kannettavan liitännät ovat harvalukuiset. Molemmilta reunoilla on yksi USB-C-liitäntä, joista vasemmalla sijaitseva tukee kannettavan latausta. Vasemmalta reunalla on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Liitäntöjä on mahdollista laajentaa erillisellä MateDock 2 -telakalla, jossa on HDMI-, VGA-, USB-A- sekä USB-C-liittimet.

Suorituskyvystä kevyessä kannettavassa vastaa kahdeksannen sukupolven Intelin Core i5-8265U ja Core i7-8565U -suorittimet. Näytönohjaimena halvimmassa mallissa on Intelin integroitu UHD Graphics 620, kun kalliimmat mallit saavat Nvidian GeForce MX 150 -version kahden gigatavun GDDR5-muistilla varustettuna. Ram-keskusmuistia kannettavissa on vakiona kahdeksan gigatavua. SSD-tallennustilaa löytyy mallista riippuen 256 gigatavua tai 512 gigatavua.

Kannettavan viilentämisestä huolehtii Huawein Shark Fin Design 2.0 -tuplatuuletin, joka löytyy myös kalliimmasta MateBook X Pro -kannettavasta. Tuulettimien tuottamaa häiritsevää melua on saatu laskettua valmistajan mukaan kolmella desibelillä, vaikka puhallustehoa on kasvatettu.

Huawei MateBook saa myös Huawei Share 3.0 OneHop -ominaisuuden, joka yhdistää puhelimen ja kannettavan tiedonsiirtoa varten helposti ja nopeasti.

MateBook 13 -kannettavan akun kapasiteetti on 42 wattituntia, jonka luvataan kestävän noin 10 tunnin videotoiston tai 7,3 tuntia netinkäyttöä. Mukana tulevan laturin teho on 65 wattia, jolla kannettavaan saa 15 minuutissa 2,5 tuntia lisää käyttöaikaa. Laturi tukee myös puhelimen teholatausta (9V 2A).

MateBook 13 -mallin hinta pysyy hyvin kilpailukykyisinä. Laite tulee myyntiin kolmena eri versiona. Halvimmillaan kannettavan saa i5 -prosessorilla, 8 gigatavun ram-keskusmuistilla, 256 gigatavun tallennusmuistilla ja integroidulla näytönohjaimella varustettuna 899 euron hintaan. MX150-näytönohjaimella varustetun version hinta nousee 999 euroon.

Huippumalli sisältää Intel Core i7 -prosessorin, 8 gigatavun keskusmuistin, 512 gigatavun tallennustilan sekä kosketusnäytön. Hintalappu huippumallille on 1 199 euroa. Kaikkiin versioihin tulee mukana MateDock 2 -telakka. Värivaihtoehtoa ei tarvitse pohtia enempää, koska saataville tulee vain Space Grey -värivaihtoehto. Myynti alkaa 25. helmikuuta.

Vaikka mitään tajunnanräjäyttäviä uudistuksia kannettavissa ei nähtykään, ne ovat silti tervetulleita päivityksiä nykyiseen mallistoon. Selvästi MacBook Airin kilpailijaksi tuotu MateBook 13 houkuttaa varmasti useita laadukasta Windows-kannettavaa hamuavaa. Sen lähtöhinta on saatu myös erittäin kilpailukykyiseksi.

Uusitun MateBook X Pro -mallin päivitykset olivat todella minimaalisia ja rajoittuivat lähinnä uusiin prosessoreihin, nopeimpiin yhteyksiin sekä Huawei Shareen. Toisaalta jo edellinen Huawei Matebook X Pro -malli oli erittäin hyvä kannettava hintaluokassaan, eikä valmistajalle mitään suurta muutostarvetta ollutkaan.