UUSIMMAT

MSI valotti kannettavien tietokoneidensa GeForce RTX 3000 -sarjan mobiilinäytönohjainten TDP-lukuja

29.01.2021 08:20 Muropaketin toimitus

Verkossa herännyt keskustelu Max-Q -merkinnän poistumisesta sai ainakin MSI:n reagoimaan, sillä se paljasti omalla Youtube-kanavallaan julkaistussa videossa eri kannettavien näytönohjainten TDP-arvot.

Nvidian Max-Q -merkinnän poistuminen mobiilinäytönohjainten yhteydestä herätti odotetusti kuohuntaa verkossa. Kohun alkuvaiheessa Nvidia ilmoitti, että se kannustaa kannettavien valmistajia ilmoittamaan TDP/TGP-arvon sekä kellotaajuudet parhaansa mukaan. Toistaiseksi eri valmistajien verkkosivuilla mainintoja TDP-arvoista tai kellotaajuuksista ei ole juurikaan löytynyt.

MSI päätti kuitenkin valottaa tilannetta julkaisemallaan videolla, missä se esittelee yhdeksän eri kannettavan tietokoneen GeForce RTX 3000 -näytönohjaimen TDP-arvon. Listan perusteella luvassa ei pitäisi olla sellaista tilannetta, että muodollisesti tehokkaamman näytönohjaimen suorituskyky jäisi vaatimattomamman näytönohjaimen taakse.

GeForce RTX 3080 -mobiilinäytönohjaimen TDP-luku on viritetty huippuunsa GE76- ja GP76-malleissa. GE66- ja GP66-malleissa arvo putoaa 120 wattiin. GS66- ja Creator 15 -malleissa arvo putoaa 80 wattiin. GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjaimessa TDP-arvo on mallista riippuen joko 80 tai 115 wattia. GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain on tarjolla kaikkiin yhdeksään kannettavaan tietokoneeseen. Sen TDP-arvo on mallista riippuen 60, 80 tai 115 wattia.

Videolla esiintyvät MSI:n edustajat kertovat, että TDP-luvun ilmoittaminen verkkosivulla on mahdotonta, koska konfiguraatiot vaihtelevat maa- ja markkinakohtaisesti.

Käytännössä tarkempien speksien ilmoittaminen jää jälleenmyyjän harteille. Ikävin tilannehan on se, että TDP-arvo ja kellotaajuudet paljastuvat vasta, kun ostetun kannettavan speksit paljastuvat myyntipakkauksen kyljestä, jos siitäkään.

Kannettavien valmistajilla olisi erinomainen mahdollisuus erottua joukosta paljastamalla speksit rehellisesti ja näkyvästi. Tässä tapauksessa MSI ansaitsee kuitenkin kiitoksen avoimuudesta ja reagoinnistaan verkossa vellovaan keskusteluun.