UUSIMMAT

Nvidia muutti kaikessa hiljaisuudessa G-Sync Ultimate -sertifikaatin vaatimuksia

19.01.2021 15:45 | Muropaketin toimitus

Jatkossa entistä useampi näyttö pystyy täyttämään G-Sync Ultimate -sertifikaatin vaatimukset. Aiemmin sertifikaatti edellytti näytöltä tuhannen nitin kirkkautta, mutta nyt vaatimukset täyttää 600 nitin kirkkauteen kykenevät näytöt.

Nvidia on laskenut kaikessa hiljaisuudessa G-Sync Ultimate -sertifikaatin vaatimustasoa. Standardien laskeminen kävi ilmi, kun Nvidia julkisti CES 2021 -messujen yhteydessä uusia G-Sync Ultimate -leimalla varustettuja näyttöjä.

Alun perin sertifikaatin edellytys näytölle oli muun muassa 1000 nitin kirkkaus. Vielä marraskuussa vaatimus oli voimassa. CES-messujen yhteydessä julkistetuista Ultimate-leimalla varustetuista näytöistä kaikki eivät yltäneet 1000 nitin kirkkauteen (MSI Optix MEG381CQR ja LG 34GP950G). Ensimmäisenä asian nosti esille PCMonitors Twitterissä udellen Nvidian kantaa mokomalle muutokselle. HDR:n suhteen vaatimus on nykyään ”Lifelike HDR”, joka jättää varsin reilusti tulkinnan varaa.

Vaikuttaakin siltä, että Nvidia haluaa kyseisen leiman suuremmalle joukolle näyttöjä. Kirjoitushetkellä G-Sync Ultimate -leiman on saanut 16 näyttöä. Luonnollisesti G-Sync- ja G-Sync Compatible -näyttöjen listat ovat merkittävästi suuremmat.

Vaatimustason lasku toki tuo G-Sync Ultimate -näyttöjä edullisempiin hintaluokkiin, mutta samalla sertifikaatin merkitys HDR-kuvanlaadun takeena on vähintäänkin kyseenalainen.