Uusimmat

NVIDIA: Näytönohjainten tulevaisuudennäkymät

23.02.2012 12:48 Muropaketin toimitus

 

Kepler ja uudet GeForce GTX 6xx -näytönohjaimet

NVIDIA ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei se ehdi saamaan uuteen Kepler-arkkitehtuuriin perustuvia grafiikkapiirejä valmiiksi vuonna 2011. Fermin hehkutuksesta ja puolen vuoden tuskaisesta odottelusta viisastuneena yritys on ollut hyvin niukkasanainen kehitteillä olevasta Kepler-arkkitehtuurista sekä siihen perustuvista grafiikkapiireistä ja näytönohjaimista.

Tammikuun alussa Las Vegasissa CES 2012 -tapahtuman yhteydessä yritys ei kertonut Kepleristä mitään, mutta yrityksen edustaja innostui kommentoimaan Nordichardware-sivustolle:  ”Rehellisesti sanottuna odotimme enemmän kilpailijamme uudelta arkkitehtuurilta”.

Tuorein virallinen tilannepäivitys Keplerin tilanteesta saatiin NVIDIAn osavuosikatsauksen yhteydessä helmikuun puolivälissä, kun toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang kertoi 28 nanometrin viivanleveydellä valmistettavien grafiikkapiirien kärsivän heikoista saannoista:

”Ensimmäisellä vuosineljänneksellä on odotettavissa laskua johtuen kiintolevyjen toimitusongelmista sekä 28 nanometrin piirien saanto-ongelmista. Puskemme Kepler-sukupolvea eteenpäin kovalla tahdilla ja kykenisimme käyttämään enemmänkin piikiekkoja. Käyttökatteen lasku on seurausta lähes yksinomaan 28 nanometrin odotettua heikommista saannoista. Luulen, ettei se ole kuitenkaan kovin yllättävää tässä vaiheessa.”, kommentoi Jen-Hsun Huang.

Kepler-piirien valmistuksesta on vastuussa maailman suurin sopimuspuolijohdevalmistaja TSMC, jonka kanssa NVIDIAlla on sopimus piikiekkokohtaisista hinnoista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että huonoilla saannoilla toimivien piirien hinta nousee korkeammaksi ja kun saannot paranevat, piirien keskimääräinen hinta laskee.

Kepler-grafiikkapiirien koodinimien etuliite on vanhan perinteen mukaisesti GK (GeForce Kepler). Eniten huhuja on liikkunut kuluttajamallisesta GK104-grafiikkapiiristä, jonka uskotaan tulevan ensimmäisenä ja sen suorituskyky kilpailisi AMD:n Radeon HD 7950- ja 7970-mallien kanssa. Oletettavasti 5-6 miljardista transistorista rakentuva GK100- grafiikkapiiri (tai GK110) ja uuden GeForce-sukupolven suorituskykyisin yhden grafiikkapiirin näytönohjain on luvassa todennäköisesti vasta myöhemmin, kahden grafiikkapiirin näytönohjaimesta puhumattakaan.

CES 2012 –tapahtumassa Asus esitteli uutta ROG-sarjan G75-mallista pelikannettavaa, jonka ominaisuuslistauksessa mainittiin Intelin Ivy Bridge –mobiiliprosessorin lisäksi NVIDIAn seuraavan sukupolven grafiikkapiiri. Eri sivustojen mukaan sisuksissa olisi GeForce GTX 670M –mobiiligrafiikkapiiri, joka perustuisi Kepleriin.

Myös Samsung antoi vahingossa esimakua tulevasta ja julkaisi kotisivuillaan NP700G7C-mallisen kannettavan tekniset tiedot. Ominaisuuslistasta löytyi Intelin Ivy Bridge -koodinimellinen Core i7-3610M -mobiiliprosessori ja NVIDIAn GeForce GTX 675M -grafiikkapiiri kahdella gigatavulla GDDR5-muistia, mutta tuotesivu poistettiin netistä pikaisella aikataululla.

Mitään Keplerin todellisia ominaisuuksia ei vielä ole vahvistettu, mutta arvauksia ja huhuja liikkuu netissä sitäkin enemmän. Muropaketin omien lähteiden ja tietojen mukaan NVIDIA olisi tuomassa markkinoille Kepler-arkkitehtuuriin perustuvat mobiiligrafiikkapiirit samaan aikaan Intelin Ivy Bridge –mobiiliprosessoreiden kanssa. Viimeisimmät nettihuhut naapurimaasta sijoittavat GK104-grafiikkapiirin ja siihen perustuvan GeForce GTX 670 –näytönohjaimen julkaisun maaliskuu loppuun. Aikaisemmin ensimmäisiä työpöytä-Keplereitä on huhuttu aikaisintaan huhtikuulle.

 

Sopimus Rambusin kanssa

NVIDIA ja Rambus sopivat helmikuussa pitkään jatkuneet taistelut oikeussaleissa ja solmivat laajan patenttisopimuksen, jonka mukaan NVIDIA voi käyttää Rambusin teknologiaa tuotteissaan seuraavan viiden vuoden ajan. Lisäksi sopimus lopettaa kaikki oikeustoimet yritysten välillä. Sopimuksen rahallista arvoa ei paljastettu.  Rambus haastoi NVIDIAn alun perin oikeuteen vuonna 2008 ja syytti NVIDIAn rikkovan grafiikkapiiriensä muistiohjaimissa 17 patenttia, jotka koskivat SDR- (single-data rate), DDR- (double-data rate) ja GDDR-muisteja (graphics double-data rate). NVIDIA nosti vastakanteen Rambusia vastaan syyttäen Rambusin varastaneen teollisuusstandardin, joka liittyy yleisiin RAM-muisteihin.

 

Maxwell ja Project Denver vuonna 2014

NVIDIA ilmoitti viime vuonna suunnittelevansa omaa ARM -pohjaista prosessoria. NVIDIAlta on jo markkinoilla älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin suunnattuja Tegra-järjestelmäpiirejä, mutta niissä on ollut käytössä ARMilta lisensoitu prosessori.

Brittiläinen ARM Holdings on IP-lohkojen (Intellectual Property) toimittaja, joka ei itse valmista prosessoripiirejä, vaan suunnittelee piirit ja myy niiden lisenssejä piirivalmistajille. ARM- eli Advanced RISC Machines -arkkitehtuuri on maailman yleisin 32-bittinen arkkitehtuuri, joka ei ole yhteensopiva Intelin, AMD:n ja VIA:n prosessoreissa käytettävän x86-arkkitehtuurin kanssa. NVIDIAn prosessoriprojektin koodinimi on ”Project Denver”, jota kehitetään yhteistyössä ARMin kanssa.

Keplerin jälkeen vuorossa on Maxwell-arkkitehtuuri ja se on yrityksen ensimmäinen ”Project Denverin” tuotos, joka on tarkoitus julkaista vuonna 2014.  Maxwell on samankaltainen ratkaisu kuin esimerkiksi AMD:n APU-piirit, sillä samaan piisiruun on integroitu NVIDIAn itse suunnittelemia ARM-prosessoriytimiä sekä grafiikkaohjain. NVIDIA ei ole vielä puhunut sanallakaan valmistusprosessista, mutta ottaen huomioon ajankohdan, se tullaan valmistamaan todennäköisesti 20 tai 22 nanometrin viivanleveydellä.

 

Sisältö

  1. Tilannekatsaus 2012 (AMD, Intel & NVIDIA)
  2. AMD: Prosessoreiden ja APU-piirien tulevaisuudennäkymät
  3. Intel: Prosessoreiden tulevaisuudennäkymät
  4. AMD: Näytönohjainten tulevaisuudennäkymät
  5. NVIDIA: Näytönohjainten tulevaisuudennäkymät