Uusimmat

Lehtikatsaus: Spider-Man 1/2014:ssa Hämis menettää naisensa ja salainen henkilöllisyys on taas vaarassa

23.01.2014 12:20 Muropaketin toimitus

Spider-Man - Hämähäkkimies

Vuosi 2013 päättyi Hämähäkkisaaren loppuhuipennukseen. Vuoden 2014 ensimmäisessä numerossa on luvassa jälkipyykki ja heti perään yhden vanhan konnan paluu.

Dan Slottin ja Humberto Ramosin Hämähäkkisaari oli melkoista paahtamista alusta loppuun. Spider-Man 1/2014:ssa sen vastapainoksi tarjotaan onneksi hieman verkkaisempaa menoa. Millään muotoa tapahtumaköyhäksi ei lehteä kuitenkaan sovi haukkua.

Hämähäkkikuningattaresta on siis päästy, mutta New York on yhä sekaisin. Katuja kansoittavat jättiläishämähäkeistä ihmisiksi palanneet, ilkialastomat kansalaiset. Supersankareilla ja virkavallalla on täysi työ vaatettaa väki ja passittaa heidät koteihinsa. Myös Peter Parker järjestelee elämänsä palasia taas kokoon. Mies passittaa vihdoin May-tätinsä ja tämän Jay-miehen matkaan; eläkeläispariskunta muuttaa Bostoniin. Newarkin lentokentälle on suunnannut myös Peterin vanha klooni Kaine, joka poistuu tämän tarinan myötä kuvioista ainakin hetkeksi.

Käänteentekevin muutos Hämähäkkisaari – Epilogi: Alaston kaupunki –tarinassa on Peter Parkerin parisuhteen päättyminen. Mies ehti kusettaa mielitiettyänsä, Carlie Cooperia, kuukausikaupalla, mutta jäi vihdoin kiinni. Super”sankari” venkoilee totuuden äärellä kuin mato koukussa, mutta Carlien päätä ei käännetä. ”Sinä olet Hämähäkkimies. Peter Parker on vain ’puku’, asu johon pukeudut näyttääksesi meiltä muilta”.

No, on sitä tylympiäkin eropuheita pidetty.

Spider-Man - Hämähäkkimies

Nyt on siis sankarimme taas yksin ja onneton. Tällä kertaa ei voi puhua edes kuuluisasta ”Parkerin tuurista”; mies sai mitä tilasi.

Vastoinkäymiset eivät pääty parisuhdekriisiin, päinvastoin. Tohtori Outo nimittäin paljastaa Peter Parkerille taannoin luomansa suojausloitsun purkaantuneen Hämähäkkisaaren tapahtumien myötä. Jatkossa kuka tahansa voi saada Hämiksen salaisen henkilöllisyyden selville. Ja hyvä että voi, koska koko loitsu oli pöljimpiä juonikyhäelmiä mitä Spider-Manin sivuilla on nähty sitten Uljaan uuden päivän.

Koska kyseessä on Dan ”Vauhti” Slottin kynäilemä tarina, ei Hämis jää kovin pitkäksi aikaa itkemään salaisuutensa perään. Spider-Man 1/2014:n toinen puolisko käynnistää uuden Suuria korkeuksia -tarinakokonaisuuden. Siinä Peter ja Carlie käyvät läpi suhteensa jälkipyykkiä, Kingpin ja Mörkö juonivat Hämähäkkimiestä vastaan ja New Yorkin asukkaat hyvästelevät hämähäkkivoimansa juhlien läpi yön.

Nämä ovat kuitenkin vain sivujuonia. Tarinan todellinen paino on Korppikotkan paluussa.

Spider-Man - Hämähäkkimies

Jep, vanha kenkku Adrian Toomes on palannut Hämähäkkimiehen kiusaksi. Tällä kertaa hahmo poikkeaa kuitenkin tuntuvasti 1980- ja 1990 -luvuilla tutuksi tulleesta versiosta. Nykyisin Korppikotka käyttää nuoria apulaisia ryöstöhommissa ja keskittyy itse syöttämään sianruhoja lemmikkilinnuilleen yökerhon takahuoneessa.

Korppikotkan comebackia itse asiassa vasta pohjustetaan tällä kertaa; siipiniekka ja Hämähäkkimies eivät ehdi kohdata silmästä silmään, kun tarina jo loppuu. Luonnollisesti jatkoa on luvassa helmikuussa.

Vuoden ensimmäisen Spider-Manin kuvituksesta vastaavat Stefano Caselli ja Giuseppe Camuncoli. Suomentaja-toimittaja-palstamaakari Rami Rautkorven mukaan samat herrat vastaavat Suomen useimmista Hämähäkkimies-tarinoista tänä vuonna. Mikäpä siinä; tarjolla on siis melko persoonatonta, mutta kohtalaisen toimivaa supersankarisarjakuvaa. Humberto Ramos palaa kyllä ennen pitkää, se on varma jo nyt…

Ikävin yllätys Spider-Man 1/2014:ssa on lehden hinta, joka on noussut vuodenvaihteessa yli kuuteen euroon. Eihän korotus millään muotoa tuntuva ole, mutta toivotaan ettei se rokota lehden menekkiä. X-Menin lakkauttamisen jälkeen Spider-Man kun on ainoa Marvel-julkaisu Suomessa. Tilannetta seuraa vanha Marvelisti kauhulla.

Spider-Man 1/2014:n alkuperäisnumerot ovat The Amazing Spider-Man #673–674.

Spider-Man - Hämähäkkimies

Lue myös:

o Lehtikatsaus: Spider-Man 12/2013 päättää vuoden merkittävimmän Hämis-tarinan hengästyttävällä vauhdilla
o Lehtikatsaus: Spider-Man 11/2013 paljastaa mitä tapahtuu, kun J. Jonah Jameson saa Hämis-voimat
o Lehtikatsaus: Spider-Man 10/2013 opettaa meille, ettei Hämis osaa edes ajatella seksiä
o Lehtikatsaus: Spider-Man 9/2013:ssa Peter Parker urpoilee urakalla ja Kloonisaagan pahis palaa
o Lehtikatsaus: Spider-Man 8/2013 kertoo, mitä kuuluu alkuperäiselle Venomille nykyään

Teksti: Tatu Junni