Uusimmat

Näppäimistön lähempää tarkastelua ja SetPoint-ajuriohjelmisto

27.12.2007 19:17 Muropaketin toimitus

 

Näppäimistön lähempää tarkastelua

Ehkäpä diNovo Edgen merkittävin olohuonekäyttöä helpottava ominaisuus on oikeaan reunaan sijoitettu läpimitaltaan 38 mm:n kosketuslevy, joka toimii kannettavista tietokoneista tuttuun tapaan hiirenä. Kosketuslevyn alapuolelle on sijoitettu hiiren vasen ja oikea painike, joiden tarve jää kuitenkin vähäiseksi, sillä klikkaaminen onnistuu kosketuslevyä naputtamalla. Kosketuslevy on mahdollista kytkeä pois toiminnasta oikean control-näppäimen vierestä löytyvää FN-näppäintä sekä hiiren vasenta painiketta painamalla. Kosketuslevyn oikeasta- ja yläreunasta löytyy pienet nystyt, joiden päällä sormea liu’uttamalla onnistuu pysty- ja vaakavieritys. Kun kosketuslevyä käytetään, sen ympärille syttyy tyylikäs oranssi valorengas.

Kosketuslevyn yläpuolelta löytyy äänenvoimakkuuden säädin, joka toimii kosketusperiaatteella. Säätimen kosketusalueen vierestä löytyy kahdeksan oranssia LED-valoa, jotka palavat sillä kohtaa missä sormi kulloinkin sijaitsee. Säätimen alapuolelle on sijoitettu pyöreä mykistysnäppäin, jonka viereen syttyy oranssi symboli, kun mykistys on aktivoituna. Säätimen yläpuolella sijaitsee puolestaan Windows-logolla koristeltu painike, jota painamalla aukeaa oletuksena Media Player. Myös tätä näppäintä painaessa viereen syttyy hetkeksi oranssi symbolivalo.

Näppäimistön oikeassa laidassa, aivan yläkulman tuntumassa on päävirtakytkin. Kytkin on oranssia muovia, ja kun virta on kytkettynä päälle, se näkyy oranssina näppäimistön päällä akryylimuovissa sijaitsevassa pienessä neliömäisessä aukossa. Ratkaisu on fiksu, sillä se näyttää selkeästi virtakytkimen asennon ilman jatkuvasti palavaa valoa.

Edgen loput funktionäppäimet löytyvät vasemmasta laidasta sekä F-näppäinten takaa. Vasemman sivun painikkeet ovat pieniä ja pyöreitä ja kunkin oikealta puolelta löytyy pieni oranssi symbolivalo, joka syttyy kun näppäintä painetaan. Painikkeista alimmainen vastaa hiiren vasemman painikkeen klikkausta ja sen todellinen merkitys jäi hieman kysymysmerkiksi. Sen yläpuolella olevat painikkeet toimivat näppäränä apuna webbisivun suurentamisessa ja pienentämisessä. Niistä alimmainen palauttaa sivun alkuperäiseen kokoonsa. Vasemman yläkulman kuu-painike vaivuttaa koneen oletuksena hibernate-tilaan.

Kaikki F-näppäimet ovat kaksitoimisia, sillä aiemmin mainittua FN-näppäintä pohjassa pitämällä niiden yläpuolelle syttyvät kunkin näppäimen lisätoimintoa vastaava oranssi valosymboli. F1-F4-näppäimien oletusfunktioina ovat nettipuheluiden, haun, sähköpostin ja kotisivun pikavalinnat, F5-F8-näppäinten funktioina mediatoiston eteen-, taakse-, stop- ja play/pause-komennot ja F9-F12-näppäinten takana käyttäjän omavalintaiset a, b, c ja d -funktiot. Kun F-näppäintä painaa FN-näppäimen ollessa pohjassa, palaa valitun toiminnon valosymboli muutaman sekunnin kirkkaampana.

11 millimetriä paksu Edge on rungoltaan tavallista mustaa muovia, mutta sen etupuolta koristavat lepuutustuen harjattu alumiinipinta sekä näppäimiä ympäröivä paneeli mustaa akryylimuovilevyä. Sekä alumiinilla että akryylimuovilla on paksuutta kaksi millimetriä.

diNovo Edgen kääntäminen ympäri yllättää useimmat. Koko taustapuoli on nimittäin virtakytkimen tapaan väriltään kirkkaan oranssi. Pohjan etureunan syvennyksestä löytyvät kullatut metallinastat lataustelakkaa varten ja keskeltä yläreunaa puolestaan ”connect”-painike, jota käytetään näppäimistön parittamisessa USB-vastaanottimen kanssa. Virransaannista huolehtii sisäänrakennettu 940 mAh litium-ioniakku.

Pohjan reunoilta, läheltä jokaista kulmaa, löytyy pienet kumiset liukuesteet työpöytäkäyttöä silmälläpitäen. Takareunan liukuesteiden vierestä löytyy lisäksi pienet muovijalat, jotka nostamalla näppäimistön kirjoitusasennon saa muutettua hieman pystymmäksi. Jalat ovat niin kapeat, että isompisorminen tarvitsee pienen apuvälineen niiden kääntämiseksi ulos koloistaan.

SetPoint-ajuriohjelmisto

Edgen mukana toimitetaan Logitechin SetPoint-ohjelmisto, jonka se toimittaa nykyään kaikkien hiiri- ja näppäimistötuotteidensa yhteydessä. CD-levyltä löytynyt SetPoint oli ohjelmistoversioltaan 3.30, mutta valmistajan sivuilta on tällä hetkellä ladattavissa 4.24-versio.

SetPointin ikkunanäkymä jakautuu kolmeen eri päävälilehteen, jotka jakautuvat tarvittavaan määrään vasemmasta laidasta löytyviä alavälilehtiä. Edgen kosketushiiren asetukset on sijoitettu ”Oma hiiri”-välilehdelle, joka tarjoaa neljän alavälilehden verran asetuksia. Käyttäjä pääsee vaikuttamaan hiirelle tyypillisiin perusasetuksiin kuten näppäinten toimintoihin, kursorin nopeuteen ja kiihtyvyyteen sekä vieritysten nopeuteen ja kiihtyvyyteen.

Näppäimistön säädöt löytyvät vähemmän yllättäen ”Oma näppäimistö”-välilehdeltä, jonka viisi alavälilehteä tarjoavat hieman hiiren alavälilehtiä enemmän säädettävää. Funktionäppäimille on mahdollista asettaa monipuolisesti eri toimintoja, kuten käyttäjän mukauttaman valikon. Myös Edgen akun tilaa on mahdollista seurata SetPointin avulla, joko jäljellä olevina päivinä tai prosentteina. Kun akku kaipaa latausta, ilmoittaa SetPoint siitä käyttäjälle.

Kolmannelta, ”Työkalut”-päävälilehdeltä löytyy ohjelmistoon sekä sen päivittämiseen liittyviä tietoja ja valintoja. Käyttäjä pääsee tarvittaessa yhdellä klikkauksella esimerkiksi SetPoint-tukikeskukseen tai hankkimaan tietoa näppäimistön käyttöergonomiasta.

Sisältö

  1. Logitech diNovo Edge - olohuoneen tyylinäppis
  2. Näppäimistön lähempää tarkastelua ja SetPoint-ajuriohjelmisto
  3. Käyttökokemuksia ja loppusanat