Uusimmat

Arvostelu: Ridley Scottin Prometheus tuottaa pettymyksen vain käsikirjoituksellaan

01.06.2012 00:00 Tatu Junni

Ensi-ilta: 1.6.2012
Alkuperäisnimi: Prometheus
Ohjaaja: Ridley Scott
Käsikirjoittaja: Damon Lindelof & Jon Spaihts
Pääosissa: Michael Fassbender, Idris Elba, Charlize Theron, Noomi Rapace ja Guy Pearce
Pituus: 124 minuuttia
Ikäraja: K16

Dome 3,5

Perinteisesti kesän ensi-iltaelokuvien sisältö voidaan tiivistää lauseisiin ”tissit tissit töttöröö!” ja ”pum pum pröööt!”. Ridley Scottin ohjaama Prometheus on toista maata. Se on totinen ja ajatuksia herättävä jännityskertomus siitä, miten polku helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla.

Vuonna 1965 tv-sarjojen ohjaajana uransa aloittanut Ridley Scott on keskittynyt viime aikoina tekemään helposti unohdettavaa huttua. Edellisestä yli kolmen tähden elokuvasta on kulunut jo 12 vuotta, varsinaisesta täysosumasta vielä enemmän. Juurille palaaminen on kuitenkin kääntänyt Scottin tuotannon tason uuteen nousuun. Jylhä Prometheus on Gladiaattorin ohella ohjaajan paras 2000-luvun elokuva, vaikka ei se – tietenkään – Alienille pärjääkään.

Sanoivat mainospuheet mitä tahansa, on Prometheus esiosa Alienille. Todellisuudessa elokuva sai kuitenkin alkunsa Kahdeksannen matkustajan jatko-osasta. Ridley Scott ei päässyt 1980-luvun puolivälissä ohjaamaan tieteiskauhuhitilleen jatko-osaa, vaan menetti pestin Terminator-nousukas James Cameronille. Tämä jäi jurppimaan ohjaajaa vuosikausiksi. Toukokuussa Scott paljasti The Hollywood Reporterin toimittaja Stephen Gallowaylle Prometheuksen saaneen alkunsa Fox Filmed Entertainmentin pomo Tom Rothmanin kanssa käydystä keskustelusta. Traumatisoitunut ohjaaja ilmaisi halunsa palata Alienin maailmaan vielä kerran ja Rothman tietenkin kiinnostui aiheesta.

Aluksi suunnitelmissa oli tehdä suora esiosa alkuperäiselle elokuvalle, mutta loppujen lopuksi Prometheuksesta kehittyi jotain omaperäisempää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei elokuvassa nähdä perinteisiä xenomorpheja ja facehuggereita. Tarina keskittyy uusiin hahmoihin, eikä Sigourney Weaver esiinny edes cameo-roolissa.

Prometheus sijoittuu noin 30 vuotta ensimmäistä Alienia edeltävään aikaan. Tarinan alussa tutkimusmatkailijaryhmä löytää ihmiskunnan alkuperään viittaavan johtolangan, joka johtaa heidät tutunoloiselle planeetalle. Siellä elokuva vastaa useisiin faneja vuosikausia mietityttäneisiin kysymyksiin, mutta synnyttää samalla uusia. Vaikka elokuvilla on ikäeroa yli 30 vuotta, Prometheus ja Alien on kirjoitettu hyvin yhteen, ja ne muodostavat eheän parivaljakon. Alienia ei kuitenkaan kannata katsoa muistinvirkistykseksi ennen Prometheuksen katsomista. Päinvastoin, Ripleyn tarinaan kannattaa uppoutua vasta elokuvateatterista kotiuduttuaan.

Kreikkalaisen mytologian titaaniin nimellään viittaava Prometheus on visuaalisesti järkyttävän upea elokuva, mutta sen tarina jättää toivomisen varaa. Damon Lindelof ja Jon Spaihts ovat kehitelleet hienoja kohtauksia ja pari mielenkiintoista henkilöhahmoa, mutta sivuuttaneet samalla olankohautuksella monet vähänkään syvälliset aiheet. Ihmiskunnan alkuperä, luoja-alienit ja isänmurha ovat teemoja, joista olisi riittänyt ammennettavaa vaikka kuinka. Tiivistetään elokuvan ongelma näin: kovista odotuksista huolimatta Prometheus tuottaa pettymyksen ainoastaan laiskalla käsikirjoituksellaan. Valitettavasti se pettymys on melko suuri.

Yllättääkö tämä? Kyllä ja ei. Käsikirjoituksen olisi odottanut olevan hiotumpi, mutta toisaalta osa Prometheuksen mainoskampanjaa oli mysteerin luominen sen tarinan ympärille. Alien-fanien mielissä (omassanikin) on pyörinyt niin hurjia visioita, että ne ovat oikeastaan unohtaneet elokuvan puitteet ja alkaneet elää omaa elämäänsä. Jonkinasteinen pettyminen Prometheukseen oli vääjäämätöntä. Se kun on vain elokuva. Hyvä elokuva, kyllä, mutta ei Prometheus paranna aknea, paljasta Coca Colan reseptiä tai vapahda ihmiskuntaa.

Prometheuksen parasta antia on X-Men: First Classista ja Shamesta tutun Michael Fassbenderin esittämä David. Ironisesti ihmiskunnan syntyä selvittävän tutkimusmatkailijaryhmän tärkein jäsen ei ole ihminen laisinkaan, vaan Lawrence Of Arabia -elokuvaan mieltynyt androidi.

Fassbender on hyvässä seurassa, sillä Prometheuksen näyttelijäkaarti on läpi linjan tasokas. Mukana ovat Idris Elba, Charlize Theron, Noomi Rapace ja lähes tunnistamattomaksi maskeerattu Guy Pearce. Valitettavasti vain Fassbender on saanut roolin, joka todella haastaa näyttelijän ja jää katsojien mieleen. Millennium-trilogiasta tutulla Rapacella on omat hetkensä, mutta hänen tiedenaisensa Elizabeth Shaw unohtuu helposti muutamasta hienosta kohtauksesta huolimatta.

Vaikka Prometheus toimii myös itsenäisesti, on se ehta Alien-elokuva. Tämä selviää jo hitaasti valkokankaalle saapuvasta otsikosta – ja tulee kaikille selväksi viimeistään viimeisessä kohtauksessa. Omalla Alien-asteikollani Prometheus sijoittuu pronssisijalle Alienin ja Aliensin jälkeen. Taakse siis jää Alien³, mutta etenkin kammottavat Alien: Resurrection, Alien vs. Predator sekä Aliens vs. Predator 2. Esiosasta kun on kyse, Prometheuksen lopetus huutaa jatko-osaa. Nähtäväksi jää onko moinen luvassa vai onko se tehty jo vuonna 1979.

PlusMiinusNolla

+ Komea
– Tarina
+ Michael Fassbender

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat