UUSIMMAT

Broken Flowers

29.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Jim Jarmuschin Cannes-suosikissa Bill Murray jatkaa Lost In Translationin linjoilla. Hän esittää ikääntynyttä ja varakasta naistenmiestä Don Johnstonia, joka saa vaalenpunaisesta anonyymistä kirjeestä tietää, että hän on 19-vuotiaan pojan isä. Väite tulee juuri kun viimeisin tyttöystävä on nostanut kytkintä. Naapurin harrastelija-sherlockholmes usuttaa Johnstonin tapaamaan 80-luvulla tuntemiaan äitiehdokkaita. Näin leffa saa Jarmuschille tyypillisen road movie -rakenteen.

Nuorempana en oikein jaksanut Murrayta, sillä hänellä oli paha tapa kohkata ja huutaa. Se kuulostaa hassulta, kun katsoo herran viimeisimpiä roolisuorituksia, joissa Murray on lakonisuuden perikuva. Hiljaisuudet ja merkitsevät katseet tekevät kaiken työn. Murrayn tyyli kehittyy jonkinlaiseen päätepisteeseensä Broken Flowersissa, jossa näyttelemistä voi luonnehtia lähinnä katatoniseksi. Se on aika hauskaa ja toimii loistavasti, vaikka en ymmärrä kuinka ilman ilmeitä voi kuvata miehen maailman hahmottamisen muutoksen näin voimallisesti. Herää kysymys, miten tämä verkkareihin pukeutunut toljottaja on tullut iskeneeksi Julie Delbyn, Sharon Stonen, Frances Conroyn, Jessica Langen ja Tilda Swintonin?

Naiset ovat kaikki mahtavia. Jokainen on mukana vain hetken, mutta ammattitaidolla sterotyypeistä (lähiöyksinhuoltaja, eläinmeedio, white trash -lehmä jne.) vääntyy vänkiä hahmoja. Verkkaisesti etenevässä leffassa yksi-ilmeisen Murrayn vierellä, he vastaavat kaikesta lämmöstä ja sisällöstä. Kun Murray vain matkustaa tai jököttää, leffa tuntuu tyhjältä. Ilmeisesti elokuvan tarkoitus on hengittää jokaisen episodin välissä. Mutta kun päähenkilön matka on selvästi henkinen eikä fyysinen, tuntuu toistuva autolla ajaminen lähinnä hyperventiloinnilta.

Broken Flowers on epäcoolilla tavalla tosi viileä. Jarmuschin Dead Manin sekä Kahvia ja tupakkaa -leffan mustavalkoinen tyylikkyys on vaihtunut samalla pieteetillä toteutettuun pinkkiin pöhöttyneisyyteen.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Broken Flowers
Ohjaus Jim Jarmusch. Pääosissa Bill Murray, Julie Delby, Jeffrey Wright.

Muropaketin uusimmat