Uusimmat

Cleaner (***)

17.01.2008 09:53 Tatu Junni

cleanerRenny Harlinin hittielokuvista (Die Hard 2, Cliffhanger ja Deep Blue Sea) on aikaa jo vuosia, joten miehen tuotannon haukkuminen on kuin ampuisi kaloja tynnyriin. 2000-luvun alkuvuosina Harlin joutui toinen toistaan huonompien rainojen syöksykierteeseen, joka alkoi Drivenistä ja huipentui jopa Suomen elokuvateatterit kaukaa kiertäneeseen The Covenantiin. Yhtäkkiä Suomen kansakunnan ylpeys olikin kehäraakki, soon-to-shoot-porno-movies. Vaan Harlinpa ei jäänyt tuleen makaamaan vaan teki yhdessä vanhan ystävänsä Samuel L. Jacksonin kanssa Cleanerin, yhden uransa parhaista elokuvista.  

Harlin on jo kauan ennen Cleaneria tuskaillut sitä, miten hän on jäänyt nalkkiin toimintaelokuvagenreen. Mainettaan paremmalla Mindhuntersilla herra koetti hivuttautua trillerien puolelle ja Manaaja: Alku koputteli kauhun kynnyksellä. Valitettavasti molemmat elokuvat polkivat Harlinia vain syvemmälle suonsilmään. Cleaner kuitenkin heittää ohjaajalle köyden, mahdollisuuden vetää itsensä takaisin taistelutantereelle.

Samuel L. Jackson ei paljasta itsestään Cleanerissa mitään mitä valkokankaalla ei olisi vielä nähty, eikä elokuva olekaan hänelle läheskään yhtä tärkeä merkkipaalu kuin ohjaajalleen. Ainoastaan yksi kohtaus jää mieleen. Tilanne, jossa Jackson ilveilee ystäväperheen lapselle, on miehen uran parhaita. Siinä Jackson ei ole niin über cool ja bad ass, kuin mitä hän yleensä pyrkii olemaan. Moista irrottelua soisi näkevänsä mieheltä useamminkin.

Jacksonia mielenkiintoisempaa jälkeä saa aikaan Ed Harris, joka on aina jäänyt turhan pienten roolien vangiksi. Pääosaan ei mies nouse nytkään, mutta pääsee esittelemään taitojaan kiitettävissä määrin. Muissa sivuosissa nähdään mm. mainio Luis Guzmán ja Peter Franzén, joka saa tällä kertaa jopa pari repliikkiä lausuttavaksi ja pääsee peräti mukiloimaan Jacksonia taskulampullaan. Kyseessä on silti sen verran pieni rooli, ettei Peterin fanien kannata Cleaneria vain suosikkinsa takia lähteä katsomaan.

Elokuvan femme fatalena nähdään Eva Mendes, joka on toki kaunista katseltavaa, mutta näyttelijänä tasan yhtä tasoton kuin aina ennenkin. Onneksi Mendes sentään saa tilaisuuden yrittää näytellä toisin kuin Ghost Riderissa, jossa pääosaan nousivat naisen sijaan tämän povi ja avonainen kaulus.

Juoneltaan Cleaner on melko tyypillinen murhamysteeri, joka ei suuria yllätyksiä loppukoukustaan huolimatta tarjoile. Silti elokuvaa katselee ilolla. Odotukset Cleaneria kohtaan kun eivät Harlinin viime vuosien töiden jälkeen olleet korkealla, ja niinpä keskinkertaisuuskin maistuu makoisalta. Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan Harlin lähtee Cleanerin jälkeen lupailtujen Brodie’s Law– ja 12 Rounds -elokuviensa kanssa. Niiden jälkeen on luvassa vuoden 2009 Mannerheim-projekti, joka tulee arvatenkin olemaan vuoden suosituimpia elokuvia Suomessa – oli sen taso mikä tahansa. Siinä mielessä, jos ei muuten, Harlinin tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Äänestys: Mikä on Renny Harlinin paras elokuva?

Viikon traileri: Cleaner

kaista 

PlusMiinusNolla

+ Positiivinen yllättäjä
– Juoni ennalta-arvattava
+ Suomenlippu ja -vaakuna hotellin peilissä
– Ei nouse genrensä keskitason yläpuolelle millään ansioilla