Dark Water

26.07.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Japanilaisten kauhuelokuvien uudelleenfilmatisoinneista on muodostunut oma pieni alaviite Hollywood-elokuvien genrekirjoon. Ring-elokuvia on tehty jo kaksin kappalein ja myös Kauna on japanilaisen alkuperäiselokuvan päälle kuva kuvalta rakennettu näköispainos. Nyt on vuorossa Tumma vesi joka herättää kysymyksen siitä, miksi ihmeessä elokuva on yleensä tehty? Vaikka elokuvassa itsessään ei ole suoranaista vikaa.

Vakiintuneen tavan mukaan elokuva on varsin uskollinen japanilaiselle alkuperäisteokselle. Se onnistuu välillä tavoittamaan ansiokkaasti ahdistuneisuuden ja surun ilmapiirin. Siinä on arkitodellisen tuntuisia hahmoja joiden ongelmat ja motiivit ovat uskottavia. Mutta sitten se mittava mutta: miksi ihmeessä tätä perhesuhdetragediaa ei olisi voinut tehdä omana elokuvanaan ilman alkuperäisen japanilaisen innoittajan höyhenenkeveää kauhuelementtiä, joka upottaa lopulta koko elokuvan.

Tarina huoltajuudesta riitelevästä pariskunnasta, masennuksesta kärsivästä äidistä, eron jälkeisestä ekonomisesta ahdistuksesta ja mielikuvitusmaailmaan vetäytyvästä lapsesta on kuin suoraan sellaisista menneiden vuosikymmenten ihmissuhde-elokuvista kuten Kramer vastaan Kramer tai Alice ei asu täällä enää. Niiltä elokuva myös näyttää, joten ei voi olla miettimättä tarttuvatko amerikkalaiset ohjaajat niin hanakasti japanilaisten elokuvien uudelleenfilmatisointeihin, koska se tarjoaa heille mahdollisuuden näyttää Amerikka eurooppalaisen koleana, sateisena ja värittömänä paikkana.

Tumman veden kauhuelementin tekee hiukan kiusalliseksi sen lähes autistinen samankaltaisuus Ring-elokuvien koukun kanssa. Se on ohjattu elokuvaan niin kosmeettiseksi ja lähinnä vertauskuvalliseksi elementiksi, että on vaikea kuvitella kenenkään siitä varsinaisesti kauhistuvan. Niinpä elokuvasta tulee itsenäisenä teoksena tarkasteltuna kummallinen kahden genren sekasikiö. Jos elokuvan haluaa nähdä vain sen alkuperäisen japanilaisen teoksen kautta nousee pääkysymykseksi, miksi Tummaa vettä ei jätetty tekemättä?

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Tumma vesi (Dark Water) USA 2005. Ohjaus Walter Salles, Pääosissa Jennifer Connelly, John C. Reilly, Tim Roth, Dougray Scott, Pete Postlethwaite.