Uusimmat

Haastattelu Avengers-elokuvista ja uudesta Citadel-sarjasta tutut Anthony ja Joe Russo: “Richard Maddenista pitäisi tulla seuraava James Bond”

25.04.2023 12:05 Helinä Laajalahti

Avengers-ohjaajina tunnetut Anthony ja Joe Russo tuottavat Prime Videossa tällä viikolla alkavan suursarjan Citadel. Muropaketti haastatteli veljeksiä Lontoossa.

Tulee varsin nopeasti selväksi, ettei kyseessä ole mikään ihan pieni tv-tuotanto, kun seikkailen Lontoossa Thamesin rannalla sijaitsevan Corinthia-hotellin käytävillä etsien huonetta, jossa minun tulee ilmoittautua haastattelua varten. Porukkaa on nimittäin näin suomalaisittain sanottuna kuin pipoa.

Kyseessä on Prime Videossa tällä viikolla julkaistavan Citadel-suursarjan lehdistöpäivä, jota varten Lontooseen on lennätetty sarjan keskeiset tekijät, valtava määrä erilaisissa avustavissa tehtävissä toimivia ihmisiä sekä joukko toimittajia Varietysta ja Colliderista Muropakettiin.

Citadel on toimintasarjafranchise, jossa huippuvakoojat seikkailevat ympäri maailman pelastamassa ihmiskuntaa. Ensimmäisenä franchisesta julkaistaan englanninkielinen “emosarja”, jonka keskeisimmissä rooleissa nähdään Richard Madden, Priyanka Chopra Jonas, Stanley Tucci ja Lesley Manville. Sarjan vastaavina tuottajina toimivat Anthony ja Joe Russo, joita Muropaketti pääsi Lontoossa jututtamaan.

Russon veljekset tunnetaan etenkin Marvel Studiosin suurelokuvien ohjaajina. Heidän käsistään ovat lähteneet Captain America -elokuvat The Winter Soldier ja Civil War, sekä Avengers-elokuvat Infinity War ja Endgame. Marvelin jälkeen he ovat ohjanneet muun muassa Netflix-toimintaseikkailun The Gray Man. Ohjaajan tehtävien lisäksi he ovat toimineet ahkerasti tuottajina, ja yhtenä heidän viime vuosien suurista hittituotannoistaan voikin mainita tämän vuoden Oscar-voittajan, Everything Everywhere All at Oncen.

Citadel

Mutta nyt vuorossa on Prime Videon kevään 2023 suurtuotanto Citadel. Miten sarja eroaa edukseen lukuisten vakoojatarinoiden virrasta?

“Selvennetään ensin hieman. Meiltä on ensin tulossa tämä 28. huhtikuuta alkava, englanninkielinen sarja. Sen jälkeen tulee italialainen sarja, joka on tehty paikallisesti paikallisten käsikirjoittajien voimin. Siitä vastaa upea firma nimeltä Catteleya, joka on tehnyt myös sarjat Gomorrah ja oma suosikkini ZeroZeroZero. Sitten meillä on myös intialainen sarja. Kaikki nämä kertovat samaan tarinauniversumiin kuuluvia eri tarinoita eri hahmojen avulla”, Joe Russo kertoo.

“Ja kaikki julkaistaan globaalisti Prime Videossa. Sarjat ovat paikallisesti tehtyjä eri puolilla maailmaa, mutta ne julkaistaan maailmanlaajuisesti”, Anthony Russo jatkaa.

Citadel ei siis ole yksistään tällä viikolla alkava Citadel, vaan sen rinnalle ovat tulossa vielä ainakin Citadel: India ja Citadel: Italy. Veljesten mielestä tämä laajempi mittakaava juuri erottaa sarjan muista vakoojatarinoista.

“Mielestäni se eroaa etenkin siinä, että kokoamme yhteen kansainvälisen joukon tarinankertojia ympäri maailman kertomaan tarinoita tässä vakoojauniversumissa. Se oli Amazon Studiosia johtavan Jennifer Salken uudenlainen idea ja innosti meitä Anthonyn kanssa. Sanoisin, että se on sarjan vahvuus mutta toki myös suurin haaste, koska olemme kaikki eri maissa. Mutta zoom-tapaamisten avulla pääsimme kommunikoimaan keskenämme joka viikko yhteisessä käsikirjoittajien tapaamisessa. Lisäksi meillä oli Citadel-huippukokous Los Angelesissa tuotantoyhtiömme Agbon tiloissa, minne keräsimme kaikki tekijät Italiasta ja Intiasta, ja keskustelimme tarinan potentiaalista ja tämän maailman mahdollisuuksista”, Joe Russo kommentoi.

Citadelin pääosissa Richard Madden ja Priyanka Chopra Jones

Citadelin toista pääosaa esittää Richard Madden, joka muistetaan muun muassa Game of Thronesista, ja toista puolestaan Priyanka Chopra Jones, joka on kotimaassaan Intiassa tehnyt nimekkään Bollywood-uran ja sen lisäksi piipahtanut muun muassa elokuvissa Baywatch ja The Matrix Resurrections. Kuinka juuri he tulivat valituksi rooleihinsa?

“Priyankaa ehdotti alun perin Jen Salke, ja olimme Joen kanssa samalla sekunnilla sitä mieltä, ettei roolitus voisi olla täydellisempi. Sarjan oli aina tarkoitus olla globaali, kulttuureja risteävä kokemus, ja Priyanka sopii tähän niin hyvin sen suhteen, mitä hän on tehnyt urallaan, millainen hän on esiintyjänä ja millaisia hänen faninsa ovat. Tämän lisäksi hän on uskomattoman pätevä fyysinen esiintyjä, mikä tulee tarpeeseen tässä haastavassa sarjassa esimerkiksi stunttien osalta. Hän on mahtava niissä, ja mielestämme hänen roolituksensa oli täydellinen”, Anthony Russo kertoo.

“Ja Richardin kanssa oli sama juttu. Olimme fanittaneet häntä vuosien ajan ja rooli on aika kompleksinen. Kun ensimmäisen kerran tapasimme hänet, Joe sanoi, että hänestä pitäisi tulla seuraava Bond. Tietyllä tavalla tämä on nyt hänelle sitä.”

Citadel

Suurtuotannot ovat Russoille tuttuja erityisesti Marvel Studiosin puolelta. Kuinka tämän tyyppisen tv-sarjan teko eroaa suuren toimintaelokuvan teosta?

“Tuotantoprosessi on identtinen, paitsi että sarjassa se kestää pidempään, koska on enemmän kuvattavaa sisältöä. Mutta tämä oli kooltaan ihan samaa tasoa kuin The Gray Man ja Marvel-leffat. Pidämme tällaisesta pitkän muodon tarinankerronnasta, koska hahmoihin tulee investoitua ihan eri tavalla, ja se voi johtaa hyvinkin tunteikkaaseen lopputulokseen. Se on ihan yksinkertaista matematiikkaa: jos tappaa hahmon tunnin jälkeen kahden tunnin elokuvassa, se saa aikaan vain tietynlaisen vaikutuksen yleisössä, jolla on tunti aikaa käsitellä sen aiheuttamia tunteita. Jos saman tekee kahdeksan tunnin mittaisen tarinan aikana kuuden tunnin kohdalla, siitä syntyy erilainen kokemus, koska hahmoon on ehtinyt tutustua enemmän. Joten pitkässä tarinankerronnassa on tällaisia etuja, mistä me nautimme”, Joe Russo selittää.

Marvel-menestys avasi ovet uusille mahdollisuuksille

Ennen Marvel-menestystä Russot ohjasivat muun muassa tv-sarjaa Paluu pulpettiin (Community) sekä Owen Wilson -komedian You, Me and Dupree. Vuonna 2014 julkaistu Captain America: The Winter Soldier oli kuitenkin kiitelty niin kriitikoiden kuin Marvel-fanien keskuudessa, mikä avasi heille aivan uudenlaisia ovia urallaan.

“Se muutti elämäämme monella tapaa. Saimme mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikaisen unelmamme ja tehdä töitä sellaisten hahmojen parissa, mitä olimme rakastaneet lapsesta saakka. Se oli mahtavaa. Ja Marvelin myötä pääsimme työskentelemään alan parhaisiin kuuluvien näyttelijöiden, suunnittelijoiden ja visuaalisia efektejä luovien taiteilijoiden ja monien muiden kanssa. Se oli Joelle ja minulle uskomaton mahdollisuus, päästä työskentelemään niin lahjakkaiden ihmisten kanssa. Meillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmia palata Marvelille, mutta rakastamme siellä kaikkia ja kaikkea sitä, mitä he tekevät, ja ainahan on olemassa mahdollisuus”, Anthony Russo kertoo.

Mutta sisaruksethan tunnetusti riitelevät keskenään paljon. Miten Russot saavat pidettyä riidat kurissa?

“Jos riitelisimme, niin emme luultavasti olisi tässä”, Joe Russo nauraa.

“Sanoisin, että kinastelu on tavallaan osa meidän prosessiamme. Käymme vuoropuhelua siitä, kuinka liikumme asiassa eteenpäin, kuinka puramme osiin luovia ideoita, ja joskus se saattaa vaikuttaa riitelyltä, mutta se on meidän prosessimme, luonnollinen prosessi”, isoveli jatkaa.

“Saman asian eri näkökulmista syntyy tervettä dialogia, miten ideasta saadaan parempi”, pikkuveli summaa.

Katso koko haastattelu tästä videosta:

Citadel alkaa Prime Videossa 28. huhtikuuta.

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat