Uusimmat

Once Upon a Time in Hollywood – Selvitimme millaisen romaanin Quentin Tarantino kirjoitti menestyselokuvansa pohjalta

07.07.2021 11:03 Helinä Laajalahti

Quentin Tarantinon esikoisromaani Once Upon a Time in Hollywood: Romaani julkaistiin suomenkielisenä käännöksenä viime viikolla, samaan aikaan englanninkielisen alkuteoksen kanssa.

Quentin Tarantinon ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Once Upon a Time in Hollywood julkaistiin vuonna 2019. Monikerroksinen elokuva kertoi 1960-luvun lopun Hollywoodista, missä Leonardo DiCaprion esittämä eilisen päivän tähti, Rick Dalton pyristelee sen hetken elokuvamaailman paineissa. Elokuva myös sekoitti mielenkiintoisella tavalla keskenään faktaa ja fiktiota.

Muropaketin arvostelussa elokuvaa kuvattiin rakkauskirjeeksi entisajan Hollywoodille, aikuisten saduksi, joka “nostaa Hollywoodin kulta-ajan etualalle ja nostalgia tihkuu elokuvan jokaisesta kuvasta”.

LUE MYÖS: Arvostelu: Once Upon a Time in Hollywood on Quentin Tarantinon neljän tähden rakkauskirje entisajan Hollywoodille

Viime viikolla Tarantino teki uuden aluevaltauksen ja julkaisi elokuvansa käsikirjoituksen pohjalta tekemänsä esikoisromaanin Once Upon a Time in Hollywood: A Novel. Romaani suomennettiin pikavauhtia ja suomenkielinen laitos (Once Upon a Time in Hollywood: Romaani) julkaistiin samana päivänä kuin englanninkielinenkin alkuperäisteos.

Tarinana Tarantinon kirja on sama kuin elokuvakin, mutta se pääsee hahmoihin ja heidän tunteisiinsa ja motiiveihinsa paljon elokuvaa syvemmälle.

Miten Tarantinon kirja eroaa vuonna 2019 julkaistusta elokuvasta?

Romaanissa etenkin elokuvassa Brad Pittin esittämä Cliff Booth saa enemmän lihaa luidensa ympärille. Kirja syventää hahmoa muun muassa kertomalla tämän elokuvaharrastuksesta ja tarjoaa sen myötä paljon mielenkiintoista nippelitietoa tuohon aikaan julkaistuista elokuvista ja niiden tekijöistä.

Mutta koska Tarantino sekoittaa tarinassaan faktaa ja fiktiota, lukija saa olla koko ajan varuillaan, sillä mistään ei voi olla suoralta kädeltä varma, onko kyseinen asia vain kirjailijan mielikuvituksen tuotosta vai oikeastikin tapahtunut asia. Pienellä googlailulla paljastuu, että monilla vanhoihin elokuviin liittyvillä asioilla on tosipohjainen tausta – tietenkin tilanne on eri, jos kyseessä on jokin fiktiivisen Cliff Boothin tai Rick Daltonin edesottamus, vaikka vastapuolella olisikin oikeasti olemassa ollut hahmo.

Romaani myös paljastaa elokuvan jälkeen pohdituttaneen asian siitä, tappoiko Cliff Booth vaimonsa vai ei. Elokuvassa aihe nousee Cliffin tarinan osalta keskeiseen asemaan, mutta kirjassa syvennytään myös hänen menneisyyteensä tehokkaana sotasankarina. Tästä johtuu myös hänen osaamisensa taistelutaitojen osalla, minkä vuoksi hahmo päätyy härnäämään Bruce Leetä – tarinankäänne, jota monet ovat kritisoineet etenkin Leen esittämisen osalta.

Once Upon a Time in Hollywood / Mike Moh

Kirja myös tarjoaa enemmän tietoa Rick Daltonin sisimmästä ja häntä piinaavasta psyykkisestä sairaudesta. Kirjassa pureudutaan erityisesti Lancer-tv-sarjan tekoon, mistä keskeiseksi nousee Rickin ja tämän nuoren vastanäyttelijän, Trudi Fraserin välinen kommunikaatio. Fraser ei ole oikea hahmo, mutta Lancer-tv-sarja puolestaan on.

Lanceria tehtiin vuosina 1968-1970 ja sen pääosia esittivät James Stacy ja Wayne Maunder – elokuvassa heitä esittävät Timothy Olyphant ja Luke Perry (viimeiseksi jääneessä roolissaan). Romaanissa Rick Dalton ja James Stacy kasvavat kilpakumppaneista ystävyksiksi.

Kirja tarjoaa lisätietoa myös siitä, miksi Charles Manson alun perin kiinnostui Cielo Driven asukkaista. Elokuvassa Manson vierailee Polanskien talolla kyselemässä “Terryä ja Candia”, joilla hän tarkoittaa musiikkituottaja Terry Melcheriä ja tämän vaimoa Candice Bergeniä, jotka aiemmin asuivat samassa osoitteessa. Kirjan mukaan Manson haaveili rock-tähden urasta Melcherin avulla.

Elokuva päättyy Mansonin perheen (tällä kertaa epäonniseen) hyökkäykseen, mutta romaanissa kyseinen kohtaus kommentoidaan huomattavasti lyhyemmin tarinan keskellä. Kirja päättyy sen sijaan hellempään, puhelimessa käytyyn kohtaukseen Rick Daltonin ja hänen nuoren vastanäyttelijänsä välillä. Romaaniversiossa Dalton ei siis lainkaan vieraile Polanskien talolla kuten elokuvan lopussa.

Tarantinon romaanista näkee, että sen suomennos on jouduttu tekemään kiireessä. Silti 392 sivun mittainen kirja on mielenkiintoista ja erittäin nopeaa luettavaa, jonka mukana voi upota hetkeksi Hollywoodin kiehtovaan maailmaan kulissien takana.

Suomeksi Once Upon a Time in Hollywood -romaanin on kustantanut Like.

Once Upon a Time in Hollywood Romaani

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat