The Batmanin K16-ikärajasta tehtiin valitus Suomessa – Nyt ikäraja on eri HBO Maxissa ja elokuvateattereissa

19.04.2022 08:21 Muropaketin toimitus

Matt Reevesin ohjaama The Batman sai Suomessa elokuvateatterilevitykseen kohtalaisen korkean K16-ikärajan, vaikka USA:ssa sen ikäraja oli teiniystävällisempi PG-13.

Helmikuussa The Batmanille annettiin K16-ikäraja ”ahdistusta aiheuttavan sisällön ja väkivallan” takia.

Pääsiäisviikolla Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi  uudelleenluokitelleensa The Batmanin ikärajapalautteen perusteella.

Joku oli siis pitänyt K16-ikärajaa liian korkeana ja reklamoinut asiasta.

KAVI ei kuitenkaan päätynyt muuttamaan The Batmanin ikärajaa.

Perustelu kuului seuraavasti:

Elokuvassa on tasaisesti pitkin lähes kolmituntisen kestonsa ajan pitkäkestoisia ja intensiivisiä kohtauksia, joissa on väkivallan ja kuoleman uhkaa. Vaikka väkivaltaa ei ehkä määrällisesti ole enempää kuin keskimäärin sarjakuvafilmatisoinneissa, sitä on paljon ja se on realistisempaa sekä voimakkaampaa kuin yleensä saman lajityypin elokuvissa. Kohtausten voimakkuutta tehostetaan myös muun muassa äänisuunnittelulla ja väkivaltaa edeltävällä intensiivisellä tunnelmalla. Osittain väkivalta on myös yksityiskohtaista ja sadistista. Myös väkivallan seurauksia esitetään.

KAVI pitää uudelleenluokittelussaan elokuvan ikärajan ennallaan sallittuna yli 16-vuotiaille, perusteinaan voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä voimakas väkivalta. KAVI huomioi luokittelussaan myös alempaan ikärajaan liittyvät päihteet, jotka ovat tarinassa näkyvässä osassa. Fiktiivisyydestään huolimatta elokuvan päihteet ovat käyttötavaltaan ja haittavaikutuksiltaan realistisia.

Eilen The Batman tuotiin HBO Maxiin, joka vetää ikärajoissa omaa linjaansa: elokuvan ikärajasuositukseksi on annettu K13, eli sama kuin Yhdysvalloissa.

Blockbuster puolestaan ilmoittaa vuokra- ja myyntiversion ikärajaksi K12, mikä on jo huomattavasti matalampi kuin KAVI:n linjaus.

Arvostelu | The Batman on todella synkkä psykologinen trilleri, jonka pääosaan Robert Pattinson sopii erinomaisesti