Uusimmat

Viikon valio: The Prestige-dvd

22.05.2007 13:08 Tatu Junni

Suomenkin elokuvateattereissa nopeasti piipahtanut ”The Prestige” jäi elokuvan tasoon nähden turhan vähälle huomiolle. Samaan aikaan Edward Nortonin tähdittämän ”Silmänkääntäjä – The Illusionistin” kanssa valkokankaalle saapunut taikurielokuva kun on paljon muutakin kuin korttitemppuja ja hatusta vetäistyjä kaneja. Maagisen tunnelman ohella tarjolla on tavallista tasokkaampaa tarinankuljetusta kera laatunäyttelijöiden sekä lopputwisti, joka ei – harvinaista kyllä – ole kliseinen saati pakotettu.

The Prestige perustuu brittikirjailija Christopher Priestin vuonna 1995 julkaisemaan saman nimiseen kirjaan. Elokuva on pitkälti uskollinen kirjan tarinalle, vaikka muutoksiakin on tehty melko retein ottein.

Christopher Priest vieraili Suomessa tänä vuonna toukokuun alussa ja esiintyi Tähtivaeltaja-päivän kunniavieraana Helsingissä. Jussi Ahlrothin mainion Rajatapauksia-blogin mukaan Priest kertoi tapahtumassa, että erot hänen The Prestige-romaaninsa ja siitä tehdyn elokuvan välillä johtuvat siitä, että ohjaaja Christopher Nolan luki kirjan ja kertoi sitten veljelleen Jonathan Nolanille kävelyllä sen juonen. Christopher muisti joitain asioita väärin ja virheet sitten päätyivät Jonathanin kirjoittamaan käsikirjoitukseen. Jonathan toki luki romaanin, mutta ilmeisesti kaikkea ei muutettu alkuperäisen mukaiseksi. Kömmähdyksestä huolimatta elokuvan juoni toimii erinomaisesti.

Pääpiirteittäin elokuvasta löytyy samat tapahtumat ja teemat kuin kirjastakin:

Kaksi viktoriaanisen ajan taikuria aloittaa kiihkeän kilpailun, joka kasvaa yhä valtavammaksi taisteluksi taikatempuista ja aiheuttaa sammumattoman janon paljastaa kilpakumppanin ammattisalaisuudet. Kun miehet asettavat vastakkain uhkarohkeuden ja kiihkeän halun, esiintymiskyvyn ja tieteen sekä kunnianhimon ja ystävyyden, seuraukset ovat niin vaarallisia, kuolettavia kuin petollisiakin.

Kaikki alkaa nopeasti muuttuvassa Lontoossa vuosisadan vaihteessa, 1900-luvun alussa. Aikana, jolloin taikurit ovat huipputason idoleita ja kuuluisuuksia, kaksi nuorta miestä alkaa raivata tietään kuuluisuuteen. Keikaroiva ja hienostunut Robert Angier on täydellinen viihdyttäjä, kun taas särmikäs ja oikeaoppisuutta korostava Alfred Borden on luova nero, jolta puuttuu kyky tuoda omat maagiset ideansa suurieleisesti esille.

Miehet aloittavat uransa toisiaan ihailevina ystävinä ja kumppaneina. Mutta kun heidän isoin temppunsa menee pahasti pieleen, heistä tulee elinikäisiä vihollisia, ja molemmat pyrkivät päättäväisesti päihittämään toisen. Temppu tempulta, näytös näytökseltä heidän raivoisa kilpailemisensa voimistuu voimistumistaan, kunnes se ei enää tunne mitään rajoja. He ovat jopa valmiita hyödyntämään uutta fantastista sähköenergiaa ja Nikola Teslan tieteellisen tarkkaa neroutta – asettaen samalla kaikkien läheistensä elämän veitsen terälle.

The Prestigen on ohjannut Memento-, Insomnia- ja Batman Begins- elokuvista tuttu Christopher Nolan. Pääosissa nähdään Amerikan Psykosta ja Batman Beginsista tuttu Christian Bale sekä X-men-, Van Helsing- ja The Fountain- elokuvissa näytellyt Hugh Jackman. Myös elokuvan sivuosissa nähdään laatunäyttelijöitä: mukana on mm. Scarlett Johansson, Michael Caine, Andy Serkis ja David Bowie.

Lähes samaan aikaan The Prestigen kanssa dvd:lle ilmestyy Silmänkääntäjä – The Illusionist. Taikatempuistaan huolimatta elokuvat ovat keskenään monessa suhteessa erilaisia. Oikeastaan taikureiden ohella niitä yhdistää selkeästi vain yksi asia: molemmat ovat laatutyötä ja erittäin viihdyttävää Hollywood-viihdettä, jollaista osuu kohdalle aivan liian harvoin.