Uusimmat

Olemus ja kamera

15.05.2018 17:00 Juha Uotila

Olemus

Honor 10 -puhelimen etupuolen valtaa kookas 5,84 tuuman IPS LCD -näyttö. Sen kuvasuhde on hieman erikoisempi: 19:9. Näytön tarkkuus on 1080 x 2280 pikseliä.

Näytön peittosuhteeksi saadaan tässä noin 80 prosenttia, mikä on tässä hintaluokassa hyvä saavutus. Näytön kirkkaus tuntui kohtuulliselta, mutta maksimikirkkaus jätti hiukan laimea fiiliksen, joten kirkkaassa auringonpaisteessa näyttö ei välttämättä ole markkinoiden lukukelpoisin vaihtoehto.

Näytön yläosassa on myös vuoden trendien mukaisesti näyttölovi, jossa sijaitsee laitteen 24 megapikselin ja f2.0-aukollinen etukamera, kuuloke ja ilmoitusvalo. Näytön alapuolelle on sijoitettu yksi puhelimen erikoisuuksista, eli lasin alle sijoitettu sormenjälkitunnistin.

Honor 10:ssä kyseessä ei kuitenkaan ole niin sanottu näyttölasin alla oleva tunnistin, vaan itse sormenjälkitunnistin on sijoitettu etupuolen lasin alle. Tämä mahdollistaa etulasin olevan täysin tasainen, eikä sormenjälkitunnistimelle ole tarvinnut tehdä erillistä ”koloa” etupuolen lasiin. Ensimmäisten käyttökokemusten perusteella ratkaisu toimii kohtuullisesti, mutta hiukankin kosteilla ja ”likaisilla” sormenpäillä tunnistaminen hidastuu ja toiminta muuttuu epävarmaksi.

Honor 10:n tarjoama käsituntuma on hyvällä tasolla, ja laitteen pyöristetyt muodot tekevät sen käsittelystä helppoa. Kuten arvata saattaa, on lasinen takakuori huomattavan arka sormenjäljille. Lisäksi puhelin on myös todella liukas, samaan tapaan kuin Huawein valmistama P20 Pro.

Suuresta näytöstä huolimatta Honor 10:n koko saatu pidettyä suhteellisen kompaktina. Käyttö onnistuukin yhdellä kädellä ilman sen kummempia ongelmia. Puhelimen käsittely yhdellä kädellä onnistuu pitkälti jopa ilman otteen muuttamista tai sormella kurkottelua.

Laitteen takapuolella on puhelimen tuplakamera, joka pohjautuu 16 megapikselin värikennoon sekä 24 megapikselin mustavalkokennoon. Värillisen kameran aukko on arvoltaan f1.8. Tarkennukseen kamera käyttää vaihetunnistukseen perustuvaa automaattitarkennusta.

Yhdistelmä on pääosin tuttu aikaisemmista Honor-tuplakameroista, joissa mustavalkokennon dataa käytetään tallentamaan yksityiskohdat sekä kuvien dynamiikka, kun taas värikamera taltioi kuvien värit. Mustavalkokenno mahdollistaa myös aitojen mustavalkokuvien ottamisen.

Tuplakamera mahdollistaa myös kaksinkertaisen optisen zoomin käyttämisen. Lisäksi mukana on tuttu virtuaalisen aukon säätämisen mahdollistama Aukko-kuvaustila, jonka avulla kuvien syväterävyyttä voidaan muokata ohjelmallisesti myös kuvan ottamisen jälkeen. Muotokuva-kuvaustila luo henkilökuviin näyttävän syväterävyysefektin.

Honor 10:n kamerasovellus on ulkonäöltään hyvin tutunlainen, ja se onkin lainannut ominaisuuksiaan vahvasti Huawein P20 -puhelinsarjan sovelluksesta. Kamerasovellukseen on tuotu vahvasti mukaan tämän vuoden trendien mukaisesti myös tekoäly. Kamerasovelluksessa on erillinen AI-painike jolla tekoälyn saa kytkettyä päälle ja pois. Tekoäly toimii kamerasovelluksessa kuvaustilanteiden ja -kohteiden tunnistamisessa, jonka pohjalta tekoäly säätää kuvien ominaisuuksia.

Nopeiden ensitestien perusteella kamerasovellus toimii rivakasti ja käynnistyy nopeasti. AI-tilan toiminta on tuttua jo Huawein puhelimista. Honor 10 toimii hyvin samankaltaisesti, vaikkakin hiukan pelkistetymmin. Tarkempi kamera- ja kuva-analyysi Honor 10:stä tehdään varsinaisen testiartikkelimme yhteydessä.

Honor 10 rautapuoli on myöskin hyvin tuttua kauraa. Laitteen pyörittämisestä vastaa HiSiliconin valmistama Kirin 970 -piiri, jonka apuna on tuttu tekoälypiiri. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Mali-G72 MP12 -piiri. Honor 10 tulee saataville neljän gigatavun muistilla ja 64 tai 128 gigatavun sisäisen tallennustilalla yhdistelminä. Värivaihtoehtoja esiteltiin neljä, sininen, violetti, musta ja harmaa. Värivaihtoehdoista kaksi ensimmäistä ovat kaksisävyisiä, joiden väri hiukan vaihtelee eri valossa katsottaessa.

Honor 10:n sisään on myös saatu ahdettua 3400 milliampeeritunnin kokoluokan akku, jonka pitäisi tarjota kohtuullisen virtapihin Kirin 970:n kanssa lähtökohdiltaan hyvä akkukesto. Muihin Kirin 970 -piiriä käyttäviin puhelimiin pohjaten, kahden päivän käyttöajat ovat varmasti saavutettavissa. Honor 10 mukana toimitetaan myös 22,5W SuperCharge -pikalaturi, jolla akun saa täyteen hyvinkin nopeasti.

Ohjelmistopuolella Honor 10 käyttää uusinta Android 8.1 versiota, jonka päälle on lisätty tuttu EMUI 8.1 -käyttöliittymä. Honor 10:n ohjelmistopuoli ei tarjoile juuri mitään erikoisempaa uutta, sillä EMUI on tuttu jo aikaisempien vuosien Honor-puhelimista sekä emoyhtiö Huawein puhelimista.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja kamera
  3. Yhteenveto