Uusimmat

Kamera

07.03.2019 12:00 Osku Kannisto

Kamera

Samsung Galaxy S10+:n kameravarustus on kattava. Kamerat on sijoitettu vierekkäin vaakariviin puhelimen takaosaan, eivätkä linssit peity sormen alle normaalissa pystyotteessa.

Takana kameroita on kolme. Käytössä on viime vuodesta tutun vaihtuvalla aukolla (f1.5/2.4) varustetun pääkameran (77 astetta) rinnalla 2x-zoomaukseen kykenevä telekamera (45 astetta) ja 123-asteen kuvakulman avaava laajakulmakamera, joka vastaa kuvakulmaltaan ihmissilmän näkymää.

Kamerasovelluksen käyttö on yllättävän helppoa huomioiden, miten paljon siinä on valinnanvaraa. Ainut moite on kuvaustilojen välillä siirtymiseen kuluva aika niitä ruudulla selatessa. Käytettävän polttovälin valinta tapahtuu selkeästi omilla painikkeillaan ruudusta. Etu/takakameran vaihto onnistuu myös omalla napillaan. Manuaalisäädöt tarjoava ammattilaistila löytyy suoraan esitiloista.

Tarkennus tapahtuu huomaamattoman nopeasti ja osuu kohdalleen luotettavasti. Tämä on omiaan vähentämään tarvittavien otosten määrää ainakin verrattuna epäluotettavimpiin tarkentajiin. Tarkennus-/valotuskohdan voi valita halutessaan sormella kuvasta.

Kuvanlaatu ei juuri jätä jossittelun varaa edes lopputuloksia tietokoneelta katsellessa. Kuvien dynamiikka ja värit ovat upeat ja valotukset osuvat kohdalleen luontevasti. Äärisävyt eivät pala puhki, ja kuvien luonnollisuus on todella vakuuttava. Terävöinti ei pistä silmään. Edes terävissä kontrastipinnoissa ei näy ylimääräisiä värjäytymiä (kromaattinen aberraatio), mikä tekee kuvista levollisen näköisiä.

Kolme polttoväliä tuo kuvaukseen uusia ulottuvuuksia. Ultralaajakulmakamera on erinomainen lisäys jo entuudestaan hyvään tuplakameraan. Se toimii loistavasti lähikuvauksessa, missä suuretkin kohteet tai ihmisryhmät saadaan mahtumaan kuvaan ilman panoraamakuvaa.

Hyvän puhelinkameran tunnusmerkki on, ettei mainio kuvajälki rajoitu päivänvaloon. Samsung pystyykin ottamaan kuvia todella hämärässä, kunhan kohteet pysyvät paikoillaan. Kuvanvakautus toimii ja tarkennus osuu kohdalleen hämmentävän hyvin.

Hämäräkuvista on käsitelty pois häiritsevä värikohina. Todennäköisesti tämän takia kuvien yksityiskohdat eivät yllä päiväkuvien tasolle, mutta mobiilikäyttöön hämäräkuvien tarkkuus riittää hyvin.

Videoita voidaan tallentaa HDR10+ -laajasävyvärein. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kamera tallentaa videon väreihin 10-bittisen väriarvon, jonka avulla sekä väriavaruuden laajuutta että kuvan kirkkausarvoja voidaan säätää perinteistä SDR-videota laajemmaksi. HDR 10+ on lisäksi dynaaminen HDR -formaatti, joten kuvanlaatua voidaan hienosäätää kohtausten mukaan toisin kuin staattisessa ja yleisessä HDR10-standardissa.

Laajasävyvideot ovat puhelimen ruudulta katsottuina väreiltään ja ilmeeltään erinomaisia. Värien luonnollisuus ja iskuvoima kasvavat ja kuvan dynamiikka paranee äärisävyjen osalta. HDR-videokuvaus onkin toistaiseksi harvinainen ominaisuus puhelimissa, eikä sitä ole aiemmin nähty kuin muutamissa malleissa. Se on kuitenkin videokuvauksen tulevaisuus, joten ominaisuus ei jää käyttämättä, vaikka HDR-videoille ei vielä olisikaan tarvetta.

Videoiden asetusvalikoimat ovat poikkeuksellisen laajat. Tarkkuutta, ruudunpäivitysnopeutta ja kuvasuhdetta voi säätää monista vaihtoehdoista. Lisäksi on kaksi hidastusohjelmaa sekä hyperlapse-vaihtoehto nopeutettuihin videoihin. H.264-pakkauksen (avc) ohella videot saa pienemmiksi käyttämällä h.265-pakkausta (hevc). Kannattaa kuitenkin huomioida, että vanhemmat puhelimet ja tietokoneet eivät jaksa h.265-videoita pyörittää.

Tavallisten videoiden laatu on erittäin hyvä. Kuvaus sekä Full HD- että UHD eli 4K -tarkkuudella onnistuu sekä 30 että 60 kuvaa sekunnissa. 60 hertsillä kuva on liikkeiltään huomattavasti sulavampaa, mutta vaatii käytännössä paremman valaistusolosuhteet kuin 30 hertsiä. Yksityiskohdat videoissa näkyvät selkeästi ja kuva on luontevasti valotettu kohdalleen.

Videoissa on tukena ohjelmallinen kuvanvakautus, joka toimi erittäin hyvin. Käsivaralta voi kuvata ongelmitta kuvan pysyessä levollisena. Tästä huolimatta videot ovat tarkkoja ja laadultaan kelpaavat vaativampaankin käyttötarkoitukseen.

Videokuvauksessa kannattaa huomioida, että kaikkia herkkuja ei saa käyttöön kerralla. Esimerkiksi 4Kp60-tarkkuuteen tai HDR10+-väreihin siirryttäessä kuvaus onnistuu vain pääkameralla eli vaihtoehtoiset optiset polttovälit eivät ole käytössä. HDR10+-videoita ei voi toistaa puhelimen ohella kuin yhteensopivissa televisioissa, joita löytyy Samsungin oman valikoiman ohella ainakin Philipsiltä. Tällöinkin puhelimeen on hankittava ajan tasalla oleva sovitin kuvan siirtoa varten, tai siirtää videot USB-muistille katselua varten.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto